Després de sumar-se l’any passat per primera vegada a les Jornades Europees d’Arqueologia, Benidorm participa novament en aquesta cita amb el Tossal de la Cala i amplia l’experiència as Castell i la Torre dels Caletes. Així ho ha avançat hui la regidor de Patrimoni Històric, Ana Pellicer, que ha recordat que “aquestes jornades estan dirigides per l’Institut Nacional d’Investigació Preventives francés (Inrap) i en elles participen més d’una trentena de països europeus que l’any passat van desplegar més de 1.500 iniciatives”.
Pellicer ha indicat que “aquestes Jornades Europees d’Arqueologia constitueixen una oportunitat per a donar encara major visibilitat al nostre rellevant patrimoni històric, complementant així les accions que al llarg de l’any realitzem per a acostar-lo al gran públic, al mateix temps que reforcem el posicionament de Benidorm dins del circuit cultural arqueològic”.
L’edil ha avançat que “des del departament de Patrimoni Històric s’està treballant en la configuració de la programació que es desenvoluparà del 16 al 18 de juny entorn de cadascun dels jaciments i béns que hem inclòs en aquesta edició”. Com a bestreta, ha indicat que “hi haurà activitats per a públic de totes les edats, prestant també especial atenció als més xicotets, que ja l’any passat van tindre un espai destacat dins de les jornades amb tallers en els quals, a través de la creativitat i les manualitats, es van endinsar en la cultura romana des del mateix Tossal de la Cala”.
Justament sobre el Tossal de la Cala l’edil ha traslladat que “el nostre ‘castellum’ arribarà a aquestes jornades pràcticament d’estrena, ja que el nou projecte de museïtzació estarà acabat de completar per a aqueixes dates”. Una nova fase de museïtzació que inclou una intervenció arqueològica a l’entorn del carrer principal del fortí romà, “el primer carrer de Benidorm”, i que està inclosa dins de les actuacions del Pla de Sostenibilitat Turística ‘Benidorm DTI + Segur’.
D’aquí ve que dins de les activitats previstes per a les Jornades Europees d’Arqueologia hi haja prevista una conferència divulgativa sobre els resultats d’aqueixa intervenció i de l’abast de la museïtzació. A aquesta se sumaran altres iniciatives en el propi jaciment que “anirem revelant conforme s’acoste la cita”, i entre les quals s’inclouran visites guiades.
L’edil ha recalcat que “en aquesta segona participació en les jornades hem fet un pas més enllà i optat per incloure també dues dels nostres béns més icònics: Es castell, punt on va nàixer el Benidorm actual, i la Torre dels Caletes, catalogada com Bé d’Interés Cultural (BIC) i que ens permet endinsar-nos en el relat sobre la defensa marítima de les nostres costes”.
“Per a acostar-nos a tots dos béns comptem en aquests moments, i també durant les dates de celebració de les jornades, amb les exposicions ‘El Guardià de la Mar’ i ‘Guardians de Pedra’ en el Museu Boca El Calvari, que complementarem amb activitats vinculades directament as Castell i a la Torre dels Caletes”, ha traslladat.
Tota la informació sobre les activitats d’aquestes jornades es comunicaran en: https://journees-archeologie.eu/c-2023/lg-es/espana/jornadas-europeas-de-arqueologia.
Balanç visites Tossal durant la Setmana Santa
I mentre es treballa en el disseny de la programació de les jornades, el jaciment del Tossal de la Cala continua suscitant gran interés entre residents i turistes. De fet, durant la Setmana Santa han visitat el ‘castellum’ “prop de 3.500 persones, millorant fins i tot els registres de l’any anterior”. Pellicer ha assegurat que “aquestes xifres confirmen que el Tossal és un reclam turístic cada vegada major, reforçant així les nostres aposta pel patrimoni històric com a oferta complementària al nostre reeixit model de sol i platja”.
Comentarios