El 22 d’agost de 1911 va nàixer a Castalla l’escriptor Enric Valor i Vives. El 13 de gener de 2000, amb 88 anys, va morir a València. Valor va viure sempre compromès amb la llengua i el país. La seua aportació escrita va des de la gramàtica a l’obra novel·lística, passant per la monumental recopilació literària de les Rondalles Valencianes i una tasca cívic-cultural heroica.
El curs 2010-11, coincidint amb el centenari del seu naixement, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua ho va declarar “Any de l’escriptor Enric Valor”.
El mateix any 2011, des d’una iniciativa del Centre Cultural Castallut i l’Ateneu Cultural Republicà, de Petrer, convoquem el 22 d’agost l’ascens a l’alt de Guisop (serra del Maigmó) coincidint en el dia exacte del naixement de l’escriptor: “el Clarejar de Valor”. Enguany 2018 es repeteix per vuitena vegada la convocatòria i s’afigen com a entitats col·laboradores El Tempir, d’Elx, El Teix, d’Ibi, La Cívica-Alacantí, la Coordinadora de l’Alcoià i el Comtat pel Valencià, Terres del Vinalopó, la Càtedra Enric Valor, de la UA, i el col·lectiu Gent de Valor.
L’elecció de l’espai no és casual. L’alt de Guisop, fet matèria literària com l’alt “Eriçons”, en Temps de batuda, és un lloc benvolgut i sovintejat pel mateix Enric Valor. Des d’allí mirem la nostra terra: “La mar es veia com una franja blava i remota que s’omplia d’or fóra i de plata bellugadissa per sota del punt on s’alçava el sol”, va escriure Valor. L’alt de Guisop simbolitza l’epicentre elevat del món real, literari i màgic, alhora, del mestre i escriptor. Allí es fonen país i paisatge al caliu de la llengua benvolguda.
Enguany celebrem moltes efemèrides del mateix Valor, la seua obra o fets i personatges molt pròxims a la seua trajectòria: el 150 aniversari de Pompeu Fabra, el seu gran referent gramatical; el 125 aniversari de Carles Salvador; el centenari del naixement del seu amic i lexicògraf valencià, Francesc Ferrer Pastor; 90 anys de les primeres lectures de Valor en català i de la publicació del seu primer relat, a Elx; 85 de l’inici de les col·laboracions com a redactor del Tio Cuc i El Cami; 65 de la publicació per l’editorial Barcino de Narracions de la Foia de Castalla; 60 de l’edició per Torre del tercer volum de les Rondalles Valencianes; 40 del Curs mitjà de gramàtica catalana referida especialment al País Valencià; 30 de la publicació de Narracions perennes; i 25 de la concessió de la Creu de Sant Jordi, de la Generalitat de Catalunya.
L’octubre de l’any passat, a Castalla, organitzat per l’Ajuntament i diversos col·lectius i entitats (Gent de Valor, CCC, Cat. @I. Valor-UA…) , es va celebrar exitosament la Fira de la Fantasia “Enric Valor”; enguany la Diputació d’Alacant ha celebrat a Castalla, per segon any consecutiu, la gala de lliurament del Premi de novel·la en valencià “Enric Valor”, en la XXIV edició, guanyat per Vicent Va usar amb El paradís als fosques.
En aquesta festa valoriana del 22 d’agost del sol, el paisatge, la cultura, la llengua, la paraula, les lletres i la civilidad, els homes i dones que ens trobarem no deixarem de reivindicar altres accions i mesures que dignifiquen la figura de l’escriptor castallut i la nostra pròpia cultura.
Informació:
La Cívica – Escola Valenciana
C/ Perú 16. Bl. 2. Local Esquerra 03008. Alacant
Tel. 965 923 145
Mòb. 607 930 565
www.lacivica.cat
lacivica@lacivica.cat
Comentarios