MARQ

www.marqalicante.com

Horari especial del museu i jaciments: Dijous 5 de gener de 10.00 a 14.00 hores; divendres 6 de gener, tancat.

o Exposició permanent

El MARQ aposta per la renovació del sistema expositiu tradicional, entés com una col·lecció de troballes degudament classificades i catalogats. Compta amb sales dedicades a la Prehistòria, la Cultura Romana, els Ibers, l’Edat mitjana i la Cultura Moderna i Contemporània, així com amb les sales temàtiques ‘Excavant una església’, ‘Excavant sota l’aigua’ i ‘Excavant en una cova’. A més, inclou la visita d’una hora de duració als soterranis per a conéixer les interessants instal·lacions del Museu. L’horari del museu és de dimarts a dissabte ininterrompudament de 10.00 a 19.00 hores i els diumenges de 10.00 a 14.00 hores. Dilluns tancat.

Visita guiada:

De dimarts i dijous: 16.30 hores

Dissabtes i diumenges: 11.30 hores

o Exposició ‘El cavaller de Ifach’

La mostra ‘El cavaller de Ifach’ es pot visitar en l’hall del museu. Es tracta d’un fragment de paret, trobat en l’enclavament de sa Pobla Medieval de Ifach, que revela importants dades sobre la història i de la societat que va habitar en el segle XIV en l’àrea que ara ocupa el jaciment arqueològic de Calp.

o Especial Nadal

A l’aula de didàctica del MARQ el 3 de gener es realitzaran tallers i jocs. L’espai habilitat disposa d’un aforament limitat a 25 participants. El programa està dirigit a xiquets de 6 a 12 anys. Per a participar serà necessari inscriure’s en les taquilles del Museu mitja hora abans del començament de cada activitat.

El MARQ compta també amb un espai propi en la 27 Fira d’Oci Infantil i Juvenil Exponadal d’IFA. Del 2 al 4 de gener es realitzaran jocs, animacions i tallers que promocionaran l’oferta didàctica del MARQ i els seus jaciments.

o Jaciment Tossal de Manises Lucentum

El Tossal de Manises és el solar de la ciutat romana de Lucentum, l’antiga Alacant, situat en La Albufereta d’Alacant. Es tracta d’un dels jaciments arqueològics més importants de la Comunitat Valenciana, que compta amb la declaració de Monument Historicoartístic des de 1961. L’horari és de dimarts a dissabtes de 10.00 a 14.00 i de 15.30 a 17.30 hores, i diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores. Dilluns tancat.

Visita guiada:

De dimarts a divendres: 12.00 hores

Dissabtes: 12.00 i 16.00 hores

Domingo: 12.00 hores

o Jaciment La Illeta dels Banyets

Situada al Campello, La Illeta dels Banyets és un promontori estret i llarg amb restes de gran importància per la seua àmplia seqüència cultural, ja que en ell s’han identificat restes de l’Edat del Bronze, previs als quals conformen un assentament ibèric i els que queden d’una vila romana, a més de la presència de materials islàmics que ens parlen d’una ocupació, de caràcter esporàdic, en l’Època Medieval. L’horari és de dimarts a dissabtes de 10.00 a 14.00 i de 15.30 a 17.30 hores, i diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores. Dilluns tancat.

Visita guiada:

De dimarts a divendres: 12.00 hores

Dissabtes: 12.00 i 16.00 hores

Domingo: 12.00 hores

o Jaciment El Santuari de Pla de Petracos

Situat a Castell de Castells, el Pla de Petracos és un dels millors jaciments amb art rupestre de la Comunitat Valenciana. Era un santuari d’Art macroesquemàtic, declarat Bé d’Interés Cultural i Patrimoni de la Humanitat, i es troba en un paratge esplèndid. La visita al paratge és lliure i una magnífica oportunitat per a gaudir de la naturalesa en un entorn privilegiat. El Centre d’Interpretació situat en el municipi es pot visitar de dilluns a dijous, prèvia cita telefònica 965518067. Els divendres i dissabtes obri les seues portes d’11.00 a 13.00 hores i de 17.00 a 18.00 hores. Domingo tancat.

