MARQ
Programació especial (més informació en www.marqalicante.com):
- TALLERS DIDÀCTICS
Nina romana: un taller per a descobrir com les nines eren un dels joguets favorits dels xiquets i xiquetes romans i aprendre a elaborar-les.
Duplum: El Duplum Molendinum era un joc de taula molt comuna en l’època romana i amb aquesta activitat, els participants podran aprendre a construir-lo amb tauler i fitxes.
La meua llucana romana: llucana és el nom que rebien els llums d’oli en l’època romana. Un objecte generalment fet de ceràmica que servia per a il·luminar. A través d’aquesta iniciativa es podrà fabricar una d’elles.
Moda romana: La roba de l’antiga societat romana mostrava l’estatus de cada persona. Com més elaborats eren els abillaments i els pentinats, més important eren les persones en la societat. Amb aquest taller podran confeccionar la seua pròpia vestimenta tots aquells que ho desitgen.
- POST I VÍDEOS
Aquesta setmana el MARQ treballarà en publicacions relacionades amb les sales permanents del museu mitjançant les inscripcions funeràries en el món romà, la numismàtica ibera o les tinajas de la basílica de Santa María. La dona en la societat ibera estarà present en les publicacions, així com la mitologia del món romà i els objectes de cultures estrangeres arribades a les nostres terres mitjançant el comerç.
En els jaciments arqueològics, sense abandonar les curiositats d’aquests, s’aprofundirà en les campanyes d’excavació realitzades pel MARQ i la Diputació d’Alacant, així com en els últims descobriments.
MUBAG
Una setmana més el MUBAG contínua amb la campanya #MUBAGdesdecasa amb la qual diàriament compartirà continguts a través de les seues xarxes socials Facebook, Instagram i Twitter. L’exposició permanent «EL SEGLE XIX EN EL MUBAG. De la formació a la plenitud d’un artista» és l’escenari des del qual es compartiran publicacions sobre els artistes, els quadres, els treballs de restauració duts a terme i, sobretot, les activitats per a xicotets i adults relacionades amb la contemplació d’aqueixes obres.
Per a fer aquesta quarantena més amena cada dia el dedicarà a un tema en el qual sempre al final de la notícia buscarà la complicitat dels usuaris perquè aporten el seu granet d’arena. I com no, estaran en contacte amb altres museus a través d’enginyosos reptes en els quals participaran i faran participar.
- Dilluns, 27 d’abril
Els protagonistes seran les persones que des de casa i durant tot el cap de setmana hagen participat amb les seues creacions en la proposta artística del divendres anterior. Els treballs es compartiran a través d’àlbums en les diferents xarxes socials.
- Dimarts, 28 d’abril
Després de mostrar, durant setmanes anteriors, artistes i obres presents en les seccions de Formació i, Exposicions i Premis, de la mostra permanent “EL SEGLE XIX EN EL MUBAG. De la formació a la plenitud d’un artista” passaran a la zona de Plenitud que inauguraran amb un inquietant llenç del qual us proposaran “el misteri de la setmana”.
- Dimecres, 29 d’abril
La diversió estarà enfocada als més xicotets amb una activitat especial en la qual aprendran de manera lúdica i participativa com pintava un artista en el segle XIX. En aquesta ocasió, l’exercici consistirà a fer un puzle d’una de les obres de l’exposició. A més, aquest material educatiu es podrà descarregar en la web del MUBAG en la secció EDUCACIÓ/ ACTIVITATS INTERACTIVES, en la qual s’aniran sumant més activitats per a passar aquesta quarantena en família.
- Dijous, 30 d’abril
Es continuarà donant a conéixer la mostra “L’Escola de Dibuix del Consolat Marítim i Terrestre”, primer centre de formació oficial de belles arts a la província, i de la qual us aniran descobrint als grans genis de la pintura espanyola de principis del XIX que la componen.
