El 30 de gener, l’Escola Politècnica Superior de la Universitat d’Alacant comença el seu tradicional Mes Cultural. Trenta dies plens d’activitats pensades per a l’alumnat de l’EPS, però obert a tota persona interessada. Exposicions, cicles, tallers, conferències, presentacions, xarrades i cursos són el resum del mes de les activitats relacionades amb tots i cadascun dels estudis que s’imparteixen en l’escola.
El dilluns 3 de febrer, a les 10.30 hores, a la sala d’actes de l’EPS I, Carles Cortés, vicerector de Cultura, Esports i Llengües, inaugura el Mes Cultural de l’EPS, amb la presència d’Andrés Montoyo, director de l’EPS.
Una gran quantitat d’iniciatives completaran la formació de l’alumnat de l’EPS, moltes de les quals d’interès per a estudiants de facultats alienes i per a públic en general. Una de les activitats, l’exposició dels plafons DINA1 de la mostra gràfica EGA 2018 «Aprendre i ensenyar el dibuix d’arquitectura», organitzada per Pablo Jeremías, Juan Gutiérrez i Ricardo Irles Parreño, estarà instal·lada des de l’1 fins al 29 febrer en la planta baixa de l’EPS IV.
EGA 2018 és fruit de la mostra gràfica celebrada en la UA com a part de les activitats del XVII Congrés Internacional d’Expressió Gràfica Arquitectònica. Aplega els plafons que s’hi van exhibir i que sintetitzen els treballs gràfics realitzats entre 2016 i 2018 per l’alumnat de bona part de les escoles d’arquitectura espanyoles. El conjunt permet apreciar les diferències i similituds dels interessantíssims dibuixos que la docència de l’arquitectura espanyola produeix avui dia; de tot plegat resulta un testimoni d’un valor inestimable per a tots els interessats per la representació gràfica de l’arquitectura.
Astroingeo, l’Associació Universitària d’Astronomia de la UA, ha programat dues activitats: una exposició fotogràfica d’astronomia, del 6 al 27 de febrer a la sala d’actes de l’edifici de la Politècnica IV, i una eixida al poble de les Salines per a observar el cel, que tindrà lloc el dissabte 15 a les 18.00 hores. La inauguració de l’exposició, el dijous 6, a les 19.30 hores, es complementarà amb una observació astronòmica amb telescopis.
En la conferència «Mientras dibujamos…», Francisco Leiva farà un recorregut pel dibuix en arquitectura, analògic i digital, i traçarà unes quantes pinzellades sobre la història del dibuix. Serà el dijous 6 de febrer, a les 13.00 hores, a la sala d’actes de l’EPS IV.
«Cómo irse a hacer un doctorado en EEUU», conferència que pronunciarà Lucía Fernández-Ballester serà el dimarts 11 de febrer, a les 18.00 hores, a la sala de graus de l’edifici de la Politècnica I.
El Cicle de les Telecomunicacions, amb el Concurs de pòsters de TFG, serà del 17 al 21 de febrer.
D’utilitat, encara que enfocada a un públic molt tècnic, «Marketing de aplicaciones móviles» és la xarrada prevista per al divendres 14, a les 16.00 hores, a la sala de graus de l’Escola Politècnica I.
Arquitectura i art
El Taller Interuniversitari d’Arquitectura amb Ceràmica. Disseny, Composició, Estructura, Expressió i Noves Tecnologies connectarà Arquitectura de la UA, Belles Arts de la Universitat Miguel Hernández, Arquitectura de la Universitat Politècnica de València i l’Associació Nacional Hispalyt, fabricadors de productes ceràmics. Es desenvoluparà els dies 20 i 21 de febrer al MUA, amb la participació de seixanta estudiants: trenta estudiants de cinquè curs del grau en Arquitectura de l’EPS de la UA, quinze estudiants del màster d’Arquitectura de la UPV i quinze estudiants de cinquè curs del grau en Belles Arts de la UMH.
Partint de la premissa que «l’arquitectura es pot realitzar de manera no tan monòtona», afirma Antonio Maciá, arquitecte, professor i coordinador del grau d’Arquitectura de la UA, aquest taller pretén «unir la manera de pensar d’estudiants d’Arquitectura de la UPV amb els de la UA, que no són tan iguals, i els de Belles Arts de la UMH», per a idear noves formes. «Com es poden combinar les peces de rajola per a eixir del marc convencional, però que complisca les condicions de seguretat, confort tèrmic… i que tinga capacitat expressiva». Que una paret es perceba d’una altra manera i modificació de la percepció de l’espai i les parets.
PAT obert a tot l’alumnat de la UA
Enguany és novetat la inclusió com a activitats transversals per a tot l’alumnat i dins del Pla d’Acció Tutorial (PAT) d’algunes de les conferències i tallers que es desenvoluparan en el Mes Cultural de l’EPS, segons informa el seu coordinador, Josué Nescolarde. A més, i pel fet de tractar-se d’activitats d’interès per a tohom, s’ha encoratjat assistència d’estudiants d’altres facultats.
Les activitats que el PAT recull com a transversals i formen part del Mes Cultural són les conferències de Belén Claver «Claves para el éxito en la búsqueda de empleo: cómo hacer un buen curriculum vitae y no morir en el intento», el divendres 7 de febrer, i la del dilluns 10 «Cómo afrontar una entrevista de trabajo». El dimarts 11, el taller taller teoricopràctic «Cómo presentar ideas y proyectos utilizando la inteligencia emocional», impartit per Antonio Jesús Antón Baeza. El dimarts 18, la conferència «¡Emprende! De una práctica de laboratorio a crear una empresa», desenvolupada per Fundadors de MUSPELL.
Com a complement a les conferències dels dies 7 i 10 que impartirà Belén Claver, Ana Márquez Alberca parlarà de l’«Entrevista de trabajo: Tu actitud marca la diferencia». Serà el dimecres 19, a les 13.00, a la sala d’actes de l’edifici de la Politècnica I.
Comentarios