L’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert ha acollit aquest matí la presentació de la Mostra de Teatre Espanyol d’Autors Contemporanis que mantindrà íntegra la seua programació de representacions avançant horaris per a adaptar-se a les circumstàncies actuals imposades per la crisi sanitària. A més, aquesta edició retrà homenatge a les víctimes de la Covid amb l’acte ‘Memòria sense oblit’ que tindrà lloc el dilluns 9 de novembre.
La Mostra celebra la seua XXVIII edició sota el títol ‘L’espectacle ha de continuar’ amb un programa que es prolongarà des de hui fins al pròxim 14 de novembre amb 22 espectacles i un taller de dramatúrgia i 23 companyies participants de diferents comunitats autònomes. La vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, ha manifestat que “és una gran satisfacció col·laborar en aquesta gran trobada cultural molt important tant per al públic com per als autors i professionals de les arts escèniques, els qui necessiten més que mai el nostre suport i el nostre reconeixement”.
Parra ha presidit l’acte amb el qual ha donat principi la Mostra a la Casa Bardín al costat del director de la Mostra, Guillermo Heras, el regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant, Antonio Manresa, la responsable del Institut Valencià de Cultura a Alacant, Alicia Garijo, el director institucional de Fundació SGAE, Juan Luis Mira, i la directora cultural del IAC, Mª Teresa Pérez Vázquez.
La diputada ha assegurat que les instal·lacions estan adaptades a les mesures de seguretat decretades per les institucions competents i que s’han establit controls d’accés, itineraris segurs i una limitació d’aforament conforme als últims dictàmens de l’administració autonòmica. “L’objectiu és que els espais culturals siguen segurs. És una cosa en la qual totes les institucions i organismes que som ací estem compromesos”, ha remarcat. Quant a la programació, ha puntualitzat que l’únic canvi que ha sigut necessari ha sigut l’avançament dels horaris per a permetre que, en la situació actual de limitació de mobilitat, les persones que assistisquen tinguen temps suficient per a tornar a les seues cases.
El director de la Mostra ha valorat el suport institucional a la cultura. “Enguany en concret la Mostra ha seguit avant gràcies a que les administracions han cregut en aquesta proposta i han barallat per ella en una situació inèdita en la qual la nostra obligació és donar suport a les estructures teatrals, que estan en una situació gravíssima”, ha argumentat. Guillermo Eras ha destacat que de la programació sol s’han suprimit algunes activitats com la presentació d’editors. Es manté ‘Quaderns de dramatúrgia’, un volum especial que parla sobre els efectes de la pandèmia i la seua repercussió en el teatre, i hi haurà, a més, un record a Alfonso Gil Albors i Josep María Venet i Jornet, autors morts per coronavirus.
L’àrea de Cultura de la Diputació d’Alacant col·labora amb aquest certamen, considerat un dels més importants de la dramatúrgia espanyola actual, amb una aportació econòmica de 30.000 euros i tota la cobertura de gestió administrativa, així com serveis de logística i infraestructures. Julia Parra ha agraït a totes les institucions i organismes implicats la seua col·laboració, especialment als organitzadors de la trobada dirigida per Heras. “Malgrat totes les vicissituds, han aconseguit que hui arrancada a Alacant l’única mostra d’autors vius amb espectacles de companyies professionals, moltes d’elles de la Comunitat Valenciana”, ha incidit la diputada.
Per part seua, Antonio Manresa ha demanat al públic que vaja als teatres i ha remarcat l’esforç realitzat enguany “per a ampliar el circuit teatral portant-lo a emplaçaments en barris com en el Centre Social Gastón Castelló o el Centre Social Felicitat Sánchez”.
També Alicia Garijo convidat a participar “en una Mostra que comptarà amb 11 companyies valencianes presents en carrer i en sala, en diferents formats i temàtiques, i dues produccions pròpies de l’Institut Valencià de Cultura”. Així mateix, el director institucional de Fundació SGAE, Juan Luis Mira, ha assenyalat que la Mostra és la prova “que hi ha una dramatúrgia de qualitat al nostre país, masculina i femenina, i Alacant està en el cim del teatre espanyol contemporani”.
Comentarios