- Divendres, 01 de maig
Un nou repte artístic us espera. Com ja han fet altres museus us animaran a imitar des de casa diferents obres exposades en el MUBAG dins de la iniciativa #entrearteycuarentena.
En la pàgina web del museu durant la setmana s’anirà actualitzant la informació i es pujaran els materials educatius descargables per a continuar coneixent la col·lecció del museu i fer les vostres pròpies versions. A més, podeu trobar més informació de les exposicions actuals:
- “EL SEGLE XIX EN EL MUBAG. De la formació a la plenitud d’un artista”: És l’exposició permanent del museu, inaugurada al novembre de 2012. En ella es donen a conéixer els passos que donaven els joves de la província aspirants a artistes en el segle XIX fins a arribar a ser reconeguts, entre ells Francisco Bushell, Lorenzo Casanova, Fernando Cabrera, Heliodoro Guilén o Emilio Sala. Per a això, es compta amb obra de la col·lecció de la Diputació d’Alacant i es completa amb depòsits d’institucions rellevants com l’Ajuntament d’Alacant, el Museu de Belles arts de València, el Museu Nacional d’Art de Catalunya i el Museu Nacional del Prado, que han donat suport al nostre projecte.
- “L’artista destacat”: Joaquim Agrassot
Un dels espais temporals de l’exposició del segle XIX del MUBAG, “L’artista destacat”, està dedicat aquesta edició a Joaquim Agrassot. D’aquesta forma, el museu alacantí ret homenatge a l’artista en la commemoració del centenari de la seua defunció en 1919, amb dues obres premiades que atresora el Museu del Prado.
- “Reconeixement internacional”: Antonio Gisbert
Antonio Gisbert és el protagonista de l’espai ‘Reconeixement internacional’, un pintor molt vinculat al Museu del Prado i un dels protagonistes del bicentenari de la Pinacoteca Nacional. Amb la cessió d’obres del Museu de Belles arts de Bilbao, la Universitat Complutense de Madrid, Patrimoni Nacional i la Reial Acadèmia de Belles arts de Sant Ferran, fem un xicotet recorregut pels principals temes pintats per l’alcoià.
- Escola de Dibuix del Consolat
Després de les obres de canvi de climatització s’ha recuperat el gabinet situat en la entreplanta i s’ha unit a l’exposició permanent sobre el segle XIX, en la qual es mostra tota l’obra de la col·lecció de la Diputació d’Alacant sobre els artistes de l’Escola de Dibuix del Consolat Marítim i Terrestre, entre els quals destaquen Vicente Suárez Ordóñez, José Aparicio i Vicente Rodes.
ADDA
El ADDA ha iniciat una activitat a través de totes les seues xarxes de Mitjans socials (Facebook, Instagram i Twitter) per a publicar amb assiduïtat vídeos en estrena dels seus concerts, tant en directe -gravat abans d’acabar l’activitat presencial- com de producció audiovisual. L’Auditori continua amb la creació de continguts per a generar una percepció de presència contínua. A través de peces de música espanyola i internacional que ens acosten als conceptes com la resistència, l’empatia, la força o la il·lusió en un futur, el contingut d’aquesta proposta fa un recorregut per estètiques lligades, d’alguna manera, a la crítica situació actual provocada per la Covid-19.
- Màster Class Online –ADDA Simfònica
El dilluns 26 i dimecres 28 d’abril a les 12.00 hores els músics de ADDA Simfònica gravaran des de les seues cases uns vídeos educatius enfocats a músics de nivell mig/alt, per a ajudar-los a millorar la seua capacitat d’estudi en aquests dies i oferint-los claus per a l’accés al món professional.
- Vídeo estrena Classical Vídeo Hub ADDA Simfònica
ADDA·*SIMFÒNICA oferirà un nou vídeo de concert gravat en directe o vídeos produïts, la cita serà el divendres a les 22.00 en RRSS-
INSTITUT ALACANTÍ DE CULTURA JUAN GIL-ALBERT
El contingut cultural estarà disponible per als usuaris en Facebook i Twitter els dies indicats. A través d’un format setmanal fix s’oferirà diàriament un contingut, normalment descargable, per a posar en valor el patrimoni bibliogràfic i documental de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert a través de la seua biblioteca virtual.
