o Exposició permanent

El MARQ aposta per la renovació del sistema expositiu tradicional, entés com una col·lecció de troballes degudament classificades i catalogats. Compta amb sales dedicades a la Prehistòria, la Cultura Romana, els Ibers, l’Edat mitjana i la Cultura Moderna i Contemporània, així com amb les sales temàtiques ‘Excavant una església’, ‘Excavant sota l’aigua’ i ‘Excavant en una cova’. A més, inclou la visita d’una hora de duració als soterranis per a conéixer les interessants instal·lacions del Museu. L’horari del museu és de dimarts a dissabte ininterrompudament de 10.00 a 20.00 hores i els diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores. Dilluns tancat.

Visita guiada del 16 al 30 de juny:

De dimarts a dissabte: 11.00, 12.00, 17.30 i 18.30 hores.

Domingo i festius: 11.00 i 12.00 hores.

Visita teatralitzada a l’exposició permanent

Dijous, 8 de juliol a les 18.30 hores.

Diumenge, 11 de juliol: 12.30 hores.

o Exposició ‘El cavaller de Ifach

La mostra ‘El cavaller de Ifach’ es pot visitar en l’hall del museu. Es tracta d’un fragment de paret, trobat en l’enclavament de sa Pobla Medieval de Ifach, que revela importants dades sobre la història i de la societat que va habitar en el segle XIV en l’àrea que ara ocupa el jaciment arqueològic de Calp.

o Jaciment Tossal de Manises Lucentum

El Tossal de Manises és el solar de la ciutat romana de Lucentum, l’antiga Alacant, situat en el barri de la Albufereta d’Alacant. Es tracta d’un dels jaciments arqueològics més importants de la Comunitat Valenciana, una de les seues poques ciutats romanes conegudes amb profunditat, que compta amb la declaració de Monument Historicoartístic des de 1961. L’horari és de dimarts a dissabtes de 09.00 a 13.00 i de 18.00 a 21.00 hores, i diumenges i festius de 09.00 a 13.00 hores. Dilluns tancat.

Visita guiada:

De dimarts a dissabte: 11.00 i 19.00 hores.

Diumenges i festius: 11.00 hores.

Visita teatralitzada:

Dissabte, 10 de juliol: 20.00 hores.

o Jaciment La Illeta dels Banyets

està situada al Campello i és un dels enclavaments arqueològics alacantins coneguts des de fa més temps. La Illeta dels Banyets és un promontori estret i llarg en el qual se situa un jaciment de gran importància per la seua àmplia seqüència cultural, ja que en ell s’han identificat restes de l’Edat del Bronze, previs als quals conformen un assentament ibèric i els que queden d’una vila romana, a més de la presència de materials islàmics que ens parlen d’una ocupació, de caràcter esporàdic, en l’Època Medieval. L’horari és de dimarts a dissabtes de 09.00 a 13.00 i de 18.00 a 21.00 hores, i diumenges i festius de 09.00 a 13.00 hores.

Visita guiada:

De dimarts a dissabte: 11.00 i 19.00 hores.

Diumenges i festius: 11.00 hores.

Visita teatralitzada:

Divendres, 9 de juliol: 20.00 hores.

o Torre de l’Almudaina

En ple cor de la muntanya alacantina, Almudaina atresora una singular torre, senya d’identitat de la població, construïda en època islàmica medieval. La construcció formava part del recinte fortificat de la xicoteta alqueria existent. L’horari de l’enclavament és de dimarts a divendres de 09.00 a 13.00 hores i de 18.00 a 21.00 hores i diumenges de 09.00 a 13.00 hores. Dilluns tancat.

Visita Guiada:

Dimarts a dissabte: 11.00 i 19.00 hores

Domingo i festius: 11.00 hores

o Jaciment El Santuari de Pla de Petracos

Situat en el municipi de Castell de Castells, el Pla de Petracos és un dels millors jaciments amb art rupestre de la Comunitat Valenciana. Era un santuari d’Art macroesquemàtic, declarat Bé d’Interés Cultural i Patrimoni de la Humanitat, i es troba en un paratge esplèndid. La visita al paratge és lliure i una magnífica oportunitat per a gaudir de la naturalesa en un entorn privilegiat. El Centre d’Interpretació situat en el municipi es pot visitar de dilluns a dijous, prèvia cita telefònica 965518067. Els divendres i dissabtes obri les seues portes d’11.00 a 13.00 hores i de 17.00 a 18.00 hores. Diumenges tancat.

MUBAG

El MUBAG roman obert amb les mesures recomanades a la disposició del públic per a garantir la seguretat en la visita a les seues exposicions.

