Tota escriptura, tant autobiogràfica com ficcional, resulta terapèutica en si mateixa. Quan escrivim un relat, una novel·la, un poema o una entrada del nostre diari, alguna cosa del nostre interior emergeix a la superfície visible en forma d’escriptura.
A través dels cursos d’escriptura creativa i altres formats, aprenem precisament a donar forma a les nostres històries, a aplicar les tècniques i eines d’estil propis de l’ofici d’escriptor.
El taller d’escriptura terapèutica es partiona per complet d’aquests objectius i empra l’escriptura com a recurs per al nostre treball d’autoconeixement i trobada íntima amb nosaltres mateixos a través de la privacitat i intimitat amb el nostre quadern, a través dels exercicis proposats durant les sessions i de l’acompanyament nutritiu del grup.
QUI POT PARTICIPAR
Qualsevol persona major d’edat que no es trobe en l’actualitat en tractament psiquiàtric.
ADVERTIMENT
Encara que un dels objectius del taller d’escriptura terapèutica és l’obtenció de resultats i beneficis de caràcter terapèutic, aquest no substitueix en cap cas a un procés de teràpia individual o grupal que els participants puguen necessitar, si bé pot servir de suport a aquests processos i/o resultar revelador d’assumptes, comportaments o trets de caràcter dels participants que donen lloc a explorar i treballar de manera més profunda amb el professional qualificat de la seua preferència.
Descripció
DATES
22 i 29 de novembre
13 i 27 de desembre
10 i 24 de gener
7 i 21 de febrer
7 i 28 de març
4 i 25 d’abril
9 i 23 de maig
6 i 13 de juny
Objectius
- La presa de consciència del nostre propis comportaments, trets de caràcter, patrons automàtics i interaccions amb els altres.
- La comprensió dels nostres mecanismes neuròtics i els nostres mecanismes de defensa.
- El foment de l’escolta plena, als altres i, especialment, a nosaltres mateixos.
- La generació d’un espai grupal segur en el qual poder acompanyar i acompanyar-nos en el nostre procés de creixement personal.
- La pràctica i el foment de la compassió i l’amabilitat cap a nosaltres mateixos.
- La comprensió del ‘jo’ com un tot integrat repartit entre cos, emoció i pensament, que ha de ser atés per igual en benefici del nostre equilibri psicològic i de la nostra salut.
- La presa de consciència sobre els missatges emesos pel nostre cos, les nostres emocions i el nostre pensament.
- El respecte pels valors, experiències i aportacions de cada membre del grup, així com per un mateix.
Metodologia - S’impartirà una sessió de 3 hores de duració cada dues setmanes.
- Ús del quadern com a espai íntim i personal en el qual bolcar tant les pràctiques dels exercicis que fem en classe com qualsevol reflexió i anotació que el participant desitge registrar.
- Sessions monogràfiques en les quals explorarem un tema establit per la terapeuta segons la seua pròpia programació i/o els emergents grupals.
- Posades en comú dels continguts descoberts pels talleristas durant les sessions de manera voluntària.
- Pràctica d’exercicis i recursos que resulten d’utilitat als participants, així com explicacions teòriques i propostes grupals i individuals per a implementar nous recursos o realitzar un major aprofundiment.
- Lectura d’un llibre per trimestre indicat per la terapeuta que servirà de base teòrica del curs i els continguts del qual també podran ser comentats durant les sessions.
Coordinació
Eva Torres
Filóloga, Màster en Edició per la Universitat de Salamanca, coautora del llibre de relats De la vida i altres viatges (Atlantis, 2008), coordinadora de tallers de novel·la, escriptura creativa, autobiogràfica i terapèutica. Col·labora amb l’escola d’escriptura Fuentetaja, la Universitat d’Alacant i l’Escola Màster D entre altres. És músic amb formació en arts escèniques, enneagrama (programa SAT de la Fundació Claudio Naranjo) i Terapeuta Gestalt.
Comentarios