L’Ajuntament d’Alacant ha desenvolupat una activitat intensa per a la posada en valor els boscos de la capital, des que a la fi del passat any es posara en marxa per primera vegada la contracta de manteniment de zones forestals urbanes i periurbanes adjudicada a Eulen, que s’ha traduït en una millora de totes les rutes senderistes i les seues infraestructures com ara barrats de fusta, senyalística o espais de pícnic.

El regidor de Medi Ambient, Manuel Villar, ha ressaltat “el treball desenvolupat durant els últims mesos per aquesta nova brigada forestal que ha permés que puguem gaudir amb seguretat i en les millors condicions de les senderes que recorren enclavaments privilegiats de la capital, des dels quals es contemplen vistes privilegiades de la ciutat i la seua badia, a més de recuperar zones arbrades en els barris que precisaven d’una intervenció de desbrossament, sanejament i posada en valor amb la incorporació de mobiliari com a taules de pícnic”.

En els últims mesos, el departament de Zones Verdes, que dirigeix l’edil de Medi Ambient, Manuel Villar, ha realitzat diferents actuacions per a millorar les zones forestals de la Muntanya Benacantil, Muntanya Tossal, Tossal de Manises, Serra Grossa, Muntanya Orgegia, Sierra Colmenares i Cala Cantalar. També ha intervingut en la recuperació de zones boscoses en Sant Gabriel o en Joan XXIII, entre altres, que han sigut ben rebudes pels veïns.

L’empresa concessionària del servei de gestió i manteniment de les zones forestals d’Alacant, Eulen, ha dut a terme en aquests mesos des que va resultar adjudicatària del servei, la reposició de plantes arbustives i arbratge amb espècies autòctones, així com nombroses tasques de manteniment amb la finalitat que les zones forestals afronten l’estiu en òptimes condicions.

En general, les actuacions realitzades des que es va posar en marxa la brigada forestal es troba la retirada de pins secs i triturat in situ dels mateixos per a aportació al terreny, desbrossament de la xarxa de senderes, reparació i instal·lació de talanqueras (clos de fusta), instal·lació de taules de pícnic, fumigació contra les plagues de processionària i tomicus, plantacions d’espècies vegetals autòctones, instal·lació i reparació de xarxes de reg, retirada d’espècies vegetals invasores.

“S’han fet tasques de reposició d’espècies vegetals, però també d’eliminació d’espècies invasores presents en aquestes zones” ha indicat el regidor. A més, s’han instal·lat tanques de fusta en les senderes, s’han reparat les ja existents i s’ha procedit a la instal·lació de taules de pícnic, com les col·locades en la part baixa de la Muntanya Benacantil, una actuació sol·licitada pels veïns de l’entorn”, ha explicat Manuel Villar.

El responsable de Medi Ambient municipal ha animat “als alacantins i visitants a gaudir de les zones forestals, de les seues senderes, de la flora i fauna present en aquests entorns, sempre amb responsabilitat especialment durant l’estiu on cal ser especialment previnguts per les altes temperatures”.

Tota aquesta activitat de manteniment de les muntanyes es veure reforçada per la realització de diferents programes per a fomentar el senderisme i gaudir dels enclavaments medioambimentales de la ciutat, tant urbans com periurbans, amb el suport de guies ambientals.

“Cal ressaltar les vistes sobre la badia des de la Serra Grossa, el Benacantil al costat del Castell de Santa Bàrbara, des del Tossal o els capvespres des de la Serra de Colmenares”, ha comentat l’edil.

Altres recorreguts singulars

Villar ha recordat que Alacant compta a més amb els enclavaments forestals assenyalats, amb altres espais naturals a visitar com són els arbres monumentals visitables en diferents parcs de la ciutat, ficus centenaris com els que es poden contemplar en el Portal d’Elx, plaça Gabriel Miró, Canalejas, als jardins de la Diputació Provincial o enfront de l’accés principal de l’estació de Renfe, entre altres.

També ha assenyalat infraestructures fonamentals per a la ciutat com el parc inundable La Marjal en Platja de Sant Joan, on s’ha generat tot un ecosistema mediterrani singular, amb proliferació d’espècies autòctones tant vegetals com animals.

Titularitat municipal

El regidor de Medi Ambient ha recordat finalment que “no totes les zones forestals són de l’ajuntament. Cal tindre en compte que una gran part d’aquests boscos són de titularitat privada i que en aqueixa zona la brigada municipal no intervé”. “Per posar un exemple, en la Muntanya Orgegia, hi ha una part que municipal, una altra que és privada i una altra que és de la Generalitat Valenciana i cada part s’ocupa del seu manteniment”.