Una obra de l’artista María Antonia de Bañuelos, propietat de l’Ajuntament d’Alcoi, formarà part de la pròxima exposició «Las Invitadas. Fragmentos sobre mujeres, ideología y artes plásticas en España (1833-1931) del Museu del Prado. El quadre, El Despertar d’un Infant formarà part d’aquest mostra que serà visitable en les sales A i B de l’edifici Jerónimos del Museu del Prado, en la capital, des del 31 de març al 6 de setembre de 2020.
L’exposició oferirà una visió del sistema artístic espanyol des del regnat d’Isabel II fins a Alfons XIII de forma transversal, destacant distints aspectes i explicant com la mentalitat compartida dels museus i exposicions d’aquella època van modelar la imatge de la dona supeditada al talent masculí, convertint-se en invitades incòmodes a l’escena artística del seu temps. L’exposició està fonamentada, sobretot, per obres propietat del Prado però també altres obres de col·leccions espanyoles de rellevància en el discurs expositiu entre les que s’enquadra, l’obra cedida per la ciutat.
El regidor de cultura, Raül Llopis, destaca la importància del quadre: “L’obra El Despertar d’un infant que viatjarà des del catàleg municipal fins al Prado per a aquesta exposició és una clara mostra de la pintura realitzada per dones al segle XIX. Una obra molt interessant pel color i el domini de l’anatomia que María Antonia de Bañuelos demostra però també perquè ens dóna molta informació de l’època i la situació de la dona en aquell sistema artístic. Estem molt orgullosos de poder participar en aquesta exposició, ja que l’ocasió ens permet també recordar la importància del catàleg d’art municipal, que vam digitalitzar i posar a l’abast de totes les alcoianes i alcoians, on tenim obres mereixedores d’estar a museus tan importants com el Prado”.
Es tracta del retrat d’un xiquet nu sobre un llit de teles amb les quals el xiquet juga amb les seues mans. El tractament del color i la perfecta anatomia ens endinsen en l’estudi del nu que l’artista realitza amb una gran factura, proporció i composició. No podem obviar que en aquells moments, l’estudi del nu, no estava permés a les dones per tal de salvaguardar la seua honra. Així doncs, els gèneres mitològics o històrics, que eren els més apreciats en aquells moments, no els podien realitzar. Aquesta obra demostra el virtuosisme de l’artista superant així els inconvenients de l’època.
El fons del retrat és indeterminat, difuminat per la pinzellada atorgant més vaporositat a l’entorn i emfatitzant la figura del xiquet. Parlem, doncs, d’un retrat que, a partir d’aquest mes, es podrà admirar a l’exposició «Las Invitadas. Fragmentos sobre mujeres, ideología y artes plásticas en España (1833-1931)» del Museu del Prado en Madrid i que és un clar exemple de les dones artistes durant el segle XIX. Una obra que es mereix un lloc important en aquesta interessant mostra plàstica.
A través d’un recorregut estructurat en dos grans àmbits, l’exposició del Prado permet, d’una banda, reconéixer la imatge de la dona que l’Estat va legitimar mitjançant premis, exposicions i museus, així com el lloc que ocupava en la societat. I a continuació, i gràcies a l’exhibició d’algunes de les obres d’arts plàstiques més importants produïdes per dones en aquell moment a Espanya, ordenades segons les dedicacions que aquestes van exercir, ofereix un mapa bàsic sobre el paper subsidiari que el sistema va concedir a les dones. L’exposició també mostra el camí, a vegades èpic, que algunes dones van recórrer per a deslliurar-se dels lligams imposats al seu gènere.
L’obra que, des d’Alcoi, viatjarà al Museu del Prado per a ser exposada des de finals de març a principis de setembre de 2020, va ser realitzada en 1890, és un Oli sobre llenç de 61 x 101 cm i es pot gaudir al catàleg interactiu de l’Ajuntament d’Alcoi en aquest enllaç. http://www.artalcoi.org/es/1890/12/06/el-desvetllar-dun-infant-1890/.
Comentarios