o Jaciment La Cova de l’Or

La Cova de l’Or tanca al públic per fi de temporada des del 6 de novembre de 2022 i està previst que reòbriga el dissabte 18 de març de 2023. Situada a Beniarrés, l’enclavament s’obri a 675 metres sobre el nivell de la mar en el vessant meridional de la Serra del Benicadell i recull en el seu interior un jaciment arqueològic d’enorme importància per al coneixement i la investigació del Neolític.

o Torre Almohade d’Almudaina

En ple cor de la muntanya alacantina, Almudaina atresora una singular torre, senya d’identitat de la població, construïda en època islàmica medieval. La construcció formava part del recinte fortificat de la xicoteta alqueria existent. L’horari de l’enclavament és de dimarts a diumenge de 10.00 a 13.00, i dissabtes també de 16.00 a 19.00 hores. Dilluns tancat.

Visita guiada:

De dimarts a divendres: 11.30 hores

Dissabtes: 11.30 i 16.30 hores

Domingo: 11.30 hores

Horari especial Nadal:

Dijous 5 de gener de 10.00 a 13.00 hores

Divendres 6 de gener TANCAT

o Cava Gran d’Agres

Es tracta d’una gelera situada al Parc Natural de la Serra Mariola, a 1.120 metres d’altitud, que compta amb la declaració de Bé de Rellevància Local. Es pot visitar tant per l’exterior, amb panells explicatius, com per l’interior, amb unes graderies metàl·liques que arriben fins al fons del pou, on es troba un exemplar de teix amb més de 30 anys d’història. La visita és lliure, subjecta a la normativa del Parc Natural de Serra Mariola.

MUBAG

www.mubag.es

Especial Nadal: tancat el divendres 6 de gener.

EXPOSICIÓ PERMANENT

o El segle XIX. La col·lecció a la llum

A través de més de huitanta obres, entre pintures, escultures i art sumptuari d’una trentena d’artistes, l’exposició ‘El segle XIX. La col·lecció a la llum’ planteja un ampli recorregut per les nombroses i diverses temàtiques que es desenvolupen en el panorama artístic espanyol del segle XIX, reflex de les tendències estètiques internacionals i del gust de la societat del moment.

El discurs es divideix en set àmbits: ‘La imatge d’Alacant, el port’, ‘El viatge com a aprenentatge’, ‘El passat rescatat’, La pintura, testimoni social’, ‘El retrat com a símbol social’, ‘Cap al canvi de segle’ i ‘L’emoció entorn al rostre’. Temàtiques que es completen amb peces audiovisuals que aprofundeixen en l’evolució de la ciutat, les pensions de pintura, el treball, la dona i la fascinació per Orient. El fons permanent exposat s’ha incrementat gràcies a la col·laboració amb la Col·lecció d’Art Banc Sabadell i especialment del Museu Nacional del Prado.

Visites guiades:

Passes guiats a grups: de dimarts a diumenge en l’horari del museu.

Passes guiats fixos: dissabtes 18.30 i diumenges a les 12.00 hores.

Visites educatives: de dimarts a divendres de 10.00 a 14.00 hores.

Informació i reserves www.mubag.es, en el telèfon 611729787 o en el correu electrònic visitasmubag@recursossl.es

EXPOSICIONS SOBRE LA COL·LECCIÓ DEL MUBAG

o La finestra de l’art. Javier Lorenzo

El cicle La finestra de l’art dedica la seua segona proposta al pintor Javier Lorenzo (Alacant, 1950) i a la seua obra Espectador de les estacions (2009), donada al museu l’any 2021. Una pintura amb la qual a més homenatja el seu gran amic, el també pintor Vicente Rodes (Villena, 1948 – Alacant, 2022). L’espai inclou Autoretrat, propietat de l’artista, i un audiovisual sobre la trajectòria vital i artística de Lorenzo.

