L’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha declarat Carmelina Sánchez-Cutillas Escriptora de l’any 2020-2021. Amb aquesta declaració l’AVL pretén reparar una injustícia històrica i alhora redescobrir la gran escriptora valenciana del segle XX. Amb l’objectiu de difondre la vida i l’obra de l’autora, l’AVL ha organitzat una exposició itinerant de 12 panells que fan un repàs dels aspectes personals i literaris més importants i destacats d’aquesta dona valenta i avançada al seu temps.
La primera part de l’exposició està dedicada a l’àmbit més personal i íntim. La cambra més estimada representa l’espai reservat a la lectura, la reflexió i el treball, on Carmelina Sánchez- Cutillas, rodejada dels seus llibres, va gestar una forta vocació literària. És el lloc on va escriure els seus versos i també on va concebre l’obra més estimada, Matèria de Bretanya, forjada pels records de la seua infància a Altea.
El món del passat, la segona part de la mostra, reflecteix l’obra de recerca històrica, en la qual Carmelina Sánchez-Cutillas denota una sòlida formació com a historiadora i investigadora, amb estudis i treballs sobre la Corona d’Aragó. Fruit de les seues investigacions són els treballs Don Jaime el Conquistador en Alicante i Lletres closes de Pere el Cerimoniós endreçades al Consell de València, entre altres.
La Carmelina poeta irromp en la dècada dels seixanta amb Un món rebel (1964) i Conjugació en primera persona (1969), on l’escriptora denuncia un present fet de silenci i repressió. Del 1964 són dos poemaris inèdits: Joiosa guarda i De la cendra i la flama, versos on ella medita sobre el pas del temps i sobre la seua condició de dona. Els jeroglífics i la pedra de Rosetta (1976) i Llibre d’Amic e Amada (1980) són altres poemaris destacats.
L’últim bloc de l’exposició se centra en la xicoteta pàtria i en l’obra cabdal de Carmelina Sánchez- Cutillas, amb la qual va guanyar el Premi Andròmina (1975). En aquest llibre Carmelina evoca i literaturitza els records d’infància de l’autora a Altea durant els anys previs a la Guerra Civil. Matèria de Bretanya és també la crònica d’un temps i un país escrita per la gran escriptora valenciana del segle XX.
Horari i lloc de l’exposició
L’exposició, organitzada per l’Agència AVIVA de Promoció del Valencià de l’Ajuntament de Cocentaina conjuntament amb l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, es podrà visitar a la Sala d’Actes de l’edifici de la Casa de la Joventut, al Pla de la Font, 10, del 7 al 14 de maig.
L’horari de visita és de 9:00 a 14:00 h i les vesprades de dimarts i dijous de 16:00 a 19:00. L’entrada és debades.
Exposició oberta a tot el públic en general.
Comentarios