Aquest divendres 15 de novembre a les 20 h s’inaugura un nou cicle expositiu a l’IVAM CADA ALCOI. L’acte comptara amb la representació institucional de les tres entitas que configuren el singular espai expositiu: Fundación Caja Mediterráneo, Institut Valencià d’Art Modern i Ajuntament d’Alcoi.
L’acte començara al vestíbul de l’edifici i s’aniran obrins les diferents plantes i sales. Despres de l’acte, a la tercera planta, s’oferira un aperitiu que comptarà amb l’ambientació musical del DJ Moondog’s Son.
Programació d’exposicions:
1ª Planta
JORGE BALLESTER: ENTRE L’EQUIP REALITAT I EL SILENCI
Organitza: Fundación Caja Mediterràneo
del 15 de novembre al 22 de març
Inauguració: 15 novembre, 20.00 h.
Entre el Equipo Realidad y el silencio, es una selección de un centenar de obras que, a modo de retrospectiva, revisan la obra de Jorge Ballester desde su condición de miembro y cofundador de Equipo Realidad hasta sus últimas creaciones.
La muestra, que cuenta con la colaboración de Fundación Bancaja, recoge una selección de obras datadas entre 1965 y 2013 que proceden, tanto de la colección propia del artista, como de otros coleccionistas institucionales y privados como Colección Mariano Yera, Fundación Enaire, Galería Punto, IVAM, Colección José Ignacio Zaragozá, Colección Amparo Agraït, Colección Enrique Carrazoni, Colección Herederos Jorge Ballester, Universitat Politècnica de València, Colección Amalia Álvarez, así como coleccionistas privados y la Fundación Bancaja.
2ª Planta
LA SOCIETAT DEL RENDIMENT.
Organitza: IVAM ALCOI
del 15 de novembre al 22 de març
Inauguració: 15 novembre, 20.00 h.L’exposició gira entorn del concepte de la societat del rendiment, definida, entre altres autors, per Byung-Chul Han. Una societat centrada en la producció com a autoexigència, en la qual la positivitat del poder s’alça sobre la negativitat del deure que provenia del paradigma anterior desenvolupat en la denominada societat disciplinària de Michael Foucault.
Els artistes seleccionats i els seus treballs plantegen reflexions sobre diferents aspectes que podem vincular a la societat del rendiment, com per exemple l’organització social derivada del món del treball, l’educació, els conceptes de tensió i d’equilibri o la redimensió del temps. Els artistes Lorenzo Sandoval, Irene Grau, Lluc Mayol, Nuria Fuster, Juan Sánchez, Andrea Canepa i Manu Blázquez visibilitzen en la mostra la seua pertinença a una generació que ha viscut un moment de crisi en un punt important del seu desenvolupament personal i professional, una crisi que sembla que no acaba i que ha comportat un replantejament dels nostres valors i dels nostres modes de vida.
Un aspecte important és el lloc en el qual se situa l’exposició, l’IVAM d’Alcoi. Una ciutat amb un passat industrial important que ha influït notablement en el seu desenvolupament posterior. Aquest passat industrial, especialment el vinculat a la indústria tèxtil, permet prendre Alcoi com a punt de referència dels projectes desenvolupats pels artistes que d’aquesta manera connecten amb la ciutat, els seus agents socials, el seu passat i el seu present, i que visibilitzen així el lloc com un espai que va més enllà d’un emplaçament físic.
3ª Planta
Biennal d’Art Digital THE WRONG
del 6 de novembre 2019 a l’1 de març 2020
Organitza: Consorci de Museus Comunitat Valenciana – Ajuntament d’Alcoi
Inauguració 6 de novembre a les 20.00 h
La biennal d’art digital The Wrong s’instal·la en territori valencià de la mà del Consorci de Museus, amb més de 420 obres d’art digital de 132 artistes internacionals, distribuïdes en més de 20 institucions culturals.
L’Ajuntament d’Alcoi es va oferir com a seu per a acollir The Wrong el passat mes de juliol i després de ser acceptada la proposta per part de l’organització, l’exposició s’instal·la a la tercera planta de l’IVAM CADA ALCOI, la qual s’inaugura el dimecres 6 de novembre, a les 19 h.
La manera d’accedir a les obres és a través d’encaminadors (routers) que es distribueixen per diferents punts dels centres culturals participants. Aquests dispositius s’han programat per a mostrar art digital a totes les persones pròximes amb un telèfon intel·ligent o tauleta, a través d’una connexió wifi (http://the.wrong). Així mateix, per a facilitar l’accés a les obres, una part de la mostra s’ha instal·lat també en les cinc pantalles de vídeo de la galeria Media Art.
Qué trobarem a Alcoi?
https://epicentre.thewrong.org/alcoi
Ubicació: tercera planta de l’Ivam-Cada Alcoi
Obres de 15 autors/res al router: Brenton Smith, Dirk Koy, Miyo Van Stenis, Nick Williams, Tty, Benjamin Hall, Malgorzata Zurada, Systaime, Thierry Verbeeck, Tomas Sjögren, Dagmar Schuerrer, Emily Zeller, Mats Thomsen, Stallio i Ynfab.
