La regidoria de Benestar Social de l’Ajuntament d’Alacant ha posat a la disposició dels alacantins primera guia de recursos socials locals i supramunicipals. Es tracta d’un complet manual de 195 pàgines que ofereix informació detallada de tots els serveis de caràcter social que ofereixen l’Ajuntament d’Alacant i altres institucions i associacions. Les guies estan disponibles per a la seua consulta en els centres socials, socioeducatius i de majors i en altres dependències municipals.
La regidora de Benestar Social, Begoña León, explica que l’objectiu d’aquesta guia és “oferir informació completa, rigorosa i útil sobre tots els recursos socials que els alacantins tenen a la seua disposició, en què consisteixen i com poden accedir a ells”. En definitiva, afig, “és una manera d’acostar a la ciutadania els variats i valuosos recursos municipals i els d’altres institucions”.
L’edil destaca “el nivell d’exhaustivitat” que té la guia i posa en valor la “gran faena” que han realitzat tots els departaments de Benestar Social i Drets Públics per a elaborar-la. “Estem segurs que es convertirà en un recurs molt útil per als professionals dels Serveis Socials i per a la ciutadania alacantina, que d’aquesta manera podrà accedir de manera senzilla i intuïtiva a tots els recursos disponibles i informar-se sobre ells”, assegura León.
Eina per a professionals i ciutadans
La regidoria de Benestar Social té entre els seus objectius oferir un servei d’informació i orientació sobre recursos socials tant públics com privats. Aquesta guia és una valuosa eina de treball per als professionals de l’àmbit dels Serveis Socials, ja que recull informació precisa sobre centenars de recursos de caràcter social, públics i privats. No sols els que presta l’Ajuntament d’Alacant, sinó també els estatals, autonòmics i provincials. A més, és un manual de consulta molt útil per als particulars que necessiten obtindre informació sobre algun d’aquests serveis.
Entre els recursos municipals s’inclouen les infraestructures, com a centres socials comunitaris, socioeducatius i de majors i oficines d’acolliment de migrants Pangea.
També els tipus d’ajudes econòmiques, com les ajudes complementàries i prestacions d’emergència o les prestacions econòmiques individualitzades per a emergències socials i per a la millora de l’autonomia de les persones majors.
Entre les prestacions assistencials apareixen la teleassistència, el servei d’ajuda a domicili, el repartiment de menjars a domicili ‘Menjar a casa’, els tallers de formació laboral i prelaboral, el servei d’activitats socioeducatives, els tallers i activitats per a persones majors, els recursos d’emergència residencial i molts altres, organitzats per departaments.
Però la guia va més enllà dels recursos municipals, oferint informació detallada sobre centres educatius i de salut, hospitals o recursos autonòmics i estatals en matèria d’habitatge i ocupació, entre altres.
Huit capítols amb informació detallada
La guia està organitzada en huit capítols. El primer està destinat a l’Ajuntament i la regidoria de Benestar Social i en ell apareixen els telèfons de les principals àrees municipals d’interés, l’organigrama de la regidoria de Benestar Social i les adreces i dades de contacte dels equips socials de zona i dels centres socials, de majors i socioeducatius. El segon capítol informa sobre els serveis socials d’organismes oficials estatals, autonòmics i provincials.
Els capítols 3 i 4 se centren en les eines de treball i recursos d’informació i els recursos d’atenció primària bàsica i específica disponibles en els Serveis Socials municipals, desgranant al detall en què consisteix cada servei o ajuda i com i on obtindre-la. Aquests apartats inclouen informació sobre els recursos de Benestar Social i també els de Drets Públics (igualtat i immigració).
El capítol 5 amplia el focus i l’obri a altres àmbits de benestar, com la sanitat, l’educació, l’habitatge i la cooperació, explicant els recursos i infraestructures municipals i supramunicipals disponibles en cada àmbit. El 6 se centra en els recursos de participació ciutadana i el 7 en les entitats socials d’Alacant. Finalment, el capítol 8 fa un recorregut per les principals dates socials assenyalades en el calendari.
És la primera vegada que s’edita una guia d’aquestes característiques, resultat d’una minuciosa labor de recopilació i de presentació de les dades.
Comentarios