El museu modifica el seu horari habitual els dies 23 i 24 de juny en els quals només obrirà en horari de demà de 10.00 a 14.00 hores.

Exposicions per a visitar:

PLANTA BAIXA:

o ‘La Finestra de l’Art’. María Chana

El nom de ‘La finestra de l’art’ sorgeix amb la idea de recuperar la porta d’accés antiga del Palau del segle XVIII i difondre mitjançant una exposició a artistes amb una trajectòria de reconegut prestigi i presents en la col·lecció de la Diputació d’Alacant. El nou espai s’inaugura amb María Chana del Castell i la peça Sense Títol, concebuda per a una exposició a Egipte en 2006 i donada en 2021 als fons de la institució provincial. En ella, Chana desplega el seu propi llenguatge creatiu en el qual combina colors vibrants en unes taques denses i altres més diluïdes per a aconseguir un efecte de transparència. El seu estil és abstracte i en paraules de l’artista “evoca poèticament a la naturalesa”.

• La generació figurativa. Premis per a la creació d’un museu

Aquesta mostra recull l’obra premiada en els concursos nacionals i provincials de Pintura que convocara la Diputació d’Alacant entre 1952 i 1960. Els primers premis de cada categoria passaven a ser propietat de la institució amb la finalitat d’enriquir els seus fons i crear un museu de Belles arts amb art espanyol. Entre els premiats destaquen els noms de Francisco Lozano, Francisco Pérez Pizarro, Xavier Soler, Menchu Gal, Juan Bautista Porcar, Pancho Cossío, José Pérezgil, Milagros Lambert i Manuel Baeza, entre molts altres.

• De l’informalisme a l’abstracció mediterrània

El MUBAG recupera com a espai expositiu l’àmplia galeria de la planta baixa, antic vestíbul del palau, per a mostrar peces del segle XX de la col·lecció artística de la Diputació d’Alacant. S’han seleccionat díhuit obres, realitzades dels anys 60 a la fi dels 80, per artistes espanyols de gran projecció internacional que van apostar per transformar l’art, amb l’ús d’originals materials i amb la creació de nous llenguatges. Un recorregut de la mà d’artistes, informalistes, geomètrics i abstractes, entre els quals es poden contemplar escultures d’Ángeles Marco, Pablo Serrano, Adrián Carrillo, Francisco Sobrino i Josep Ginestar, pintures de Juana Francés, Eusebio Sempere, Manuel Hernández Mompó, Antoni Tàpies, Luis Feito, Manuel Viola, Antonio Saura, Rafael Canogar, Manuel Rivera, Soledad Sevilla i Mario Candela, un relleu ceràmic d’Arcadi Blasco i un tapís de Teresa Lanceta.

ENTREPLANTA:

• Escola de Dibuix del Consolat

La mostra es reuneix en el recuperat gabinet situat en la entreplanta. En ella es dóna a conéixer tota l’obra de la col·lecció de la Diputació d’Alacant sobre els artistes vinculats a l’Escola de Dibuix del Consolat Marítim i Terrestre, primer centre oficial d’ensenyament en belles arts, entre els quals destaquen Vicente Suárez Ordóñez, José Aparicio i Vicente Rodes.

PRIMERA PLANTA:

• “EL SEGLE XIX EN EL MUBAG. De la formació a la plenitud d’un artista”

És l’exposició permanent del museu, inaugurada al novembre de 2012. En ella es donen a conéixer els passos que donaven els joves de la província aspirants a artistes en el segle XIX fins a arribar a ser reconeguts, entre ells Francisco Bushell, Lorenzo Casanova, Fernando Cabrera, Heliodoro Guillén o Emilio Sala. Per a això, es compta amb obra de la col·lecció de la Diputació d’Alacant i es completa amb depòsits d’institucions rellevants com l’Ajuntament d’Alacant, el Museu de Belles arts de València, el Museu Nacional d’Art de Catalunya i el Museu Nacional del Prado, que han donat suport al nostre projecte.

SEGONA PLANTA:

• A estudi. Peces per a nous discurs

L’exposició ‘A estudi. Peces per a nous discursos’ està formada per nou obres, la majoria no exposades fins ara en el MUBAG, fruit de depòsits com el realitzat en 1932 per la Direcció General de Belles arts amb obra procedent del Museu Nacional del Prado i entre les quals es mostra Desgraciada! de José Soriano Fort, que ha format part de la recent mostra temporal ‘Convidades’. Fragments sobre dones, ideologia i arts plàstiques a Espanya (1833-1931); donacions com Montes d’Orihuela del pintor Rafael Botí Gaitán, donada pel seu fill en 2020; i adquisicions com el primer retrat que Emilio Varela va realitzar a Isolda Esplá en 1929 i que va ser adquirit en 2013. Aquestes peces han configurat al llarg de la seua història la col·lecció de la Diputació d’Alacant i es valoraran per a incloure’s tant en els discursos actuals expositius com en els pròxims que està projectant el museu.

