Fundació Mediterráneo i la Càtedra Carmencita d’Estudis del Sabor Gastronòmic de la Universitat d’Alacant organitzen hui 4 de novembre a les 19h. a la sala d’exposicions de la seu d’Alacant de Fundació Mediterráneo, la conferència de Rafael Poveda “La història d’un vi noble: el Fondillón. Dels seus orígens a l’actualitat”.
Aquesta conferència és l’última de les activitats paral·leles que complementen l’exposició “Menjars de la Terra, Llegat gastronòmic de González Pomata” que pot visitar-se gratuïtament fins al pròxim 7 de novembre en la pròpia sala d’exposicions de Fundació Mediterrani.
Rafael Poveda és enòleg i va ser president de l’Acadèmia Valenciana de Gastronomia. Fill i nét de cellerers, Poveda desenvolupa la seua activitat professional en el món del vi i és enòleg i responsable de desenvolupament de productes i enoturismo en MGWinesgroup. Al llarg de la seua trajectòria, Poveda ha rebut molts reconeixements i premis.
Ha escrit diversos llibres sobre història local de Monòver i multitud d’assajos, articles i conferències sobre els vins d’Alacant i especialment del vi Fondillón del qual és el màxim expert mundial. Des de 2018, escriu setmanalment en una columna sobre Fondillón en el Diari Informació d’Alacant.
Aquesta conferència tindrà lloc el dijous 4 de novembre, a les 19 hores, a la sala d’exposicions de la seu de Fundació Mediterráneo a Alacant, l’entrada de la qual es troba en l’avinguda Ramón y Cajal, 5, enfront del parc de Canalejas. L’entrada és gratuïta.
Exposició
L’exposició “Menjars de la terra” es podrà visitar de manera gratuïta fins al pròxim 7 de novembre en la seu d’Alacant de Fundació Mediterrani. Aquesta mostra presenta l’evolució de la gastronomia de la província d’Alacant a través de l’obra del reporter Antonio González Pomata.
Fundació Mediterráneo i la Càtedra Carmencita d’Estudis del Sabor Gastronòmic de la Universitat d’Alacant, després d’inventariar i catalogar el llegat fotogràfic d’Antonio González Pomata on es recullen més de 13.000 documents gràfics, han treballat durant dos anys en una exposició sobre el gran reporter gastronòmic de la província, el llegat de la qual va ser donat a Fundació Mediterrani en 2010.
Antonio González Pomata (Alacant 1926-1996), va dedicar gran part de la seua carrera professional a la defensa i la difusió del valor cultural i gastronòmic de la província d’Alacant. Interessat a recuperar el patrimoni etnogràfic alacantí, va ser l’impulsor, amb el suport del periòdic Informació, d’una sèrie de Setmanes Gastronòmiques, organitzades entre 1987 i 1994, ideades amb l’objectiu de revaloritzar la cuina tradicional i les creacions pròpies de la província d’Alacant, que es van convertir en un acte social de rellevància, arribant a tindre un pes important en la reformulació del turisme provincial gastronòmic.
Amb els resultats obtinguts després de dos anys d’investigació, i les dades proporcionades per altres activitats com les entrevistes a la família i informants claus, així com la localització de publicacions i col·laboracions periodístiques d’Antonio González Pomata, de manera destacada les que van aparéixer en el periòdic Informació, i altres informacions sobre les seues activitats professionals, es van iniciar les tasques de divulgació i difusió d’aquest fons documental amb la preparació d’aquesta exposició dedicada a la figura de Pomata i la gastronomia alacantina del seu temps.
Comentarios