El cinquanta aniversari de a posada en marxa del CEU, els setanta anys de la Declaració Universal dels Drets Humans i el quaranta aniversari de la Constitució espanyola, marquen la programació del primer quadrimestre del nou curs acadèmic, a més de la consolidació de les aules de Ciutat, Salut i Ciència i Tecnologia, i una àmplia oferta cultural
La Seu Universitària Ciutat d’Alacant va celebrar el dijous el tradicional Acte d’Obertura del Curs Acadèmic, en el qual van intervenir el vicerector d’Ordenació Acadèmica i Professorat, José Penadés, el director de la Seu Universitària Ciutat d’Alacant, Jorge Olcina, i la directora de Relacions amb la Societat de la Seu, Ana Laguna. Javier Hergueta, director de Casa Mediterrani, va impartir la lliçó inaugural «Los retos del Mediterráneo», en la qual va analitzar, d’una banda, els greus conflictes que hi ha actualment al Mediterrani (Primavera Àrab, crisi europea o l’auge dels populismes) i, d’altra banda, la visió esperançadora que donen models d’èxit econòmic, de concòrdia racial i social o de serveis públics.
Olcina va desgranar en la seua intervenció inaugural el balanç del passat curs acadèmic, en el qual s’han dut a terme més de 500 activitats, i va presentar les propostes més destacades que s’han programat per als pròxims mesos. La programació de la seu estarà marcada, tal com va detallar el seu director, pel cinquanta aniversari de la posada en marxa del CEU, els setanta anys de la Declaració Universal dels Drets Humans i el quaranta aniversari de la Constitució espanyola, a més de la consolidació de les aules de Ciutat, Salut i Ciència i Tecnologia, i una àmplia oferta cultural que inclou concerts, exposicions, cinema i activitats literàries.
Jorge Olcina va voler destacar les activitats desenvolupades per les aules i observatoris de la Salut, de la Ciència i Tecnologia (la primera activitat de la qual tindrà lloc dijous que ve, 27 de setembre, amb la taula redona «Què és menjar sa?», a càrrec de José Miguel Mulet, professor de Biotecnologia Molecular de la Universitat Politècnica de València); filosofia, art, així com activitats vinculades al canvi global o immigració, que es van iniciar l’any passat i que continuaran aquest curs acadèmic, a més de l’Aula de la Ciutat amb la qual la seu busca reflexionar sobre les qüestiones socioeconòmiques, culturals, territorials i socials de la ciutat d’Alacant. Amb aquest objectiu, les activitats de l’Aula de la Ciutat estaran centrades aquest any en una sèrie de debats sobre el present i futur de la ciutat d’Alacant, davant de les pròximes eleccions municipals.
Continuaran cicles consolidats com 1918. Un centenari. La Gran Guerra»; el Cicle Alacantins Il·lustres; el tradicional Cicle de Flamenc; el Cicle Literatura a la Seu, que comptarà, entre altres escriptors, amb la participació de Lorenzo Silva el pròxim mes de novembre; o el de Divulgar-te. Així mateix, se n’impulsaran altres de nous com el Primer Cicle sobre Escriptors Alacantins, que començarà dimecres vinent, 26 de setembre, dedicat a Pedro Montegón. I es realitzarà el seminari «Anem a escriure una novel·la històrica».
Entre les conferències previstes, Olcina va esmentar la conferència de l’escriptor José Ovejero, en col·laboració amb el Centre d’Estudis Iberoamericà Mario Benedetti, divendres que ve, 28 de setembre; la conferència sobre «Incendis forestals i desertització a Alacant»; o la conferència sobre «El paper dels mitjans de comunicació en la difusió de notícies del temps atmosfèric«, en la qual participaran coneguts «homes i dones del temps». El programa també inclou els actes institucionals que se celebren anualment a la seu, com el de l’Arxiu de la Democràcia o el Premi Maisonnave que lliura la UA.
Comentarios