ADDA

• Fijazz: Nesrine Belmokh

El dimecres 7 de juliol a les 21.00 hores tindrà lloc ‘Rissala’, el concert oferit per la cantant i violoncel·lista Nesrine Belmokh, coneguda també com NES. Una al·legoria cultural entre Orient i Occident, amb influències del pop i de la música nord-africana.

• Fijazz: Gil-Dibelo

El dijous 8 de juliol a les 21.00 hores el ADDA acollirà l’actuació d’Orlando Dibelo, ex bandoneonista de l’Orquestra de José Basso, i el guitarrista Mariano Gil, acompanyats del percussionista Óscar Jareño. El conjunt abordarà un repertori de tangos, valsos i milongas sota el títol ‘Astor Piazzolla Tribute’.

• Fijazz: Dorantes

El divendres 8 de juliol a les 21.00 hores el pianista sevillà David Dorantes presentarà ‘Identidad’, la seua setena gran faena de creació pròpia.

• Fijazz: Michael League

El dissabte 10 de juliol a les 21.00 hores arribarà el torn de Michael League, compositor, baixista, director musical i líder de Snarky Puppy, guanyador de dos premis Grammy. En aquesta ocasió, oferirà ‘Bokanté’, un híbrid musical de jazz, blues i músiques del món.

• Fijazz: Autòctone

El diumenge 11 de juny, a les 21.00 hores, els espectadors podran gaudir de ‘Sons de Rapsode’, el segon treball discogràfic de Autòctone. Aquesta formació liderada per Pepe Zaragoza fa un mestissatge entre la cultura valenciana i el jazz.

INSTITUT JUAN GIL-ALBERT

• Conferencia: ‘COVID: turisme en temps de vacunes’

L’Ajuntament de Benidorm acollirà el dimecres 7 de juliol, a les 19.30 hores, la conferència ‘COVID: turisme en temps de vacunes’, que també serà retransmesa en directe a través de les xarxes socials del IAC. En la ponència s’abordaran les conseqüències que el COVID-19 tindrà sobre el sector serveis i, especialment, sobre el turisme a la província d’Alacant. L’objectiu és plantejar aquesta activitat en positiu, és a dir, a partir de les vacunes veure l’oportunitat de creixement i expansió que tindrà el sector turístic. En l’acte participaran com a ponents l’alcalde de Benidorm, Toni Pérez, el president de l’Institut Tecnològic Hoteler i vicepresident de l’Associació Empresarial Hotelera de Benidorm i Costa Blanca, Javier García Cuenca, i el periodista Mateo López Belarte.

• Art a la Casa Bardín: ‘plurisensorial deliciós’

L’Institut Juan Gil-Albert ofereix una nova proposta del cicle Art a la Casa Bardín amb l’artista Aurora Domínguez i l’exposició ‘plurisensorial deliciós’, comissariada per Virginia Hernández. La mostra, que es podrà visitar fins al 23 de juliol, combina una sèrie de fotografies amb àudios, textos descriptius, un vídeo i uns plantejaments performatius en els quals es conjuguen tots els sentits per a reivindicar el fascinant de les accions quotidianes aparentment inconscients.

L’obra consta de 12 fotografies de 12 plats diferents, en cadascuna d’ells presideix un color diferent corresponent a un dels colors de l’anteriorment citat Cercle Crómatico de Itten. Les imatges van acompanyades d’un text amb una breu descripció i inclouen codis QR perquè el visitant les puga escoltar al costat de les composicions musicals pertanyents a cada plat. En l’últim punt del recorregut hi haurà una pantalla en la qual apareixeran totes les imatges acompanyades dels seus àudios.

• Exposició Trobades Art Contemporani EAC 2021

Un any més, el Museu de la Universitat d’Alacant (MUA) acull fins al 26 de juliol l’exposició de les obres seleccionades en la XXI edició del concurs Trobades Art Contemporani.

MUBOMA

El Museu del Consorci Provincial de Bombers, situat a Alcoi, ofereix un espai de contingut innovador destinat a donar a conéixer la importància d’aquesta professió. El visitant, a través de les diferents sales i vitrines, observarà les eines i els recursos tècnics i humans que han permés el desenvolupament d’aquest ofici al llarg del temps. L’horari d’obertura del MuBoma serà de 10.00 a 16.00 hores de dilluns a dijous, de 10.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 18.00 hores els divendres, de 10.00 a 14.00 hores els dissabtes i d’11.00 a 14.00 hores els diumenges i festius.