- Revistes: Canelobre 59, Rafael Altamira
El dilluns 27 d’abril, l’Institut de Cultura oferirà el número 59 de la revista Canelobre, titulat Rafael Altamira i coordinat per José Ferrándiz. Un monogràfic dedicat el nostre jurista i pensador polític més universal a través d’un recorregut per totes les facetes de la seua vida i obra: historiador i jurista, pedagog, pensador polític, autor i crític literari.
- Art: Alfonso Batalla
Els dimarts la programació se centra en el vessant més contemporani del IAC, a través dels artistes seleccionats en el concurs EAC 2019. El dimarts 28 d’abril es podran veure els treballs del certamen EAC 2019 realitzats per Alfonso Batalla, un especialista en fotografia la proposta de la qual és “Dialèctiques”, composta per díptics, tríptics i políptics de gran format.
- Publicacions: Misteri d’Elx
Misteri d’Elx, de Marta Martínez és una nova rondalla de la col·lecció Aladroc sobre la celebració a Elx del dia de la Vinguda de la Verge.
- Art: Rafael Hernández
La cita dels dijous proposa aprofundir en la sèrie “Art a la Casa Bardín”, un espai creat per a l’expressió dels artistes alacantins, en el qual ofereixen la seua particular visió a través dels seus variats projectes i disciplines. El dijous 30 d’abril el públic podrà descarregar el catàleg complet de l’exposició ‘La pintura com a investigació lingüística i terapèutica’ de Rafael Hernández, comissariada per Isabel Tejeda. (Catàleg de l’exposició en PDF).
- Fons documental: El Ressò del Sindicat
Els divendres es farà un recorregut per la premsa del fons documental del IAC, que oferirà al públic diferents exemplars de periòdics impresos a la província. El divendres 1 de maig es podrà visualitzar el num 8, de l’1 de maig de 1921 de la revista El Ressò del Sindicat. Òrgan del Sindicat Catòlic Agrari (Villena). Es tracta d’un exemplar d’aquesta publicació del Sindicat Catòlic Agrari de Villena, de caràcter bimensual i precisament datat fa 99 anys.
- Videoteca: Una indústria primorosa
L’Aula de Cinema del llavors Institut d’Estudis Alacantins va filmar en Súper 8 una sèrie de documentals titulada «Pintura i pintors alacantins (1979-1983), així com altres treballs sobre el patrimoni històric i natural de la província d’Alacant amb cintes sobre Altea, Orihuela, la palmera il·licitana, la indústria de la seda, el castell de Santa Bàrbara, el xop il·licità, el Casal de Sant Jordi, el pa beneït, el Museu Sempere, el Museu Benlliure, la Casa-Museu modernista de Novelda, el Museu Arqueològic d’Alacant, la Alcudia d’Elx i les salines de Santa Pola. El dissabte 2 de maig es penjarà en Facebook el vídeo del documental sobre la indústria de la seda a Orihuela.
- Publicacions: L’arquitectura de la ciutat d’Alacant 1923-1943, Andrés Martínez Medina
Els diumenges s’oferiran les últimes publicacions de l’Institut de Cultura amb la sinopsi de la recomanació setmanal i la possibilitat de descarregar la portada des de Facebook i Twitter. El diumenge 3 la proposta vindrà de la mà d’Andrés Martínez Medina, que realitza un recorregut per l’arquitectura de la ciutat d’Alacant en les dues dècades que van transcórrer entre 1923 i 1943. Des del renàixer del classicisme cosmopolita en els anys de la dictadura de Cosí de Rivera, passant per la Ciutat Moderna de la República, fins als perfils aerodinàmics de l’arquitectura modernista dels anys de la Guerra Civil i primers de postguerra.
Comentarios