Mutxamel viatjarà al passat el diumenge 23 d’octubre. Concretament al 25 d’abril de 1812, data en la qual va tindre lloc la batalla que va enfrontar, en plena Guerra d’Independència, a les tropes aliades anglo-espanyoles, al comandament del general Phillip Keating Roche, contra l’exèrcit imperial francés comandat pel general Gudin. Aquest pròxim diumenge, l’avinguda Carlos Soler, a partir de les 13.00 hores, es convertirà en l’escenari de la recreació històrica de la batalla napoleònica que enfronte a carca de 5.000 soldats a l’entorn del Calvari de Mutxamel.
Aquesta recreació està organitzada per l’Ajuntament de Mutxamel i tindrà com a principals protagonistes a més de 40 components de l’Associació Napoleònica Valenciana, que representaran els dos bàndols, l’espanyol i francés, a més de diversos actors que interpretaran al personal civil de l’època
L’Associació Napoleònica Valenciana compta amb quasi 20 anys d’experiència en la recreació històrica de diverses temàtiques, i va organitzar en 2005 la recreació de la batalla de Castalla, que fins hui continua sent l’esdeveniment històric amb més participants de la Comunitat Valenciana. L’acte compta amb la col·laboració de la ANE (Associació Napoleònica Espanyola), la participació de grups de recreació de l’Associació 1707 Almansa Històrica i agrupacions com l’Associació Cultural Catarsi i l’Associació Cultural Marina Històrica.
Aquest projecte es remunta a abril de 2019, quan la Regidoria de Cultura que dirigeix l’edil Rafael García Berenguer va programar una visita teatralitzada amb la participació de l’Associació Napoleònica Valenciana, que els seus integrants van muntar una ruta històrica guiada per la localitat i pel camp de batalla. D’aquest esdeveniment va sorgir la idea de recrear els fets històrics, per la qual cosa a partir d’aqueix moment van començar els preparatius en l’organització dels quals ha col·laborat estretament la Regidoria de Cultura amb Joaquín Blasco, president de l’Associació Napoleònica Valenciana i coordinador de la recreació.
L’esdeveniment es va plantejar per a abril de 2020, però desgraciadament el confinament i la situació deguda a la COVID-19 ha retardat més de dos anys la recreació, que per fi podràs realitzar-se aquest 23 d’octubre. Perquè l’espectacle puga ser seguit pel major número possible de púbic, el camp de batalla es traslladarà a l’avinguda Carlos Soler. A partir de les 13.00 hores, a les portes de l’Ajuntament de Mutxamel tindrà lloc el cara a cara del bàndol gal contra el bàndol anglo-hispà.
Ressenya històrica
Conten els llibres d’història que les tropes napoleòniques van arribar a terres mutxameleras en 1812 amb la intenció de conquistar la zona i donar un colp d’efecte a la seua campanya militar a la província d’Alacant. Amb el que no comptaven aquestes tropes era amb enfrontar-se a un digne adversari que es va alçar enfront de l’invasor: un exèrcit conformat per tropes espanyoles i angleses.
El combat, que va enfrontar a Mutxamel a uns 1.600 espanyols enfront de 3.300 francesos, va acabar amb la retirada dels soldats espanyols cap a Alacant. La columna francesa, d’uns 1.200 homes, dirigida pel general Pierre-César Gudin i procedent de la Vila Joiosa, va ocupar Mutxamel al matí, instal·lant-se entorn del turó del Calvari. Per això, el general Phillip Keating Roche va eixir d’Alacant amb uns 1.600 homes -tres batallons i un esquadró d’Hússars- amb l’objectiu d’expulsar als francesos de la zona. El combat va començar amb l’expulsió del turó de les tropes imperials i es va prolongar durant diverses hores. L’arriba d’una segona columna francesa procedent de Castalla i Xixona, va obligar els espanyols a retirar-se, en veure’s superats en número.
Les fonts ofereixen versions diferents sobre la fase final d’aquesta acció bèl·lica: mentre el comunicat francés descriu una retirada espanyola precipitada, l’informe del general Roche relata una retirada escalonada i ordenada. En tot cas, aquest combat, ocorregut molt prop de la capital, va afectar l’exèrcit de Napoleó, que es va veure minvat per culpa de l’envestida dels aliats, la qual cosa els va impedir entrar a la ciutat d’Alacant.
(Ampliar informació en la web www.guerra-historia-publica.es/, a través de l’enllaç https://www.guerra-historia-publica.es/recursos/59)
Des del Ajuntament de Mutxamel, la Regidoria de Cultura i l’Associació Napoleònica Valenciana ens conviden a formar part d’un esdeveniment cultural diferent, entretingut i instructiu alhora, que esperen que gaudim. No sempre es té l’oportunitat de viatjar 210 anys al passat, presenciar un fet històric i, de nou, tornar al present.
Comentarios