Les ciutats de Cartagena i Alacant estrenyen els seus llaços històrics amb un cicle d’activitats entorn de la figura d’Alfons X El Savi, amb motiu del huité centenari del seu naixement.
Aquest dilluns, al castell de Santa Bàrbara, els regidors de Cultura de totes dues localitats, David Martínez Noguera i Antonio Manresa, han presentat una xarra col·loqui amb l’objectiu d’intercanviar experiències culturals que han permés conéixer el context històric, l’obra jurídica, documentació i visites a llocs relacionats amb el rei Sabio, com és la fortalesa alacantina.
Els actes han arrancat amb la visita a l’Arxiu Municipal, que ha impulsat la celebració, on han pogut contemplar el llibre de Privilegis de la ciutat d’Alacant d’Alfons X el Savi, original de mitjan segle XIII. A més, han visitat l’exposició dels finestrals de l’edifici sobre documents del monarca amb la presència de la vicealcaldessa, Mari Carmen Sánchez.
Sánchez ha posat en valor “els llaços històrics que uneixen a totes dues ciutats, que van rebre el privilegi d’uns furs marítims similars per part del Rei Savi en tractar-se de metròpolis amb una excel·lent posició marítima”. A més, ha recordat que “es dona la circumstància que Alacant va rebre el fur de Cartagena quan Alfons X El Savi la va conquistar en 1248. Per part seua, Cartagena s’havia convertit en ciutat castellana en 1246”.
Antonio Manresa, ha subratllat que “les nostres ciutats tenen un gran punt d’unió que és fòrum marítim, la franquesa marítima concedida, primer a Cartagena i després a Alacant”. I també de “intercanviar amb Cartagena ciutats alfonsíes, experiències culturals que ens permetran conéixer més la nostra història comuna, indagar en el context històric, obra jurídica, documentació o visites a llocs relacionats amb la figura del rei savi”, ha afegit.
A la trobada han assistit, també, el Cronista Oficial de Cartagena, Luis Miguel Pérez Adán, i el cap de Patrimoni de l’Ajuntament d’Alacant, José Manuel Pérez Burgos, qui, al costat de diversos experts analitzaran la figura d’Alfons de Castella respecte a aquestes dues ciutats, el context històric en el qual es desenvolupa i les anàlisis dels documents oficials que es troben en els arxius municipals. Així mateix, es realitzaran visites al Castell de Santa Bàrbara, a Alacant, i al Castell de la Concepció, a Cartagena.
Aquestes sessions s’emmarquen dins dels actes que estan duent a terme les ciutats alfonsíes de tot el territori nacional per a commemorar el 800 aniversari del naixement d’Alfons X El Savi.
Activitats a la ciutat
Al marge de la xarrada que s’ha impartit aquest dilluns, el pròxim dia 1 de desembre, tindrà lloc la inauguració de l’exposició «Gosalbes de Cunedo,un humanista alacantí a la conquesta D’Europa» que també acollirà el castell de Santa Bàrbara (Sala Taberna, a les 18 hores) En finalitzar l’acte inaugural s’oferirà un recital de música renaixentista a la sala aljub a càrrec del grup Contrapuntum.
Josep Gosalbes de Cunedo va ser un autor alacantí del segle XVI, poeta llatí renaixentista, metge i partícip d’expedicions militars. Va tindre èxit en vida i repercussió local en els segles XVII i XVIII, però el seu record es va perdre tant en l’àmbit acadèmic com en el popular alacantí. La totalitat de la seua obra està escrita en llatí, sent molt extensa, culta i rica, i mereix l’atenció dels lectors en general. Des de fa uns anys el professor de Filologia llatina de la Universitat d’Alacant, Antoni Biosca, està treballant per a editar i traduir la seua obra, així com recuperar la seua memòria.
L’exposició, de producció pròpia i coordinada pel Departament Municipal de Patrimoni Integral, està formada per tretze panells, redactats pel professor Biosca, i acompanyats d’imatges. Els textos estan en castellà i valencià. Cada panell disposa al final d’un breu fragment de l’obra de Gosalbes que fa referència a l’aspecte tractat en el panell.
L’exposició s’enriqueix amb objectes varis com a llibres i manuscrits originals del segle XVI (cedits pel propi comissari de l’exposició), un audiovisual, o una maqueta que s’ha encarregat ex profeso de la nau “Sant Mateu”, en la qual va navegar i va combatre el propi Gosalbes en el marc de l’Armada Invencible del rei Felip II.
Música en temps d’Alfons X El Savi
L’endemà, el 2 de desembre, se celebrarà el Concert de la Capella de Ministrers, dirigida per Carles Magraner amb el títol «Música en temps d’Alfons X El Savi» en el saló de la Caserna de la Tropa de la fortalesa a les 18 hores.
Aquest magnífic concert s’emmarca també en la celebració del 800 aniversari del naixement del rei Alfons X el Savi, que l’Ajuntament d’Alacant. És per això que el programa del concert verse al voltant de la música de l’època d’aquest gran monarca medieval, la relació del qual amb Alacant va ser molt important, ja que va ser ell, fins i tot sent infant de Castella, qui va realitzar la presa del castell de la vila el 4 de desembre de 1248, en nom del seu pare, el rei Ferran III de Castella.
La regidoria de Cultura amb la col·laboració de l’Arxiu Municipal d’Alacant, que dirigeix Susana Llorens, ha organitzat durant tot l’any commemoratiu una sèrie d’activitats expositives per a difondre la presència del rei Alfons X el Savi a través dels documents de l’època, així com les celebracions que es van organitzar a la ciutat d’Alacant en èpoques més contemporànies que recordaven la seua figura.
Comissió de Ciutats Alfonsíes
Alacant es va unir l’any passat a la Comissió de Pobles i Ciutats per a promoure la vida i regnat d’Alfons X El Savi en el VIII Centenari del seu naixement. Aquesta iniciativa està impulsada per la Federació de Municipis i Províncies (FEMP) en el marc de les activitats pels 40 anys de la seua constitució. En total són 57 municipis de 23 províncies els que participaran en la commemoració, durant aquest any i el que ve, per ser els llocs pels quals es va desplaçar Alfons X i on va deixar un gran llegat cultural, polític i social.
Comentarios