Després d’un any d’aturada el Festival de Guitarra ‘Ciutat d’Elx’ posa en marxa els seus cursos especialitzats impartits per prestigiosos docents, amb l’objectiu que la guitarra, com a instrument i com a cultura, tinga una difusió merescuda i enriquidora. El professorat està format, enguany, pels músics: Álvaro Pierri, Margarita Escarpa, Pedro Mateo González, Andrea de Vitis, Pedro Jesús Gómez, Marco Smaili, Eduardo Baranzano i Dimitri van Halderen.
La Universitat CEU Cardenal Herrera acollirà aquests cursos que es realitzaran del 26 al 30 de juliol. Les classes tindran com a màxim 15 alumnes actius per rigorós ordre d’inscripció en cada curs, i van dirigides a estudiants de guitarra de grau mitjà, superior i professors en actiu. A més, en ells s’espera que es donen cita una gran varietat de nacionalitats, que permetran als alumnes aprendre tècniques musicals i enriquir-se dels llenguatges guitarrísticos d’altres cultures i països.
L’últim dia, que coincidirà amb el Concurs d’Interpretació Guitarrística, s’entregarà als participants un certificat d’assistència avalat pels professors i per l’Associació de Guitarristes Música Oberta.
Així mateix, enguany el Festival comptarà amb tres xarrades. La primera d’elles ‘Óscar Esplá i José Tomás: el viatge de Tempo di Sonata, versió d’estrena (1978)’, impartida per Pedro Jesús Gómez. Una conferència que plantejarà un acostament a l’única obra per a guitarra escrita pel genial compositor alacantí i la versió que va interpretar José Tomás per a estrenar l’obra.
També es comptarà amb el músic i compositor argentí Hernán Navarro que farà una presentació de la seua obra didàctica per a guitarra a través de partitures seqüenciades sobre la base de la seua dificultat tècnica.
En últim lloc intervindrà Javier Molina, que realitzarà un taller actiu sobre la tècnica guitarrística del rasgueado aplicat a la guitarra clàssica ‘El rasqueado en la guitarra clàssica’.
Totes aquestes activitats, tant cursos, com a conferències i tallers, es realitzaran a les aules i a l’Aula Magna de la Universitat Cardenal Herrera CEU durant la setmana de classes.
PROFESSORAT
ÁLVARO PIERRI
És un dels més grans guitarristes i professors del panorama contemporani, va nàixer a Montevideo, l’Uruguai, en una família de músics, i col·labora habitualment amb el Festival de Guitarra ‘Ciutat d’Elx’. Álvaro Pierri ha ensenyat en la Universitat Federal de Santa María al Brasil, després al Canadà, en la McGill University a Mont-real i en la Université du Québec à Montréal. En 2002 va ser nomenat professor titular de la Càtedra de Guitarra de la prestigiosa Acadèmia de Viena, hui rebatejada “Universität für Musik und darstellende Kunst Wien” (Universitat de Música i arts aplicades de Viena).»
MARGARITA ESCARPA
Es va formar musicalment en el Real Conservatori Superior de Madrid. La crítica especialitzada i el públic coincideixen a destacar la seua intensa sensibilitat artística i la seua solvència tècnica, totes dues guiades per la seua àmplia formació musical. Margarita ha gravat discos compactes com a solista per a RTVE, Opera Tres, Naxos, GHA Rècords i Maricam Studio. Actualment imparteix classes en el Conservatori de Música de Vigo, Espanya, on es perfecciona amb els alumnes que estudien amb ella.
MARCO SMAILI
Va obtindre el títol de professor de guitarra en el Conservatori Óscar Esplá d’Alacant i posteriorment es va llicenciar en Humanitats amb Premi Extraordinari en la Universitat de Castella-la Manxa. El guitarristes és un profund coneixedor dels moviments artístics i culturals del s. XX, i ha desenvolupat el seu propi llenguatge a partir d’una interpretació personal de la tonalitat. Per això, personalitats com
Cristóbal Halffter, Jesús Villa-Rojo, César Camarero o Antón García Abril han elogiat el seu estil personal i la seua tècnica compositiva en diferents ocasions. La seua música ha sigut interpretada en públic en més de 30 països amb notables ressenyes en la premsa i revistes musicals.
PEDRO MATEO GONZÁLEZ
Realizó estudis de grau Superior en el ‘Real Conservatori Superior de Música de Madrid’ i de postgrau a l’escola de música a nivell universitari ‘Robert Schumann Hochschule Düsseldorf’. El guitarrista ha sigut premiat en importants concursos internacionals a Europa i Amèrica, sent convidat a tocar en prestigioses sales de tot el món. A més, ha col·laborat en enregistraments per a TVE, RNE, Ràdio Clàssica de Slovenia i Deutschland Radi Berlín.
EDUARDO BARANZANO
Va nàixer a Montevideo en 1959, va estudiar amb els grans mestres de la guitarra, va realitzar cursets amb la música que va veure tocar a uns altres, amb la qual va traure d’oïda, i es perfecciona amb tots els alumnes que estudien amb ell. Ha sigut premiat en els concursos de Toronto, Benicassim, Madrid, Almuñécar i Palma, París, Alcoi i l’Havana. És un dels autors de la primera edició en castellà del Mètode per a guitarra de Fernando Sor. En l’actualitat és professor en Conservatori Superior de Música de Navarra, és titular de la plaça de professor en el Conservatori “Francisco Escudero” de Sant Sebastià, president de l’Associació ‘AIREGEN’ de guitarra d’Euskadi, i director artístic del Festival de Zarautz.
ANDREA DE VITIS
És considerat un dels guitarristes més talentosos de la seua generació. El guitarrista va començar els seus estudis musicals a Roma amb Marco Cerroni i es va graduar amb honors en el Conservatori Perusa. A més, el jove virtuós ha actuat en prestigioses sales de concert de tot el món i els seus recitals han sigut aclamats pel públic i la premsa. D’aquesta manera, en els últims 5 anys ha guanyat més de 40 premis en diferents competicions internacionals.
PEDRO JESÚS GÓMEZ
Natural d’Albacete, Espanya, és Catedràtic de Guitarra i va obtindre el Títol Superior de Música en corda premuda històrica i el Diploma d’Estudis Avançats en Musicologia. Guanyador del Premi Internacional Andrés Segòvia de Música espanyola per a guitarra, ha publicat 11 CDs. A més, és professor titular de guitarra i corda premuda antiga en el Conservatori Professional “Torrejón i Velasco” d’Albacete. Habitualment és convidat a impartir classes i conferències en conservatoris, festivals i universitats a Espanya i Amèrica. Actualment és catedràtic de Guitarra, Tablatura, Baix Continu i Música de Cambra en el Conservatori Superior de Música de Castella-la Manxa.
DIMITRI VAN HALDEREN
El guitarrista holandés és conegut per la varietat del seu repertori, que abasta música per a guitarra sola des del Renaixement fins als nostres dies. Ha actuat en formacions diferents: amb violoncel -en el Duo Atles-, quartet de corda, cant i sitar; i ha col·labora- do amb compositors en estrenes d’obres per a guitarra sola o trio de guitarres. Actualment és Catedràtic de música de cambra en el Conservatori Superior de Música de Salamanca i a l’estiu imparteix classes en el curs organitzat per l’associació cultural Bell ́Art Europa a Sigüenza (Guadalajara).
Comentarios