Es titula GAME[*in]G PROBLEMS: DRUGSTORE i és un projecte de la Universitat Miguel Hernández impulsat pel grup de recerca MASSIVA i el Centre de Recerca en Arts.

L’exposició, una proposta artística multimèdia que compta amb la participació de professorat i estudiantat, s’inaugura el divendres 12 d’abril a les 19:00h, i romandrà visitable fins al 27 d’abril.

Si la del videojoc és una indústria cultural amb un alt component de creació artística és per tant capaç de representar les inquietuds i controvèrsies socials del nostre temps? És capaç, en aquest sentit, d’incidir en el pensament col·lectiu i de generar imaginaris en el seu si? I anant fins i tot més enllà té la capacitat d’influir i alterar els corrents de pensament dominants? Fa dos anys que des del Grup de Recerca Massiva van començar a fer-se aquestes preguntes i, fruit d’aquesta cerca de respostes, arriba a Alacant la tercera edició de Game[*in]g Problems, un projecte sorgit de les aules i els estudis de la Universitat Miguel Hernández que és, al mateix temps, una plataforma de divulgació científica, de creació artística, i d’innovació educativa, i que ja va celebrar a València i a Elx les seves dues primeres edicions centrades en el reconeixement del videojoc com a indústria cultural –la primera, en 2022– i en la representació de la diversitat sexual i la cultura LGTBIQ en l’escena gamer –en 2023, en el CC L’Escorxador–. La temàtica triada en aquest tercer lliurament del projecte és l’univers de les drogues, legals o il·legals, amb usos recreatius o terapèutics.

El recorregut de l’exposició –comissariada per Mario Paul Martínez i Damià Jordà– s’iniciarà amb un conjunt de peces videogràfiques que sota el títol genèric de Pharmakon han estat creades exclusivament per a aquest projecte pels artistes que componen el grup Massiva, intentant incidir en els aspectes més creatius i experimentals d’aquesta proposta que no sols pretén ser divulgativa, sinó a més propiciar al visitant una experiència estètica. Com en les anteriors edicions, l’espai central de l’exposició està protagonitzat per una gran projecció audiovisual en la qual podem observar més d’una desena de peces audiovisuals de caràcter documental elaborades per l’estudiantat de l’assignatura Videojocs i entorns virtuals del Grau en Comunicació Audiovisual de la UMH. En ella els estudiants han recollit les premisses llançades pels directors del projecte per a endinsar-se en una recerca sobre aspectes relacionats amb la representació dels estupefaents en els videojocs al llarg de la història. Completen els continguts de l’exposició una línia de temps que recull i situa fins a cinquanta fites rellevants d’aquesta controvertida relació històrica i una mostra de les creacions en píxel art creades també per l’estudiantat de la UMH.

En aquesta tercera iteració del projecte sumen a més la presència internacional de desenvolupadors de videojocs mostrant una recopilació de creacions, majorment independents, com a mostra de la varietat i complexitat de la representació de les drogues en les mecàniques i estètiques del mitjà, destacant la presència d’obres procedents dels Estats Units, el Canadà, Bielorússia, Polònia o Filipines. Amb tot això des del Grup de Recerca Massiva tractaran d’oferir una mirada polièdrica, coral, exempta de cotilles moralistes però no indolent davant les problemàtiques que tant drogues com videojoc poden ocasionar, en el necessari interès per la generació de coneixement, la divulgació, la pedagogia i, per què no, el gaudi del plaer estètic i lúdic.