Cinc anys han passat des que Torrevieja va deixar de convocar al seu Certamen Internacional d’Havaneres i Polifonia des de la platja del Cura. Aquest format al costat de la mar es va celebrar per última vegada en 2016, encara que a l’any següent tinguera lloc la commemoració del seu XXV aniversari, amb una edició descontextualizada del que va ser el seu origen, ja que va abandonar la platja per a traslladar-se al passeig Vista Alegre. En els següents, durant la resta del mandat anterior, va deixar directament de celebrar-se; amb el canvi de govern al maig de 2019 no va haver-hi temps físic d’organitzar-les més enllà d’una convocatòria informal i en 2020 tampoc va ser possible, en aquest cas, per l’evolució que es donava llavors de la pandèmia.

Ara, quan les restriccions sí que ho han permés, es compleix amb el compromís de tornar a generar aquest espai de companyonia sobre l’arena, encara que caracteritzat per algunes particularitats, entre elles, la parcel·lació de la platja del Capellà per a acollir, en grups de 4, al nombrosíssim públic que s’ha donat cita i que, alhora, ha contribuït a dinamitzar el sector hostaler i comercial de l’entorn. Un ampli dispositiu de seguretat, conformat per Policia Local, Guàrdia Civil i Protecció Civil han vetlat en tot moment pel compliment de les normes fixades per a aquesta nit, contribuint a reforçar el missatge que la cultura és segura.

Ja sobre l’escenari instal·lat aquest dissabte sobre el passeig, van destacar les actuacions de les tres agrupacions que el Patronat d’Havaneres ha convocat a aquesta vint-i-sisena edició. Dos d’elles, locals: el grup Noray i Ànima de Sal, amb un repertori d’obres clàssiques i corejades pel públic, entre elles, ‘El puñaico de sal’ o ‘La Bella Lola’, respectivament. El cor gadità de Julio Pardo va portar la simbiosi entre el tanguillo i l’havanera fins a la pròpia platja. Agrupació prestigiosa del carnestoltes de Cadis, ciutat germanada amb la de Torrevella, que va tornar a portar a la platja del Cura a alguns dels components que ja van estar en aquesta cita amb el recordat Juan Antonio Lamas.

Com era habitual en aquesta vetlada, en aquesta ocasió el fermall també va arribar amb la interpretació del vals mariner ‘Golondrina de amor’, amb el qual es posa en marxa el compte arrere per al Certamen de 2021, que tindrà lloc ja en les Eres de la Sal del 18 al 24 de juliol.