El Castell de la Talaia acollirà fins al pròxim 3 d’agost l’exposició “Arquitectura Defensiva a Espanya”, que repassa la construcció de castells i fortificacions defensives en la península. La inauguració va comptar amb la presència de l’alcalde de Villena, Fulgencio Cerdán i del president de l’Associació Espanyola d’Amics dels Castells a la Comunitat Valenciana, Miguel Jover Cerdà, a més de les regidores de Turisme i Cultura, Paula García i Elena Benítez.
L’alcalde de Villena va agrair a Jover la iniciativa de (AEAC) i d’Acció Cultural Espanyola (ACE), com a entitat col·laboradora de l’exposició, pel treball de difusió, protecció i defensa del patrimoni històric. “Perquè les construccions d’aquest tipus, els nostres castells i fortaleses no sols són un monument, un vestigi del passat, són també un clar referent del nostre present, un ancora que ens situa en el lloc d’on venim i ens encara cap a on volem anar. Són símbols dels nostres pobles, com ocorre a Villena”.
Cerdán va fer balanç de les actuacions i millores al Castell realitzades en aquest període de pandèmia per a continuar protegint i potenciant el valor turístic i cultural del monument. “Amb aquesta exposició posem en valor el Castell com a espai privilegiat. Estem convençuts del potencial cultural d’aquest espai en el qual continuarem fent activitats i projectes”, va afegir.
Per part seua, Jover va destacar que aquesta exposició itinerant és la segona vegada que està a l’interior d’un castell, “la qual cosa per a mi és un plaer i un orgull perquè em sent molt vinculat a Villena per les meues arrels familiars”. El president de la secció de AEAC a la Comunitat Valenciana va explicar l’objectiu pedagògic de l’exposició en defensa d’aquests monuments, 777 a la Comunitat Valenciana, a més de realitzar estudis sobre aquests.
Sobre aquest tema, l’edil de Turisme, Paula García, va assenyalar la “satisfacció des del departament de Turisme amb la AEAC per la seua decisió de triar Villena per a exposar la mostra”. La responsable de Turisme va indicar que “es tracta d’una exposició molt interessant perquè permet posar en valor el nostre Castell i establir un altre reclam que se suma a l’organització de les futures visites teatralitzades, malgrat les circumstàncies de pandèmia que ho condiciona tot”
L’exposició aborda diversos aspectes de l’arquitectura defensiva. Els diferents panells explicatius tracten qüestions com el seu valor arquitectònic, la introducció de noves tècniques de construcció de la seua època, així com la situació actual de moltes d’aquestes construccions amb el pas del temps, la situació de ruïna i l’espoli patit al llarg dels segles i els actuals projectes i plans de restauració.
L’exposició s’organitza en cinc blocs temàtics que analitzen el ‘Valor dels Castells’, ‘Anys de Espolio i abandó’, ‘Conservació i Restauració’, ‘Els Castells al Cinema’ i una última part explicativa de la funció de l’entitat Associació Espanyola d’Amics dels Castells.
Comentarios