Per a la història queda el vídeo de la primera ballarina del Ballet de Nova York el 1967, l’espanyola Marta Cinta, que apareix en una peça gravada ballant espontàniament El llac dels cignes mentre escolta la composició de Txaikovski. Va ser el 2019, quan vivia en una residència de Muro d’Alcoi (el Comtat). Marta va morir al començament de la pandèmia, però la seua interpretació, sumida com estava en l’oblit al qual porta l’Alzheimer, evidencia com la musicoteràpia ens pot traure de gairebé qualsevol malaltia. Els estudis científics constaten com gran part dels malalts d’Alzheimer conserva els seus records musicals encara en les fases més tardanes, de manera que la musicoteràpia, teràpia amb un poder curatiu que ha sigut comprovat tant per científics com per terapeutes, és un recurs vàlid també per a ells.
A tall d’introducció a aquesta teràpia, la Universitat d’Alacant, a la Seu Universitària de la Nucia, desenvolupa el curs d’estiu Música i Salut. Amb format en línia i impartit en castellà, es duu a terme del 4 i al 7 de juliol.
La musicoteràpia utilitza la música per a millorar l’estat de salut i benestar del pacient. En aquest sentit, al llarg del curs, que està molt enfocat als aspectes pràctics d’aquesta teràpia, sense descuidar la formació teòrica, els ponents respondran a qüestions com quines emocions ens provoca la música, el seu ús en la relaxació, o els seus beneficis psicològics, físics, cognitius, emocionals i socials. Sobre la taula s’exposaran els diferents recursos que ofereix la musicoteràpia en els àmbits educatiu i sanitari: els àmbits d’aplicació, mètodes, tècniques i exercicis pràctics per a la seua posterior utilització.
Com assenyala el seu coordinador, Román Rodríguez, al llarg del programa es farà un recorregut històric per la musicoteràpia i es combinarà amb la pràctica, es donaran a conèixer les experiències pràctiques dutes a terme, tant en l’àmbit educatiu com sanitari: amb mètode d’escola, tant actius, com és tocar instruments, cantar, improvisació musical, com passius, és a dir, escoltar. Tot això amb l’objectiu d’aconseguir una millora/manteniment de la salut de l’individu.
Entre els ponents destaca la participació de Javier González de Dios, cap de servei de Pediatria de l’Hospital General d’Alacant, que ja havia participat en l’edició d’aquest mateix curs celebrat l’any passat. González de Dios és autor de diversos llibres sobre cinema i pediatria. El metge avala amb els seus coneixements l’aplicació d’aquesta teràpia en la cura i manteniment de la salut de les persones. La seua intervenció «Relación entre lo sonoro, lo visual y la salud» està prevista per al dia 7 a les 12.30 hores.
Román Rodríguez és director i coordinador del projecte Musicoteràpia i Benestar amb seu al Centre N3 Musical  d’Altea; musicoterapeuta; director i professor de l’Escola de Música Moderna de la Nucia; concertista i compositor. Román Rodríguez és també coordinador a la Seu de la Nucia del Curs internacional de música moderna (pop, rock, blues, jazz…) guitarra elèctrica, baix, cant modern, informàtica musical, bateria, percussió, piano modern i instruments de vent, que enguany desenvolupa de l’11 al 14 de juliol la setzena edició i està dirigit per Vicent Martinez.
Música i Salut està dirigit per Ana Lucía Noreña, professora del Departament d’Infermeria de la UA.