La tradicional Setmana Cultura i Internacional d’Arquitectura de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat d’Alacant comença el pròxim dilluns 4 i s’estén fins al divendres 8 de febrer del 2019. En aquesta ocasió hi haurà conferències, tallers, seminaris i jornades. Aquesta Setmana suposa el començament del Mes Cultural de l’EPS.

La Setmana ha organitzat la programació al voltant de tres eixos: involucrar els estudiants com una activitat que siga acadèmica/avaluable, aportar un extra al professorat, i fer activitats transversals. Complint amb això, José Parra, coordinador de la Setmana, desglossa els continguts entre els quals se succeiran dues conferències centrals, la del dimarts 5 de Santiago de Molina, «Arquitectura de las pequeñas cosas»; i la del dijous 7, d’Ángel Verdasco «Arquitectura multicultural regenerativa». Les dues seran a les 13.00 hores i a la sala d’actes EPS IV.

Santiago de Molina és arquitecte ETSAM, crític d’arquitectura i professional molt bolcat en xarxes socials. El seu blog, en un llenguatge comprensible, és seguit per gran nombre de persones. Compagina tasques docents amb el treball en la seua oficina d’arquitectura. Ha publicat els llibres, Hambre de ArquitecturaArquitectos al margenMúltiples. Estrategias de la arquitectura i Collage y Arquitectura, aquest últim seleccionat en els premis FAD d’Arquitectura i Crítica 2015. La seua obra construïda ha sigut seleccionada en la Biennal d’Arquitectura i Urbanisme Espanyola del 2013. Les seues obres i els seus escrits han sigut publicats en diversos mitjans nacionals i internacionals.

Ángel Verdasco, el segon dels conferenciants, arriba de Madrid i és arquitecte premiat. La seua conferència tracta de com utilitzar l’arquitectura com a eina i estratègia per a conciliar, unir, ajuntar… i des d’aquesta reconstruir el lloc i les relacions entre els usuaris. Mostra la reconversió de l’antic Mercat Central de Melilla, edifici abandonat fa quinze anys que ara es transforma en un gran centre educatiu que inclou el Conservatori de Música de la ciutat, l’Escola Oficial d’Idiomes i el Centre d’Educació d’Adults L’objectiu principal del projecte és relacionar i unir la població musulmana i cristiana que viuen en aquest barri tan humil sense atenció ni serveis.

Totes les activitats de la Setmana estan relacionades amb una assignatura, i volen involucrar l’alumnat per a aportar-los un extra sobre els continguts acadèmics que reben a les aules.

Alberto Altés és professor en la Universitat TU Delft, una de les cinc millors escoles d’arquitectura del món. El professor espanyol farà un seminari d’investigació, un taller i finalitzarà amb les conclusions generals. «Arquitecturas Situadas: Investigación/Movimiento» està especialment dirigit a professors o estudiants de màster. Començarà a les 16.30 hores el dijous 7.

Antonio Maciá i Ángel Benigno coordinen el seminari-taller de rehabilitació «Re-habilitar Miguel Hernández» que es desenvoluparà, de forma paral·lela, dijous i divendres durant tot el dia a l’aula de l’Arxiu Històric Provincial el primer dia, i a l’aula EP/S-03D de la UA.

Pablo Carbonell, d’Ecoproyecta, comença les activitats el dilluns 4 amb la conferència de la Càtedra Healthy Housing «Viviendas geodésicas, un ejemplo de arquitectura ecológica», a la sala d’actes IV. Aquesta última activitat és la que inaugura la Setmana Cultural i Internacional d’Arquitectura. Un habitatge geodèsic és aquell construït a força de cúpules geodèsiques, que es construeixen per mitjà de barres seguint una geometria basada en divisions d’un icosaedre, que és un poliedre regular de 20 cares triangulars. Aquest sistema permet cobrir grans espais amb un mínim consum de material i de forma ràpida gràcies a la composició modular, fet que també permet reduir-ne els costos. Serà a les 13.00 hores a la sala d’actes de l’EPS IV.

La Setmana té la col·laboració del Col·legi Territorial d’Arquitectes d’Alacant, el grup HNA, la Càtedra Marjal Healthy, l’IVE-Institut Valencià de l’Edificació i Erasmus+.

Art i Arquitectura

Des de fa anys els professors de Projectes Javier Sánchez Merina i Joaquín Alvado aporten una nova manera d’enfocar l’arquitectura amb la participació de l’alumnat en tallers d’artistes. El febrer passat era Sergio Pone, catedràtic de l’Escola d’Arquitectura de Nàpols “Federico II”, expert a alçar enormes estructures reticulars de fusta, qui impartia el taller on ensenyava als estudiants a pensar com fer-les amb canyes de riu. En edicions anteriors de la Setmana Cultural i Internacional d’Arquitectura han rebut a professionals com la dissenyadora de moda islandesa Steinunn Sguroardóttir que, l’any 2017, va ensenyar als estudiants a treballar la llana i teixir amb les mans en el taller «Teixint espais»; Santiago Pérez, amb «El so de l’arquitectura/Tèxtil», va estar el 2016; l’any anterior, 2015, Manuel Báez va participar amb «Arquitectures de Llum/Escuradents»; i De Prada Poole, amb «Pneumatic Serendipity/Aire», va ensenyar als estudiants a construir estructures pneumàtiques el 2014. Enguany Sánchez Merina porta Samuel Silva, artista visual i professor de l’Escola de Belles Arts de la Universitat de Porto, Portugal. Silva impartirà el taller «Assaig sobre estètica involuntària».

Mes Cultural EPS

Com és tradició l’Escola Politècnica Superior de la UA ocupa febrer per a celebrar el seu Mes Cultural. Un llarg nombre d’activitats complementen el programa en el qual es faran des de conferències, seminaris, tallers, jornades, concursos, exposicions i visites, tots aquests amb el denominador comú de ser coneixement útil per als estudiants de l’EPS, però d’interès per a tota la societat.

El dilluns 4 de febrer, a les 10.30 hores a la sala d’actes I Andrés Montoyo, director de l’EPS i Carles Cortés, vicerector de Cultura, Esports i Política Lingüística de la UA, faran a l’Acte d’Obertura. Continuarà Belén Claver amb la conferència «Claves para el éxito en la búsqueda de empleo: cómo hacer un buen Currículum Vitae y no morir en el intento», a les 11.30 hores a la sala de graus.

El Mes Cultural de l’EPS inclou, a més i com és costum, el Cicle de les Telecomunicacions: concurs de TFG, del 18 al 22 de febrer; la Jornada d’Enginyeria Robòtica, que serà del dijous 14 al divendres 15 al pati de la Politècnica I; el Concurs «XI Concurs de Programació Lògica», que es desenvoluparà el 8 de febrer.