La sala d’exposicions de la Llotja presenta una nova exposició dins de la seua programació estival. L’espai Esplanada acollirà des d’aquest divendres 7 de juliol fins al 29 d’octubre la mostra «Transitar l’invisible» de l’artista Ignacio Llamas.
Una exposició en la qual es presenta una àmplia selecció de fotografies de la sèrie «El que la llum encobreix», al costat de la instal·lació fotogràfica «Habitar-se» i diverses peces de volum. També es mostrarà, de manera inèdita, algunes obres de la sèrie «L’invisible».
L’edil de Cultura Nayma Beldjilali ha destacat «els diferents formats que componen l’exposició i que resulten absolutament fascinants per a l’espectador». «A través de la mostra, podem fer un recorregut amb el qual reflexionar sobre alguns conceptes contraposats com són la llum i la foscor o la vida i la mort», ha afegit.
Com és habitual en la producció artística d’Ignacio Llamas, l’exposició es mou entre la fotografia i la instal·lació. En aquesta ocasió, el pes recau del costat de la imatge fotogràfica, i el fa a través de dues sèries: El que la llum encobreix i Habitar-se, en les quals porta treballant des de 2019 i 2021 respectivament.
Gènesi de l’exposició
En la localitat de Corniolo, a la regió d’Emília-Romanya, el 19 de març de 2010, la naturalesa va decidir modificar el territori. Part de la muntanya Val d’Avet es va esfondrar obstruint el llit del riu Bidente, la qual cosa va provocar l’aparició d’un llac enmig del frondós bosc. L’excés d’aigua va produir la mort de diverses hectàrees d’arbreda. La naturalesa va unir en un mateix espai: vida i mort, bellesa i sublimitat.
Flames, absort davant aquesta visió va interioritzar aquest paisatge i l’experiència viscuda entorn d’ell. Va rebre la metàfora construïda per la naturalesa i la va transformar en imatge, donant lloc a la sèrie: El que la llum encobreix. La mort s’ha transformat en bellesa i la bellesa en nova vida. Descobrir i mostrar l’intangible, que s’amaga darrere del que veiem, és la missió de l’artista.
La segona sèrie que presenta aquesta mostra és Habitar-se, una instal·lació fotogràfica formada per deu imatges que es disposen en el centre de la sala. En aquesta ocasió, és també la naturalesa el punt de partida. En 2021 una gran nevada va deixar blanc el paisatge i les ciutats del centre d’Espanya. Un fenomen meteorològic que, no sols va transformar la percepció de l’entorn més pròxim, sinó que com en el cas de Corniolo, també va tornar a unir bellesa i destrucció.
En el transcurs de la setmana en què la neu ho cobria tot, Llamas va eixir a fotografiar cada dia. Posteriorment, durant el procés de gestació de la peça, interiorització de les seues formes i significats, l’artista va inserir, en les fotografies, una sèrie de paraules convertint l’obra en un viatge introspectiu, de clares al·lusions biogràfiques, que porta de la pertorbació a l’acceptació.
L’exposició es completa amb tres obres en volum, destacant: On ningú vol estar. És aquesta una peça que, a manera d’armari/magatzem, reuneix gran part dels dubtes, errors i fracassos que el procés creatiu comporta. Una vegada més, l’obra funciona com a metàfora per a parlar del procés de creixement de cada ésser humà, de cadascuna de les seues etapes, unes lluminoses i altres doloroses. Però també parla de com totes i cadascuna d’elles suposen una experiència que ens fa créixer.
Llamas ens proposa una única idea que subjau en cadascuna de les peces mostrades. Ens convida a realitzar un viatge interior, durant el qual prendre consciència de les nostres llums i ombres i de com, tant les unes com les altres ens construeixen com persona.