Alex Cardoso va nàixer en una ciutat entranyable com l’Havana, una ciutat molt cosmopolita on van confluir moltes persones d’Espanya, gallecs, asturians o canaris. Al seu país, Cuba, va desenvolupar activitats professionals interessants com el paper de ser delegat de continguts del mitjà “Galícia en el Món” i “O Nord” així com en Cidgraf que era el Centre iberoamericà de Comunicació Gràfica a més de col·laborar en diverses ràdios.
Viu a Espanya des de fa 23 anys i ell sempre va considerar que “sóc un espanyol més” i aqueixa predisposició li va facilitar la seua integració.
És un home de mar atés que treballa en vigilància duanera i s’assega pare d’una filla (Marta) de 13 anys però també un fill (Alejandro) de 30 anys que resideix als EUA
Pregunta: Explica-li als i les lectors, qui és el Forjador de Relats?
Resposta: Quan vaig arribar a Espanya vaig descobrir treballs de forja artística a Galícia. En conéixer que s’anava realitzar un curs de forja em vaig inscriure per a treballar a martell i la forja la meua part artística. Quan vaig deixar aqueixa activitat se’m va quedar gravada la paraula forja i també el concepte de forjar el ferro i vaig decidir traslladar-lo al meu nou procés creatiu que era forjar les lletres.
P: De què escriu Alex Cardoso? És un escriptor social, polític, amorós, terror….
R: Sóc de gènere negre i misteri. Sempre deposite aqueix qualificatiu en històries que són complicades, que pretén resoldre les circumstàncies de la destinació de les persones. Tenen les històries un tractament delicat que parlen de la realitat del carrer posant el focus allí.
P: Parla’ns de la teua nova obra. Tots els detalls de “Relatos aciagos de la calle” que per cert aquest llibre té una part artística també.
R: Són contes curts que tracten històries de ficció amb un origen real: les he vistes, les he escoltades per tant les he viscudes. L’obra Inclou un valor artístic que jo considere important atés que aporta més valor sumar paraula i imatge. La portada està realitzada per l’artista Elisa Bravo però també han participat nou alumnes i alumnes de EASDA d’Alacant del que hem quedat totes dues parts molt satisfets. Incorporar l’art em sembla una fórmula interessant per als llibres de relats.
Agraïsc molt a Elena Merino el seu pròleg, així com a l’escola d’art la seua participació. Molt content amb el treball desenvolupe per Edicions Ondina, qui m’ha publicat.
En aquests moments, a més estic en el meu primer projecte de novel·la curta situada en els conflictes que es van produir en la transició de la revolució a Cuba, deu anys on la persones van haver d’acoblar-se a una nova realitat.
P: Com ajuda la nostàlgia a la creació literària? La Saudade com diuen els portuguesos.
R: El temps passat temps sabor propi. La nostàlgia és per a mi un motor de creació perquè fa que escriga més amb el cor. Hi ha dos ingredients per a la creació que jo crec essencials: els records i la música, i aqueix èxtasi l’aconseguisc gràcies a això. Un motor d’idees, o escrius o rebentes.
P: En el teu dia a dia, tens molt present a Cuba, parles molt d’una manera o d’una altra. Les seues gents, els seus escriptors, alguns moments sentits…
R: La meua infància i una part de la meua joventut es forge a Cuba. Encara que estic a Espanya, estic dividit. Són com dos amors però Cuba m’arriba amb cada cançó, salutació d’un amic. M’ocorre el mateix que al meu avi, que ell sent gallec sempre tenia present el seu Galícia estant a Cuba.
P: Escrius en algun blog, com “El libro durmiente”.
R: Desenvolupe el meu blog personal que és elforjadorderelatos.blogspot.com, on incloc microrelats i recentment també ho faig en “El libro durmiente” on escriuré sobre noves creacions. Com a novetat, en Creu Roja Alacant realitzaré un taller de creació de contes a partir del mes d’octubre.
P: Contes de Julio Cortázar o d’Ernest M. Hemingway?
R: No puc triar. És molt difícil, però hauria d’anar-me a Cortázar, per afinitats lògiques.
P: Com et va anar en la IV Fira del llibre d’autors amb altres creadors de l’Associació d’escriptors d’Alacant que es va realitzar al juliol en l’Estació de Renfe?
R: L’Associació és de recent creació, vinculant-se a centres de comercialització del llibre. Vam tindre un alt nivell de vendes. Aquesta entitat és una bona plataforma de difusió d’escriptors. Això em permetrà poder participar en una altra fira d’autors a Múrcia durant el mes d’octubre
P: Com veus la vida cultural a Alacant ciutat?
R: Sempre es diu que es pot millorar. Però jo crec que Alacant té una vida cultural intensa. No hi ha cap de setmana que no hi haja activitats: llibres, dansa, concerts, etc… Hi ha dies que has de triar.
Comentarios