Obres de 78 autors/res a les pantalles: Bill Miller, Adrian Pickett, Afta 3ooo, Agnes Pe, Alison Bennett, Ami Bique, Andreas Maschke, Andres Manniste, Antonin Laval, Armin Copp, Baron Lanteigne, Ben Grosser, Bianka Oravecz, Biarritzzz, Bob Georgeson, Borzan, Broken Composers, Chan Somethingstar, Dafna Ganani, Dagmar Schuerrer, Dasha Ilina, Digfossil, Domenico Dom Barra, Eileen Isagon, Elena Romenkova, Elle Thorkveld, Erin Mitchell, Esstro9, Fabian Forban, Fantastic 3d Creation, Fausto Marcon, Frere Reinert, Harlan Ogilvy, Iñaki Gover, Isla Paradis, Jean Michel Rolland, Jefta Hoekendijk, Jon Cates, Jorge Sellés, Kaspar Ravel, Luca Leggero, Lynn Millette, Magali Vega, Marjan Moghaddam, Marina Glez Guerreiro, Mark Klink, Mathieu St Pierre, Matteo Zamagni, Michael Green, Milad Forouzande, Milos Peskir, Miron Tee, Mit Borras, Nicole Kouts, Oblinof Kohara, Patrick Lichty, Paul Hertz, Pia Myrvold, Piero Chiariello, Pierre Ajavon, Ray Gropius, Robert Seidel, Rui Martins, Smriti Mehra & Leslie Johnson & Chinar Shah, Stallio, Swaeny Nina Kersaan, Sylvia Toy, Systaime, Tiziano Bellomi, Toûa Toûa, Tty, Vitoria Cribb, Y31ko8, Ynfab, Yvana Samandova, Zil & Zoy Winterstein.
TRENCAR EL SILENCI, d’Edu Comelles
Instal·lació sonora
Organitza: Ajuntament d’Alcoi – Cultura
del 15 de novembre al 22 de març
Inauguració: 15 novembre, 20,00 h.
El silenci en si, és una il·lusió, ja ho deia John Cage, que no existeix tal cosa. Tan sols en el buit de l’espai exterior, on les ones d’aire no es propaguen, podríem parlar d’un silenci veritable. Així i tot, aquest, roman innascible per a l’home, sempre subjecte al seu entorn, un entorn que, per molt que ens esforcem, roman assotat constantment per tota mena de sons que trenquen aquest silenci.
Malgrat aquest impossible, com a societat hem construït espais, llocs i situacions en les quals experimentar, activar o delimitar el que entenem com a convenció social per silenci. Per imprecís que puga ser aquest silenci, hem aconseguit generar la il·lusió de la seua existència en habitacions, espais privats, estudis d’enregistrament, etc.
Aquest projecte parteix de la idea del silenci com a espai construït, com a element que delimita i emmarca situacions, escenes, espais i, especialment, el silenci interpersonal com a espai limítrof en la construcció de les relacions íntimes.
Més enllà de la reflexió sobre el fet sensible o íntim, aquest projecte, que parteix del fet sonor, pretén allunyar-se d’ell. Sovint l’Art Sonor es troba abstret referenciant-se a si mateix, escrutant els aspectes fenomenològics d’aquest. En aquesta proposta, és inevitable recaure en això a través de la mateixa reflexió sobre el silenci i a través de la selecció dels materials escultòrics.
Aquests, són materials utilitzats habitualment per a aplicacions acústiques i d’insonorització o aïllament acústic. No obstant això, el sentit final d’aquesta peça és entendre el silenci ja no des d’una reflexió arrelada en John Cage, sinó en, com el silenci, en un context social i cultural, és un element fonamental i molt sovint, oblidat.
La Instal·lació
L’obra és un muntatge instal·latiu que consta de quatre cilindres de feltre blanc suspesos enmig l’espai expositiu. Cadascun d’eixos cilindres amaga dins seu un sistema d’altaveus que ens permet escoltar una composició sonora creada a partir d’una idea de silenci.
La composició està formada per sons extrets de tocadiscs espatllats, cintes de cassette magnètiques en blanc, silencis acústics i elements sonors extrets d’acabaments de cançons i de música popular. Es tracta d’una amalgama de mostres de so que evoquen la idea de silenci però que no necessàriament ho són.
Alhora, el sistema d’altaveus està controlat per un software que analitza els nivells de decibels que hi ha a la sala. Si en la sala hi ha massa soroll, la composició sonora restarà inaudible, si fem silenci i el mantenim, podrem escoltar com la composició, tímidament, se’ns revela en l’orella.
Fotografies: https://www.dropbox.com/sh/apzrx5x31ih1p9a/AAAGpwcSkTdjL99yV1YxJcxia?dl=0
Pista de so: https://www.dropbox.com/s/dgef8cx817lrev3/TrencarElSilenci_SamplerWeb.mp3?dl=0
DJ Moondog’s Son
Comentarios