La Junta de Govern de l’Ajuntament d’Alacant ha acordat atorgar al Centre de Formació de l’Agència Local de Desenvolupament, Econòmic i Social ‘Impulsalicante’ el nom d’Alexandrina Candela, fundadora al costat del seu marit Manuel Sorribes de l’emblemàtica i tradicional Orxateria Azul (situada al carrer Calderón de la Barca, en els voltants de la Plaça de Bous). L’Ajuntament reconeix d’aquesta manera la figura d’aquesta dona humil i treballadora que va aconseguir tirar avant el negoci familiar que ja està prop d’aconseguir el seu centenari i per això instal·larà una placa en les instal·lacions amb el seu nom.
Alexandrina va posar en marxa, en 1930, un negoci des del qual proveïa de xarop d’orxata i d’ordi a bars de la zona. També servia cafés, xurros o #xocolate i ho feia tot l’any, des de les 6 del matí per a vendre als treballadors que a eixes hores començaven la seua jornada.
Alexandria va morir als 99 anys però el seu negoci va seguir #avant gràcies al seu fill Manuel i la seua nora María Tafalla, que van consolidar el negoci en el si de la seua família, i que hui dia està regentat per les seues netes Immaculada i Mari Ángeles, formant part de la història de la ciutat i un punt de referència per als alacantins.
L’Agència Local de Desenvolupament aconsegueix així vincular aquest Centre de formació -que es coneix per la seua situació al costat del Col·legi Natzaret des de la construcció del mateix en 2008- a la figura d’Alexandrina Candela, una dona emprenedora i pionera en el seu temps que va aconseguir tirar avant el seu negoci i que amb el temps s’haja convertit en una referència a la ciutat.
L’alcalde, Luis Barcala, va visitar recentment a les netes d’Alexandrina Candela en l’Orxateria Blava per a fer-les partícip de la proposta i rebre la seua aprovació, amb l’objectiu d’impulsar l’expedient administratiu perquè el seu nom s’associe al del Centre de Formació pel qual passen milers d’alacantins per a millorar la seua qualificació professional i tindre noves oportunitats d’inserció en el mercat laboral en aquells oficis que demanden les empreses.
La regidora d’Ocupació i Foment, Mari Carmen d’Espanya, ha recordat tan i com es reflecteix en l’acord que “era intenció d’aquesta Agència local la cerca d’un nom per al nostre Centre de Formació que estiguera íntimament relacionat amb la missió de l’Agència, que no és una altra que el desenvolupament soci econòmic del municipi. Treballem per a l’ocupació i el desenvolupament local, d’una banda amb les persones desocupades i per un altre amb el sistema empresarial, posant una especial atenció sobre les microempreses ja que és un teixit productiu imprescindible a la ciutat”.
“Tenim també com a Agència local un compromís amb els col·lectius més vulnerables com correspon a l’aplicació del principi d’equitat i igualtat d’oportunitats i als objectius de cohesió social i territorial. Buscàvem reconéixer a alguna persona que haguera sigut exemple de constància i tenacitat i que fora reconeguda per la societat alacantina i que poguera ser un exemple a seguir”, ha relatat l’edil.
Una història quasi centenària
Alexandrina Candela, fundadora al costat del seu marit, Sr. Manuel Sorribes de la qual més endavant seria coneguda com l’Orxateria Azul, va ser un exemple de dona humil i treballadora que va aconseguir tirar avant el negoci familiar, negoci que està prop d’aconseguir la xifra del centenari. Es va casar a la primerenca edat de 18 anys amb Manuel Sorribes. Es va traslladar a viure a la casa familiar del seu marit, situada sobre la fàbrica de suro que regentaven i que acabaria convertint-se en l’Orxateria Azul.
Allí va treballar fabricant objectes de suro, entre ells geladores per a granissats. Després d’un breu parèntesi d’un any a Orà (1932), Candela i el seu marit van tornar a Alacant. La família va obtindre llavors una patent per a elaborar xarop d’orxata, que venien a l’hostaleria.
La Guerra Civil va portar amb ella la dificultat per a trobar matèries primeres i a això es va unir la defunció dels seus sogres i la malaltia del seu marit, que ho va incapacitar per a treballar. La fàbrica va tancar i Candela es va veure sola amb tres fills als quals alimentar: Manuel, Alejandro i Alexandrina. Durant la guerra, no dubtava a anar sola a les finques que tenien alguns familiars anara d’Alacant i allí carregava sacs d’arròs o del que pogueren donar-li i se’ls emportava a Alacant en trens de mercaderies. Llavors se li va ocórrer la idea de transformar el local familiar en una orxateria, aprofitant la patent que tenien: naixia així l’Orxateria Azul.
Amb gran talent comercial va aconseguir traure l’orxateria i a la seua família avance. Van començar a oferir cafés i desdejunis per als treballadors de la fàbrica de
sacs, que passaven per davant del negoci tots els matins. Així aconseguien suportar els mesos d’hivern en els quals l’orxata a penes es venia.
El seu fill Manuel i la seua nora, María Tafalla, van ser els artífexs de la consolidació de l’Orxateria Azul com a negoci. Van agafar el relleu de la gestió de l’orxateria i van treballar durament fins a aconseguir que l’empresa arribe fins als nostres dies, assegurant fins i tot el relleu generacional amb un besnet. Alexandrina es va jubilar als 65 anys, però va continuar ajudant-los cada dia fins a passats els 80. Va morir als 99 anys, envoltada dels seus.
Hui estan al capdavant de l’Orxateria Azul les seues netes Immaculada i Mari Ángeles i ja han treballat allí alguns dels seus 14 besnets. Un negoci que és ja part de la història d’Alacant i que, com la pròpia Alexandrina Candela, ha deixat empremta en tots els seus descendents.