En un context com l’actual, marcat per importants desafiaments econòmics, educatius i laborals, les dades reflecteixen una cronificació preocupant de la pobresa. A Espanya, més de 12 milions de persones s’enfronten al risc de l’exclusió social, la qual cosa equival a una de cada quatre persones, i prop de 600.000 llars es troben sense cap ingrés. Aquesta vulnerabilitat s’estén també als xiquets i xiquetes, dels quals un de cada tres està en risc de pobresa o exclusió.
Davant aquesta situació generalitzada, empreses com a Aguas de Alicante emergeixen com a actors crucials en l’impuls del desenvolupament sostenible; en el progrés i el benestar social en les comunitats de les poblacions en les quals duen a terme la seua labor diària i que, en el cas d’Aigües d’Alacant, s’estén a les poblacions d’Alacant, El Campello, Montfort, Petrer, Sant Vicent del Raspeig i Sant Joan d’Alacant. El seu compromís amb les comunitats d’aquests municipis es tradueix en la implementació de projectes transformadors, amb un impacte directe en les persones i que prioritzen les situacions de vulnerabilitat.
A més, aquests programes destaquen per tindre un enfocament transversal, buscant multiplicar l’impacte social positiu de l’empresa en totes les seues àrees, incloent-hi la contractació de persones, la relació amb els clients o la gestió dels recursos. Així, com a part integral de la seua activitat, Aigües d’Alacant actua com a motor de transformació social, alguna cosa que es reflecteix en la posada en marxa de programes d’acció social propis i d’alt impacte a través de tres eixos fonamentals.
Generació d’oportunitats educatives: suport al talent
En primer lloc, impulsant la generació d’oportunitats educatives. Aguas de Alicante es compromet a proporcionar oportunitats educatives i a fomentar vocacions verdes, relacionades amb el medi ambient i la ciència, contribuint al desenvolupament del talent futur. Aquestes iniciatives permeten als estudiants accedir a una formació de qualitat, adquirir habilitats rellevants per al sector de l’aigua i el medi ambient, i millorar les seues perspectives laborals.
Exemples del treball de la companyia en aquest eix d’acció són: el programa Aquae STEM, oferit ja en tres centres educatius i que dota a aquests amb les eines i recursos educatius més innovadores per a despertar l’interés de les alumnes per les carreres STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques); la Càtedra Aguas de Alicante de Canvi Climàtic de la Universitat d’Alacant, iniciativa llançada al gener de 2023 per a impulsar la col·laboració entre el món empresarial i l’educatiu enfront del repte global del Canvi Climàtic; les Beques “Joves Talents”, en el marc de la citada càtedra universitària, que es llançaran la pròxima primavera 2024 i que volen fomentar el desenvolupament formatiu universitari de joves amb un alt rendiment escolar, però amb un entorn econòmic complex que els pot dificultar cursar una carrera en la universitat; aquestes beques no sols propicien la cobertura econòmica dels estudis, sinó també un acompanyament durant tot el procés universitari; o el seu Programa de Pràctiques educatives, pel qual al llarg de 2023 van passar 10 alumnes i alumnes, i que està destinat tant a l’alumnat universitari, com al de Formació Professional i de Formació Professional Dual. Aigües d’Alacant es va sumar a aquesta última modalitat dual en 2021, contribuint així a la formació dels futurs professionals i, d’altra banda, a adaptar els ensenyaments d’FP a les demandes del mercat laboral i la realitat socioeconòmica.
Millora de l’ocupabilitat com a motor d’inclusió social
En segon lloc, l’eix baix el que Aigües d’Alacant contribueix a la millora de l’ocupació i l’ocupabilitat com a factor clau per a elevar la qualitat de vida de les persones en risc d’exclusió social. Per a aconseguir-ho, implementa programes innovadors i col·laboratius amb agents locals, enfocats en l’apoderament i la inserció laboral de qualitat. Aquests programes posen un focus especial a acompanyar i empoderar a persones beneficiàries de bonificacions de l’aigua perquè puguen millorar la seua situació, així com en la formació ocupacional vinculada a l’ocupació verda.
És el cas del Programa ONA (sigles de “Ocupació”, “Lideratge” i “Acompanyament”), posat en marxa l’any 2023 al costat de Creu Roja i en el qual han participat 16 persones beneficiàries del Fons Social de la companyia, entre els mesos d’abril a octubre. Gràcies a aquesta primera edició, s’ha reduït l’atur en aquest grup en un 50%, consolidant-se 6 nous llocs de treball amb contracte respecte a l’inici. Pròximament, Aigües d’Alacant llançarà la segona edició d’aquesta iniciativa.
Creació de comunitats sostenibles
Com a tercer eix de l’acció social en Aguas de Alicante se situa la creació de comunitats sostenibles; l’empresa contribueix a la creació de comunitats capacitades i empoderades per a promoure el desenvolupament sostenible, la protecció del medi ambient i el consum responsable de recursos.
Això inclou programes i campanyes que fomenten el coneixement del cicle integral de l’aigua i la sostenibilitat en totes les edats, amb un èmfasi especial en l’etapa escolar. Algunes d’aquestes accions són, per exemple, el programa Aqualogía, que en 2023 va aconseguir a prop de 1.300 alumnes i alumnes d’Educació Primària en 53 sessions didàctiques entorn de la cura de l’aigua en les seues en els seus propis centres educatius; visites a instal·lacions de l’empresa, com les dutes a terme al Parc La Marjal d’Alacant, que en 2023 va rebre sobre 300 persones en 14 visites programades, a més d’acollir activitat científica en la seua estació d’anellament d’aus, amb dies de portes obertes a la recerca de col·laboració ciutadana en aquestes activitats; o les visites al Museu d’Aigües d’Alacant, que ha rebut en les seues instal·lacions a més de 200.000 persones des que va obrir en 2009; o el programa de Voluntariat Corporatiu, coordinat amb Creu Roja i oferit al 100% de la plantilla d’Aigües d’Alacant, són alguns exemples d’aquesta contribució.
A més dels programes propis, Aguas de Alicante col·labora amb entitats socials i ambientals per a desenvolupar projectes que contribuïsquen als tres eixos de la seua estratègia d’acció social. Aquestes entitats són aliades clau per a amplificar l’impacte social amb un enfocament local, gràcies al seu coneixement expert, la seua proximitat als desafiaments socials i la seua capacitat per a incidir directament en la vida de les persones. La col·laboració amb aquestes entitats complementa i potència la voluntat d’Aigües d’Alacant de contribuir a la transformació social. Aquests programes i projectes, centrats en l’educació, l’ocupació i la sostenibilitat comunitària, no sols milloren les vides de les persones i enforteixen la cohesió social, sinó que també es planifiquen d’acord amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible, promovent la igualtat, l’educació de qualitat, el treball decent o la protecció del medi ambient. La labor d’Aigües d’Alacant no sols transforma realitats locals, sinó que també és un pas significatiu cap a un món més just, inclusiu i sostenible, en línia amb la visió de la societat.
www.aguasdealicante.es
Comentarios