o De l’informalisme a l’abstracció mediterrània

El MUBAG recupera com a espai expositiu l’àmplia galeria de la planta baixa per a mostrar peces del segle XX de la col·lecció artística de la Diputació d’Alacant. S’han seleccionat díhuit obres, realitzades dels anys 60 a la fi dels 80, per Ángeles Marco, Pablo Serrano, Adrián Carrillo, Francisco Sobrino, Josep Ginestar, Juana Francés, Eusebio Sempere, Manuel Hernández Mompó, Antoni Tàpies, Luis Feito, Manuel Viola, Antonio Saura, Rafael Canogar, Manuel Rivera, Soledad Sevilla, Mario Candela, Arcadi Blasco i Teresa Lanceta.

EXPOSICIONS TEMPORALS

o ‘Alacant, paratge exòtic. La mirada de Didier Petit de Meurville (1793-1873)

Reuneix vint-i-cinc obres inèdites de Didier Petit de Meurville realitzades durant el seu càrrec de vicecònsol francés a Alacant. La mirada del diplomàtic i pintor francés Didier Petit de Meurville suposa un document gràfic únic que ens revela com era Alacant i els seus habitants a mitjan segle XIX.

La inspiració en l’art. La col·lecció de Sara Navarro

‘L’art com a inspiració. Col·lecció Sara Navarro’ reuneix 53 obres que la dissenyadora alacantina Sara Navarro ha adquirit durant més de 30 anys i prop d’un centenar dels seus dissenys més emblemàtics. En aquesta primera exposició que conjumina art i disseny per primera vegada en el MUBAG, Begoña Deltell, comissària de la mostra s’ha encarregat del discurs expositiu amb els artistes contemporanis de prestigi presents, entre els quals figuren Antoni Tàpies, Eduardo Chillida, Pablo Palazuelo, Jaume Plensa, Equip Crònica, Alfonso Albacete, Guinovart, Jannis Kounellis, Lucio Muñoz, Rafols Casamada, Yutaka Mori, Max Pam, Joan Miró, Alexanco, Hernández Pijuan, Nicola de María, Jus Juchtmans i Arnulf Rainer, Fuencisla Francés i Pamen Pereira, entre altres.

Visites guiades:

Passes guiats a grups: de dimarts a diumenge en l’horari del museu.

Passes guiats fixos: dissabtes 18.00 i diumenges a les 12.00 hores.

Per a més informació i reserves www.mubag.es. També podreu concertar les visites a través de formularis web, en el telèfon 611729787 o en el correu electrònic visitasmubag@recursossl.es

PUBLICACIONS DIGITALS DEL MUBAG:

Les següents publicacions es poden consultar en la pàgina web del MUBAG www.mubag.es

• Catàleg exposició: ‘Alacant, paratge exòtic’

Com a resultat de l’estudi de la figura de Didier Petit de Meurville, de les pintures creades durant la seua estada a Alacant -com a vicecònsol de França de 1848 a 1857- i de com era la ciutat i part de la província a mitjan segle XIX s’ha realitzat un complet catàleg digital que es pot consultar en la pàgina web del Mubag www.mubag.es i viatjar de manera visual en el temps, descobrint paratges alacantins fins ara inèdits.

o Revista divulgativa: Quaderns del MUBAG

Des de l’obertura del Museu en 2001 s’impulsa, per primera vegada, l’edició de la revista Quaderns del MUBAG, de periodicitat anual. El seu llançament, al desembre de 2021, coincideix amb el vint aniversari del centre. Aquesta completa publicació, en paper i també en format digital, aborda la història de l’art, la museografia, i les exposicions, col·leccions i activitats del museu.

o Quaderns del MUBAG – Extra 1

La revista Quaderns del MUBAG s’acompanya, en aquesta ocasió, d’un suplement. Aquest primer monogràfic titulat Mar Nostre. Una mirada multidisciplinària i oberta aprofundeix en l’estudi de la influència de la mar Mediterrània en diferents disciplines i àmbits acadèmics.

