El mes d’abril passat, abans d’ahir, va nàixer a Alacant la Plataforma Sostenemos Cultura creada per Projectes en Quart creixent, l’associació sense ànim de lucre ACTES i Cota Zero Disseny i Comunicació al costat de diferents professionals del sector cultural. L’objectiu de la plataforma és posar en valor el paper fonamental dels artistes i professionals del sector i pal·liar la vulnerabilitat econòmica a la qual estan subjectes.

La plataforma conté una biblioteca d’artistes i professionals de diferents disciplines culturals del món del teatre, audiovisual, música, fotografia, literatura, poesia o dansa i que presentaran setmanalment en la nostra revista LOBLANC un projecte artístic per a coneixement del conjunt d’alacantins i alacantines.

Aquesta setmana és temps de Resonante, un projecte artístic i educatiu que naix a Alacant que promou la sobirania musical i l’ecologia mitjançant tallers i concerts, el valor dels quals més singular és la reutilització de residus i objectes quotidians per a la creació d’instruments totalment funcionals, amplificables i 100% fets a mà i amb enginy.

Qualsevol material o objecte tanca un so, un instrument en potència. Construeixen els seus propis instruments i ensenyen a uns altres fer-ho. Generen consciència sobre el nostre consum i l’impacte que aquest té sobre l’entorn local i global. Creen des de l’art una eina de diàleg i de transformació social i, en definitiva, faciliten una reconexión amb la pràctica musical per a convertir-la en una experiència lúdica, amplien les possibilitats de l’art i ens conviden a investigar, construir, jugar la música i improvisar. Un concert únic amb instruments insòlits.

El so està a tot arreu: llandes, caixes, fustes, xapes i més objectes quotidians es reuneixen en l’escenari entre les mans dels luthiers salvatges de Ressonant. I és que amb aquests instruments musicals construïts amb residus i objectes quotidians intenten mostrar que la música és un art que pot estar a l’abast de totes les persones, i al mateix temps generar una consciència sobre la gestió dels residus i els nostres models de consum. El fem mai tornarà a ser la mateixa després de viure aquesta experiència!

MÉS DE 30 INSTRUMENTS DIFERENTS llocs en escena amb una gran varietat de timbres i ritmes, que no et deixaran indiferent: guitarres construïdes amb caixes de fruites, metal·lòfons realitzats amb tubs de coure, flautes fetes de PVC, una bateria creada amb bidons, tests i paelles, violins i kalimbas que ressonen en llandes de conserva reutilitzades, un baix elèctric desenvolupat a partir d’un llistó de fusta recollit del contenidor…

Cançons de composició pròpia i de caràcter poètic i festiu, amb les quals viatjarem per diferents estils de música: àrab, rumba, blues, ritmes llatins, buleria… Tot, en un espectacle per a totes les edats que et sorprendrà, et farà ballar, cantar i et mostrarà una visió de la música única i original.

Resonantes ho compon Ferrán Pedrón (1974) que somiava des de xiquet amb poder tocar tots els instruments musicals del món. L’any 2005 va començar a construir-los el mateix a partir dels residus que deixava la societat de consum. Malgrat la seua edat continuava sent un xiquet. Després de 10 anys d’experiència compartida amb altres artistes i educadors, apareix en escena Carlos Aguirre (1987), educador i músic autodidacta, totalment convençut que Ressonant també és el seu projecte somiat. Es posa a construir instruments de vent i entenimentada i arrossega amb ell a l’aventura a Natalia García (1987), educadora vocacional, activista convençuda, percussionista amb follet i cantant incansable. En el si d’aqueix trinomi comença a prendre forma La Ressonant BasuBand, realitzant concerts pedagògics i esdeveniments.

Al gener de 2016 s’incorpora a la formació, abandonant el seu retir rural, Pepe Mahía (1966), comediant i personatge de l’escena underground alacantina, que aporta a la banda algunes de les seues cançons, a canvi de poder jugar amb els joguets que ells han creat. Mesos abans, Judit Aliaga “la Chana” (1987), violinista de “formació reglada”, assisteix a una sessió de Sònica a Cegues (experiment sensorial ulls embenats amb els nostres instruments). Sorgeix la química i entre abril i maig de 2017 construeix el seu violí i s’integra en els assajos i les actuacions, completant aquest quintet d’intèrprets tan entranyable i peculiar.

La Resonante BasuBand es presenta en dos formats. Un més didàctic enfocat al públic familiar, i un altre més canalla que inclou cançons sobre la realitat social i els anhels de llibertat de la humanitat. En Tots dos formats intenten realitzar un viatge per les músiques populars del Món.

Els seus temes i els seus instruments.

En la BasuBand rebategen els instruments que fabriquen, a vegades, els noms ens recorden els instruments en els quals es basen o els materials amb els quals estan construïts.

Alba. Introducció instrumental amb tocs pop interpretada amb slide, bateria, en el nostre cas latería , violí, per a nosaltres, basulín , metal·lòfon i altavox. El altavox és un instrument de 4 cordes, creat a partir d’un vell suport d’altaveu, amb afinació oberta en La meua i oïdes longitudinals que li aporten una sonoritat única.

Moruna. Cançó d’inspiració àrab tocada amb flauta de pa, sota elèctric, Ney, cròtals, als quals nosaltres denominem latañuelas , latería, basulín i una variable de Címbalo al qual anomenem vinófono , per estar construït a partir d’una vella caixa de vins.

Sal al carrer. Calaix Peruà, Guitarra espanyola, batejada per nosaltres com Caganyo- la, per estar feta amb una tassa de vàter de fusta, baix, Basulín, güiro, shaker i vo- ces.

Bufatubs. Latería, Basulín, guitarra elèctrica, Caganyola i un clàssic dels instruments insòlits com el recollidor conegut entre nosaltres com el recogeneydor, protagonista d’aquesta història de llegenda sobre el personatge del Bufatubs. També trobem al kazoo, el baix i les veus.

La peça Com més amor dónes és una cançó la que invitam a una persona del públic al fet que els acompanye tocant un Metal·lòfon i la gent se suma cantant un pegadizo tornada. La resta d’instruments són la Flauta de Pa, latalele (nostre particular ukelele), baix, latería, basulín i veus.

La Resonante Basuband ha participat en un gran nombre d’esdeveniments a la província d’Alacant com a Estiu en Parcs, Aj. d’Alacant, Música per al Silenci, Les Cigarreras. Alacant, XVII Mostra de Teatre de l’Alfàs del Pi, Alacant, Programa «Un estiu de músiques», Auditori La Petxina, Esplanada. Aj. Alacant, Festival ARTenBITRIR de Petrer, Foc, Festa i Fira de Santa Pola, Teatre Wagner d’Aspe o Festival Elx al Carrer d’Elx. Però la seua història l’han portada també per diferents racons del país com al Jazz Festival de Molina de Segura de Múrcia, CANELLA-ON Festival. De Tarancón a Conca, Festival LA MAR DE MÚSIQUES, La Mar Chica de Cartagena, Festival IBAIERTZEAN a Pamplona o Festival Alafresca. Narració i arts escèniques de Castelló, entre moltes altres iniciatives.