L’artista alacantí Pablo Bellot presenta l’exposició ‘Actes de comunicació’ amb diverses instal·lacions que giren entorn de la incapacitat de comunicar de l’individu contemporani i que es podrà veure fins al pròxim 2 de setembre. Aquesta exposició, procedent de la convocatòria pública Escletxes del Consorci de Museus, és la primera que s’exhibeix en l’Aljub del Castell de Santa Bàrbara, reservat fins avui per a un altre tipus d’esdeveniments.

Pablo Bellot, ha reconegut que gràcies a Escletxes ha fet per fi l’exposició que volia. Després de 15 anys de trajectòria professional en els quals ha obtingut diferents premis i exposat en diferents ciutats espanyoles, el pintor Pablo Bellot abandona el llenç i ho substitueix per un cotxe cremat i el pinzell per una pedra “de la fi del món”. Per a l’artista la comunicació en el món contemporani s’ha trencat i el missatge ha sigut substituït per “actes de comunicació” per a fer-se sentir.

Per a l’artista ha constituït un repte exposar la mostra en l’Aljub del Castell de Santa Bàrbara, inaugurant aquest espai com a sala d’exposicions.

“El Castell i especialment l’Aljub li dóna a la meua exposició molt dramatisme. Qualsevol alacantí coneix la història d’aquest espai que li aporta al meu treball moltes connotacions en parlar de la llibertat d’expressió” ha expressat Pablo Bellot. L’individu contemporani, que viu immers en l’era de la comunicació i la informació, paradoxalment és incapaç de comunicar en estar sotmès a un estat d’impossibilitat de ser, de queixa, de reivindicació, d’alleujament, de desig. El missatge es dilueix entre la velocitat actual i la saturació que impedeix viure el present, existint en un etern passat des del qual no s’albira futur.

Inauguración Actos de Comunicación. Foto: Gabinete Prensa. Ayto. Alicante

Inauguración Actos de Comunicación. Foto: Gabinete Prensa. Ayto. Alicante

L’individu està abocat a utilitzar l’acte com a missatge, solament queda el crit i la punyada en la taula com a mitjà d’expressió. L’acte des d’un punt de vista punk i subversiu que declare les seues intencions, sentiments i pors en una societat inestable i impossible de pressentir. Aleshores solament hi ha un últim acte de comunicació desesperat quan el diàleg ja no és efectiu i solament es pretén advertir per a poder continuar, per un pensament lliure i una comunicació real. Codificar i descodificar el mitjà amb el qual enviar un missatge és una constant, comunicacions desesperades, alterades, agressives i incompletes que mostren i satirizan el fracàs del propi procés de comunicació. Senyals de fum, el so d’una pedra, vibracions, el morse lumínic o el fum de salvament marítim…

Pablo Bellot porta 4 anys treballant en aquesta recerca de la qual han sorgit ja 22 “actes de comunicació”. D’ells el Castell de Santa Bàrbara exhibeix 6 i entre ells l’artista reconeix que “per fi he reunit els recursos necessaris per a exhibir ‘Senyals de fum’ com a instal·lació”.

La regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant, Mª Dolores Padilla, ha ressaltat la singularitat de la mostra que s’inaugura «sent la primera vegada que un dels espais més significatius i únics del Castell s’obrin per a realitzar una exposició». Açò ha sigut gràcies a la ferma aposta de la regidoria, amb l’objectiu d’ampliar l’oferta d’espais expositius en la ciutat. «Actes de comunicació» aconsegueix una integració perfecta en el propi espai de l’Aljub.

Del mateix ha assegurat que «l’estreta relació que mantenim amb el Consorci de Museus, ens permet una vegada més, gaudir de projectes que d’una altra manera resultarien impossibles de dur a terme. Les línies de treball continuaran durant els pròxims mesos així, apostant per propostes expositives o activitats que viatgen d’una província a una altra, permetent que tots els valencians gaudim del millor art». «Els espectadors van a trobar-se amb una sèrie d’instal·lacions sobre alguna cosa tan present en els nostres dies com la incapacitat de comunicar de l’individu contemporani, per la qual cosa estem convinguts que tant per la temàtica com pel suport de la mateixa, l’exposició serà tot un èxit».

Segons el director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, “l’art com a catalitzador de sentiments també pot expressar ràbia, inconformisme o lluita. Pablo Bellot ens presenta una mostra en la qual a més d’alertar sobre el problema de la desinformació, davant l’excés de missatges al que estem sotmesos diàriament, la seua exposició és un intent per fer-se sentir, una lluita per la llibertat d’expressió”.

Exposición Actos de Comunicación. Foto: Gabinete Prensa. Ayto. Alicante

Exposición Actos de Comunicación. Foto: Gabinete Prensa. Ayto. Alicante

SENYALS DE FUM_ACTE DE COMUNICACIÓ Nº1.

Senyals de fum és l’actualització d’un mètode de comunicació ancestral, ofereix a aquests actes una visibilitat immediata, descodificant subtítols per a compartir el missatge. Aquell que crema un cotxe ambiciona comunicar un missatge amb aquest acte.

VIBRACIONS_ ACTE DE COMUNICACIÓ Nº8

Vibracions evidencia la impossibilitat del propi so i de l’acte de comunicació en si. Els altaveus reprodueixen un so amb prou faenes audible, deixant solament els subgraves, la part més baixa de l’espectre d’àudio per a sentir les vibracions de la cançó Nascuts per a dominar, de Paràlisi Permanent.

MERDA A UN MILIÓ DE WATTS_ACTE DE COMUNICACIÓ Nº3

La peça sorgeix de la necessitat de dotar a aqueix missatge mínim d’inconformisme, d’insatisfacció, de repulsa, la major potència possible que ens proporciona l’escenari principal d’un macro festival. La unió del mínim i ho escatológico és quasi una espècie d’error audiovisual que condensa tot el malestar general contemporani.

CODI LUZ_ACTE DE COMUNICACIÓ Nº10

“Codi Luz” genera variacions i intermitencias en la il·luminació per a crear un missatge de contemporaneïtat. Aquests canvis no són aleatoris sinó que es regeixen pel codi morse lumínic que reprodueix la frase Esgotats d’esperar la Fi del grup Il·legals, creant la sensació d’estar dins del missatge.

AÇÒ NO ÉS UNA PEDRA_ACTE DE COMUNICACIÓ Nº5

La pedra és un mitjà de comunicació per a construir un missatge, és una idea que es vol llançar. El material, el pes, el tacte, la densitat, la lluentor no importen, el rellevant és la idea que se li confereix. Sis pedres portades de Finisterre i les seues respectives còpies en alumini i porcellana són, malgrat tota la seua càrrega, exactament el mateix, un joc tautológic.

SENYAL D’AUXILI_ACTE DE COMUNICACIÓ Nº14

L’emissor és anul·lat pel seu propi missatge. Els pots de fum de salvament marítim són un senyal codificat per a alertar i demanar ajuda, emeten un missatge de socors reconegut a tot el món. La instal·lació és senzilla i mínima, activar aquest dispositiu en un espai expositiu i tancat és un absurd per la seua inutilitat.