El Museu Arqueològic de Madrid (MAR) ha clausurat aquest cap de setmana l’exposició ‘Ídols. Mirades Mil·lenàries’. La mostra, coorganitzada amb el Museu Arqueològic de la Diputació d’Alacant (MARQ), ha aconseguit prop de 45.000 visites en les seues dues primeres seus, des de la seua inauguració al gener de 2020. Les tasques de desmuntatge i embalatge de les peces s’iniciaran a partir hui per al seu trasllat al Museu Nacional d’Arqueologia de Portugal (MNA), a Lisboa, on s’exhibiran fins al pròxim 12 d’octubre.
La vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, ha explicat que “és un projecte singular i únic en el qual participaran 16 museus espanyols i 13 lusitans; aquests últims augmenten la seua presència enriquint notablement una mostra que formarà part del programa cultural que es promocionarà en aquest primer semestre de 2021, coincidint que Portugal ostenta la presidència de torn de la Unió Europea”.
L’exposició, comissariada per Primitiva Bueno Ramírez, catedràtica de Prehistòria en la Universitat d’Alcalá, i Jorge A. Soler Díaz, director d’Exposicions i conservador de Prehistòria del MARQ, va ser inaugurada per primera vegada al gener de 2020 a Alacant, on es va poder visitar fins al 5 juliol. El Museu Arqueològic Regional de la Comunitat de Madrid ha acollit la mostra entre el 28 de juliol del passat any i ahir, diumenge 10 de gener, encara que el temporal ha impedit obrir les instal·lacions aquest últim cap de setmana.
Ídols, fruit de la col·laboració entre el MARQ i la MAR, descobreix les primeres expressions artístiques de la figura i el rostre humà en suports tan diversos com pedra, ceràmica, os, ivori i or. Reuneix peces corresponents a la prehistòria en la Península Ibèrica, entre els anys 3.300 i 2.500 a. C., amb l’origen de la religiositat, la jerarquització social o les pervivències neolítiques com a protagonistes.
Les exposicions de ‘Ídols’ a Alacant i Alcalá de Henares han reunit 226 peces procedents de vint museus i col·leccions d’Espanya i Portugal, entre els quals es troben el Museu Arqueològic Nacional, el Museu de Huelva, el Museu de Jaén, el Museu Arqueològic de Sevilla, el Museu Arqueològic i Etnològic de Còrdova, el Museu Arqueològic Provincial de Badajoz, el Museu de Valladolid, el Museu de Prehistòria de València, el Museu Arqueològic Provincial d’Alacant, el Museu Arqueològic Camil Visedo Moltó d’Alcoi, el Museu Municipal de Lorca, el Museu Nacional de Arqueologia de Lisboa, Col·lecció ERA i el Museu Arqueològic Regional de Madrid.
La mostra ha sigut dissenyada per l’arquitecte il·licità Ángel Rocamora i compta amb el suport de diferents audiovisuals dirigits per l’alacantí Gustavo Vílchez, en els quals es presenta l’exposició i el procés d’investigació dels ídols i s’evoca el seu significat.
Comentarios