L’alcalde d’Oriola, Emilio Bascuñana, i el regidor d’Educació, Ramón López, han assistit hui dimecres a la fallada de la XIII edició del “Premi Internacional de Poesia per a xiquetes i xiquets Ciutat d’Oriola”, un certamen de creació poètica infantil organitzat per la Regidoria d’Educació en col·laboració amb editorial Kalandraka.

“És un plaer poder estar davant un Premi Internacional de Poesia per a xiquets que ens parla d’una aposta ferma per la poesia en un moment complex i difícil. Oriola continua treballant perquè les persones continuem creixent, progressant i desenvolupant-nos a través dels valors culturals”, ha assegurat Bascuñana.

Enguany, el premi ha sigut per a Alejandro Pedregosa per la seua obra “Àlbum de Família”. El jurat que ha triat al guanyador d’aquesta edició ha estat compost per l’edil Ramón López, el director de l’editorial Kalandraka, Xosé Ballesteros, David Hernández, Adoración Sales, Beatriz Zaplana i Fuensanta Mazón.

Com ha expressat el regidor d’Educació, “vull reconéixer la gran faena d’equip que hi ha darrere de l’àrea d’Educació així com a tots els que fan possible que aquest certamen continue sent tot un referent a nivell internacional”.

Les condicions per a participar en el concurs han sigut la presentació d’un llibre inèdit en castellà que no haja sigut premiat anteriorment en cap altre certamen, tindre la majoria d’edat i dedicar la seua publicació exclusivament al gènere de la poesia.

I és que, el jurat, que s’ha reunit aquest mateix matí per a determinar la fallada del concurs, “ha valorat aspectes com la qualitat literària, la coherència i originalitat de l’obra presentada en un acte que ha coincidit en la setmana de l’aniversari del naixement del poeta oriolà, Miguel Hernández, que es commemora el 30 d’octubre”, tal com ha expressat López.

Paz Castro, responsable de l’àrea de Comunicació de Kalandraka, ha agraït a l’Ajuntament oriolà i a la seua Regidoria d’Educació per “el suport que ofereixen a aquest certamen literari d’important referència que ja suma 13 convocatòries. El poema guanyador arriba en un moment clau per a construir un món millor amb empatia i solidaritat”.

Finalment, Bascuñana ha felicitat el guanyador de 2020 i ha informat que “ja estem treballant en la XIV edició. Vull agrair a tots els que d’una forma o una altra fan possible aquest esdeveniment i a tots els que han participat enguany, que han sigut 140 persones, superant totes les anteriors edicions”.

Lliurament del premi al guanyador de l’edició de 2019

L’alcalde oriolà, Emilio Bascuñana, i l’edil d’Educació, Ramón López, han fet lliurament del “Premi Internacional de Poesia per a xiquetes i xiquets Ciutat d’Oriola” al guanyador de la passada edició, que va ser David Hernández per la seua obra “Arbolidades”.

I és que, aquesta distinció no havia pogut ser entregada a causa de l’actual situació de crisi sanitària per la Covid-19, que va impedir que es poguera realitzar l’acte de lliurament. En aquesta edició es van presentar un total de 75 obres pertanyents a països com Espanya, l’Argentina, els Estats Units, Guatemala, Mèxic, el Perú, Regne Unit i l’Uruguai.

En aquest sentit, l’autor d’origen segovià ha agraït el premi i ha manifestat que “la poesia infantil aporta bellesa en dos sentits minoritaris de la nostra societat i que moltes vegades passen desapercebuts. D’una banda, a la poesia, ja que dins del món de la cultura o literatura se li veu com una cosa minoritària i per un altre, des del punt de vista de la infància, la qual cosa suposa una heroïcitat pel seu enfocament”.