L’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert inaugura la setmana vinent el cicle “Cultura(s) i videojoc” que reunirà al llarg de sengles sessions a la Casa Bardin a la dobladora Raquel Cubillo i al dissenyador Arturo Monedero.
Com ha explicat el diputat de Cultura, Juan de Dios Navarro, “acostar al públic figures d’aquesta indústria, amb la qual portem més de seixanta anys convivint, és l’objectiu d’aquesta nova proposta se centrarà en la trajectòria tecnològica dels videojocs i, especialment, en l’evolució dels aspectes que concerneixen a les seues capacitats creatives i narratives, així com en el seu reflex en àrees com el cinema, la literatura, el teatre, la música o la pintura”.
El cicle es concep com una sèrie de diàlegs entre públic i professionals del videojoc sota un eix temàtic en cada trobada. Així, la sessió del dilluns 21 d’octubre se centrarà en el doblatge en els videojocs i la de l’11 de novembre, en videojocs i història, totes dues a les 19.00 hores.
Cubillo és directora de doblatge i dobladora de cinema, televisió i videojocs. Entre els seus treballs més recents en el camp de la lúdica digital es troben, a més de “Star Wars Outlaw” o “Marvel’s Avengers”, “World of Warcraft”, “Assassin’s Creieu: Mirage, Assassin’s Creieu Valhalla”, “Call of Duty: Black Ops” i “It Takes Two“. En el camp del cinema i la TV destaquen “Anatomia de Ramat”, “Del revés 2”, “Ahsoka” (sèrie de Starwars), “The mandalorian”, “Guardians de la galàxia 3”, “Els Simpsons, “Big band Theory”, “Llei i ordre”, “Com defensar a un assassí” o “Pare de família”. Al costat de Cubillo estarà l’enginyer de so Carlos Pardo i tots dos oferiran una xarrada sobre el seu treball, analitzant les particularitats i els seus modes de funcionament, i un breu taller de doblatge en directe amb la participació del públic assistent.

D’altra banda, Moneder és dissenyador de videojocs, vicepresident de l’Associació Espanyola de Videojocs (AEVI) i director de la desenvolupadora TLR Games, empresa amb la qual ha publicat jocs com a “Ritual” (2024), “Idea” (2023) o “The Longest Road on Earth” (2022). Entre altres, ha publicat “Valete vós viatores”, una plataforma secundada amb fons de la Unió Europea. L’historiador Kevin Díaz compartirà la vetlada, centrada en les plataformes lúdiques basades en fets històrics i desgranaran els secrets i les problemàtiques de col·laborar amb professionals de tots dos mitjans sense trair l’essència d’aquest tipus de jocs: com entretindre sense perdre de vista la veracitat històrica.


Taller de còmic musical amb Fefeto
A més, el IAC oferirà divendres que ve, 18 d’octubre a les 18.30 hores, un taller d’ideació i creació de còmic musical transmèdia, a càrrec de Fernando Fernández Torres “Fefeto”, a partir del seu treball Anselmo. Porte un cantar. Al llarg de la sessió, per a la qual es requereix inscripció, s’exploraran les tècniques narratives i visuals que fan d’aquesta obra un exemple destacat en la fusió de música i còmic.

Els assistents tindran l’oportunitat d’analitzar com es construeixen les històries i els personatges en «Anselmo», i després aplicaran eixos conceptes per a crear la seua pròpia pàgina de còmic. En finalitzar, cada participant podrà desenvolupar el seu projecte de manera independent, utilitzant les eines i el coneixement adquirits durant el taller, així com el procés d’edició amb el programari Adobe Photoshop.
Poligrafies, disseny gràfic i sonor
Així mateix, l’Institut cultural ha organitzat el cicle ‘Poligrafies’, a càrrec de l’artista sonor i compositor Carlos Izquierdo i de l’arquitecte i tecnòleg creatiu Sergi Hernández.
Aquesta proposta, que precisa inscripció prèvia, consisteix en tallers de disseny gràfic i sonor, amb la trobada entre artistes d’aquestes dues disciplines, per a treballar en la creació conjunta de partitures gràfiques. En dues sessions, dirigides a artistes locals que treballen en el gràfic o en el sonor, es compartiran conceptes comuns sobre totes dues disciplines, per a inspirar obres que puguen partir d’una tècnica per a entendre’s amb l’altra, com són composició, geometria, ritme, color o textura.
Esquerre i Hernández treballaran en dues sessions distintes a casa Bardin, a partir de les 17.30 hores. La primera, el 22 d’octubre, es dedicarà al públic interessat en art i disseny, i la segona, el 28 d’octubre, a la dansa i arts escèniques. Els resultats es presentaran en una jornada que tindrà lloc el 25 de novembre.