Alacant ret homenatge a “12 dones emblemàtiques” en un acte presidit per l’alcalde, Luis Barcala, que es prolonga amb una exposició que es podrà veure en l’edifici municipal de Porta Ferrisa fins al pròxim 13 de gener. Aquesta iniciativa, impulsada per la Regidoria d’Igualtat, reconeix la trajectòria i aportació de dotze pioneres en el món del comerç, la docència, el periodisme, la política, l’esport, l’associacionisme i el turisme alacantins.
L’emotiu reconeixement s’ha dut a terme aquest dimecres amb l’assistència de les protagonistes i dels seus familiars que, en el cas de les quals han mort, han recollit la distinció en el seu nom. Aquestes dotze dones són: María Andreu, fundadora del primer comerç de confecció d’Alacant; Pirula Arderius, primera dona periodista de la província; Ana Ballenilla, primera diputada nacional de la província; Alexandrina Candela, fundadora de l’Orxateria Blava; Conchita Molina, mestra, dramaturga, reportera gràfica i sindicalista; Andrea Piñero, jugadora del primer equip femení de l’Hèrcules; Felicitat Sánchez i María Dolores Peretó, referents de l’associacionisme veïnal; Marisa Sempere, impulsora del turisme de congressos a Alacant; Reme Vélez, fotògrafa oficial de les Fogueres; i María Montserrat, primera dona que va obrir un lloc en el Mercat Central d’Alacant.
L’alcalde, Luis Barcala, ha assenyalat que “rendim un just reconeixement a dones que han aportat molt a la nostra societat, que han sigut pioneres, exemple i referència en els seus respectius àmbits i que, al seu torn, han obert el camí per a moltes altres alacantines”. “Amb el seu treball i dedicació s’han convertit en un espill en el qual mirar-se i han propiciat importants avanços en matèria d’igualtat marcant el camí en el qual hui continuem treballant per a aconseguir una igualtat real i plena de les dones en la societat”, ha assenyalat l’alcalde.
La regidora d’Igualtat, María Conejero, ha explicat que “són dones que formen part de la història d’Alacant, que han fet molt per aquesta ciutat i per obrir camí per a altres dones”. “La majoria d’elles són conegudes en els àmbits en els quals van destacar, però la societat en general desconeix les seues trajectòries i aportacions”, ha assenyalat l’edil, per la qual cosa “hem volgut traure-les de l’anonimat, posar en valor les seues aportacions i donar visibilitat als seus assoliments en matèria d’igualtat”.
Juntament amb l’alcalde, la regidora d’Igualtat i els regidors de Cultura, Antonio Manresa, i d’Esports, José Luis Berenguer, s’han encarregat d’entregar els reconeixements el president de l’Associació de Comerciants Cor d’Alacant, Vicente Armengol; la presidenta de l’Associació de la Premsa d’Alacant, Rosalía Major; la diputada de Serveis Socials i Igualtat, Carmen Pérez; el president de l’Associació de Mercats Municipals d’Alacant, Francisco Alemany; el director del Col·legi Santíssim Sagrament Feyda, Javier Lacoba; i la presidenta de l’Associació de Comerciants i Afins de la Florida i Vicepresidenta de Unió Gremial, Vanessa Cárdenas.

Calendari i itinerància
L’exposició consta de dotze panells. Cadascun d’ells està dedicat a una de les dones i inclou una xicoteta biografia i una selecció de fotografies. Com a complement de l’exposició, la Regidoria ha editat un calendari en el qual cada mes està protagonitzat per una d’aquestes dones alacantines.
Una vegada que acabe l’exposició en Porta Ferrisa està previst que es desplace per centres educatius del municipi. Per a Conejero, “és molt important que les noves generacions coneguen a aquestes dones, per a oferir-los referents femenins que els servisquen d’inspiració”.
Durant l’acte han intervingut algunes de les premiades, així com Marián Gómez, de l’empresa Puntual en Igualtat, encarregada de dissenyar la mostra.