ALTRES ACTIVITATS: Nadal en el MUBAG

• Dimarts, 3 de gener

o 11h a 13h. TALLER LES SABATES MÀGIQUES DE DORITA.

o 18h. CONTES VIATGERS

• Dimecres, 4 de gener

o 11h a 13h. TALLER LES SABATES MÀGIQUES DE DORITA.

o 19h. TEATRE ‘L’HOME QUE VA PESCAR EL SEU SOMNI’

ADDA

https://addaalicante.es/

o Temporada simfònica: Mahler Chamber Orchestra

L’Auditori acull el dissabte 7 de gener, el concert de Mahler Chamber Orchestra, amb Mitsuko Uchida al piano, a les 20.00 hores.

o Altres Músiques: Federació Alacantina de Corda Polsada Mar i Muntanya

L’Orquestra de la ‘Federació Alacantina de Corda Polsada Mar i Muntanya’ oferirà una audició el diumenge 8 de gener a les 12.00 hores.

INSTITUT JUAN GIL-ALBERT

www.iacjuangilalbert.com

• Concerts: Virtuós Mediterrani

L’Orquestra de Cambra Virtuós Mediterrani oferirà un concert de nadales i obres nadalenques el dimecres 4 de gener en el Centre Penitenciari Alacant II.

• Art a la Casa Bardin: ‘Síntesi’ de Miguel Bañuls

La Casa Bardin acull l’exposició de l’artista Miguel Bañuls ‘Síntesis’, comissariada per Gertrud Gómez. La mostra es podrà visitar fins al 9 de gener de 2023.

• Exposició: Concurse Art Tèxtil Contemporani

L’exposició de les obres seleccionades en l’I Premi d’Art Tèxtil Contemporani es pot visitar a la Sala de l’Orde Tercer d’Elx fins al 30 de gener de 2023.

o Enllaç al portal digital:

https://www.cervantesvirtual.com/portales/instituto_de_cultura_juan_gil_albert_iac/

PALACIO PROVINCIAL

o XXIII Exposició Provincial de Filatèlia

El Palau Provincial acull la XXIII Exposició Provincial de Filatèlia amb 19 col·leccions de la província i d’altres comarques d’Espanya cedides per la Societat Filatèlica Numismàtica Alacantina. Es pot visitar gratuïtament fins al 7 de gener.

o Exposició de Pesebres

«Història de José, de l’estirp de David» és el títol de la tradicional Exposició de Pesebres que, un any més, obri les portes al Nadal a la Sala d’Exposicions del Palau Provincial. La proposta, que podrà visitar-se fins al pròxim 7 de gener, és fruit de la col·laboració entre la Diputació d’Alacant i l’Associació de Belenistas d’Alacant.

MUBOMA

www.muboma.com

Des del dia 23 de desembre al 5 de gener el MUBOMA oferirà jornades de portes obertes, amb entrada gratuïta, en les quals hi haurà activitats de tota mena com el joc “Itinerari en família” els dies 24 i 31 o del “Recorregut amb pistes, Un Robatori Misteriós” del 26 de desembre i el 2 de gener. Altres accions seran amb inscripció, com els tallers didàctics, a les 10.30 i a les 11.30 hores. El primer d’ells serà el dia 27 per a fer “Follets màgics”, després el 3 i el 4 de gener, Manetes de Punt ensenyarà a “Pintar un quadre nadalenc” i a “Brodar una Corona”.

El Museu del Consorci Provincial de Bombers, situat a Alcoi, ofereix un espai de contingut innovador destinat a donar a conéixer la importància d’aquesta professió. El visitant, a través de les diferents sales i vitrines, observarà les eines i els recursos tècnics i humans que han permés el desenvolupament d’aquest ofici al llarg del temps. L’horari d’obertura del MuBoma serà de 10.00 a 16.00 hores de dilluns a dijous, de 10.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 18.00 hores els divendres, de 10.00 a 14.00 hores els dissabtes i d’11.00 a 14.00 hores els diumenges i festius.