Estem molt satisfets de desembarcar per fi en el port d’Alacant amb l’exposició ·”3000 anys de cultura del vi” que acabem de presentar.

Després de 2 anys i mig, hem volgut que l’última plaça d’aquest projecte anara Alacant per a subratllar la seua importància com a centre històric de l’actual denominació d’origen. I que fora en el seu port, per a reforçar eixa fita que va suposar l’aliança amb ell i pel qual som hui dia el que som.

Que la vinya d’Alacant siga un patrimoni d’enorme calat en la nostra societat, no és només per mèrits propis. Ho és, perquè -com en cada ciutat on va haver-hi una vinya important també hi havia un port.

I gràcies a eixe port, els vins van anar viatjant pel món donant fama a eixa ciutat. Asi, igual que hui coneixem ciutats com Porto, Jerez, Marsala, Bordeus… abans que totes elles, existia un ”Alacant”. Eixe Alacant de vins mítics que figuraven en les millors cases europees i que li van donar prestigi abans que fora una ciutat espanyola, o com ara una destinació turística de platja.

No hi ha vi internacional sense un port obert. I això és el que va passar ací: una puixança d’una marca de vins, “Alacant”, que va crear una estructura econòmica i social determinant en el creixement i gestió de la pròpia capital, i en el desenvolupament de la província durant segles. Per això ens atrevim a dir que ací es va forjar un dels primers vins europeus. Un vi de pau, per a la pau, i per al plaer, que parlava del que som, del nostre sol, de la nostra calidesa, abans que nosaltres mateixos fórem capaços de parlar anglés o rus.

El nostre propòsit és recuperar eixa memòria per al futur, i retornar Alacant al mapa mundial de vins. Una cosa per a la qual necessitem entendre el que va passar ací i el seu significat; i actualitzar-ho al seu torn amb la vigència de qualitat que s’està aconseguint en les últimes dècades. Volem convertir en “Alacant, capital històrica del vi en el mediterrani” un projecte per al qual ja estem treballant i per al qual necessitem la col·laboració de tots.

Per això hui els vins han tornat al port d’Alacant amb aquesta exposició que hem volgut complementar amb l’afegit de botes que formaven part de les imatges primeres de la ciutat. Uns elements que estem segurs serviran per a recuperar memòria històrica i que a més ens agradaria que es quedaren en aquest emplaçament. És més ens agradaria que en el mateix port se situara un centre d’interpretació històrica del vi com passa en altres capitals vitícoles i que suposa un contingut d’alt valor per a la ciutat i el seu enfocament gastroturístico.

Encara que la història del vi d’Alacant té, com veuran els paseantes en l’exposició, moltes més localitzacions, fites i valors. Tot el que es compta en aquesta mostra i que ens serveix per a actualitzar la gran dimensió del sector en el nostre territori. Alguna cosa que hem comptat amb la col·laboració de tres il·lustradors que han preparat la nova imatge d’eixa història: Miguel Calatayud, Paula Alenda i Erra Gálvez.

I fent territori una vegada més hem passejat aquesta exposició per totes les comarques de la província, durant dos anys; des d’aquella pandèmia que ens va confinar a tots i que ens va obligar a crear activitats que suposaren estar en contacte amb el paseante a l’aire lliure.

Així hem recorregut 13 ciutats en les principals comarques. Comencem a Dénia per a celebrar el fantàstic patrimoni de l’almàssera de Benimaquía, com també al costat dels Banys de la Reina a Calp, tots dos a la Marina Alta.

I hem estat al Vinalopó Alt: a Villena i Elda. A la Vega Baixa, amb Oriola i Torrevella. En la Marina Baixa, en Alfaz del Pí i Benidorm. Al Vinalopó Mitjà a Asp. Al Vinalopó baix, a Elx, en l´Alcoiá a Alcoi. I en l’Alacantí al Campello i aquests mesos a Alacant.

Però també hem visitat la ciutat de València i la de Castelló, perquè volem reforçar el valor de la DOP Alacant com a patrimoni de la Comunitat Valenciana, en el seu patrimoni mediambiental i enològic i cultural. Una cosa veritablement única en el món.

I gràcies com no, a la Conselleria d’Agricultura, la Diputació d’Alacant i la Fundació Cajamar patrocinant aquesta itinerància i a l’Autoritat portuària.

Però també de tots aquells visitants, que és impossible xifrar, però que ens han retornat eixes expressions i cares d’admiració quan ens han dit “perquè jo no sabia res d’això…”, “però … “que bonic és el que contáis”, però “com no es parla més de tot això?” És constant i ens ompli d’orgull i ens planteja davant el repte de “com continuar comptant o com donar continuïtat a la nostra vinya i els nostres vins, contant aquesta història.

Com Sherezade quan contava els seus contes per a sobreviure ella mateixa, per a nosaltres continuar contant aquesta història real, suposa continuar mantenint amb vida aquesta vinya única de la DOP Alacant, actualment en perill d’extinció.

Senten-ho vostés. Beguen-ho vostés. Hi haurà més vida per a tots.