El Restaurant Casa Elías de la pedania del Xinorlet de Monòver, i el Celler de la Marina a Gata de Gorgos, van ser distingits amb els Premis Winecanting 2018 que el Consell Regulador de la DOP Alacant entrega als que millor fomenten aquests productes de proximitat. El lliurament de premis va tindre lloc en l’IV Saló Professional de la DOP Alacant on 26 cellers van presentar la seua nova col·lecció.

El Celler de la Marina és un establiment emblemàtic de Gata de Gorgos, que porta 15 anys oferint l’oferta de productes locals com els vins, olis o mels, juntament amb la típica artesania de vímet d’aquesta localitat de la Marina Alta. El seu propietari, Santiago Signes, ve a més de família d’agricultors treballant la moscatell i la pansa.

Pel costat de la restauració, Casa Elías porta 35 anys cuinant els arrossos de conill i caragols típics del Vinalopó en una pedania envoltada de vinyes entre Monòver i el Pinós. Sempre, a més, amb el sarment com a protagonista. Precisament enguany el Consell Regulador vol fomentar aquest tipus de cuina i ha creat un llistat d’establiments recomanats de cuina amb sarments i subratlla el missatge que la vinya participa doblement de la gastronomia amb aquestes dues matèries primeres: els sarments en la cuina i el vi per a brindar.

Va ser Quique Dacosta el transmissor d’aquest missatge, durant el manifest a favor dels Vins Alacant DOP que va realitzar tant en el lliurament de premis com en la conferència inaugural de la jornada. Allí Mikel López Iturriaga, – director de la web El Comidista- i el mateix van estar descrivint la situació de “El Vi en la gastronomia” i les oportunitats que té davant els canvis de consum que s’estan produint. “Els nostres vins tenen moltes oportunitats que passen per estar units i treballar amb la gastronomia”.

El President del Consell Regulador de la DOP Alacant, Antoni M. Navarro, va agrair la participació de tota la societat que va canviant la seua consideració cap a aquests vins i l’activitat per la qualitat dels cellers. Va estar a més acompanyat pels representants de les institucions autonòmiques com el Secretari General d’Agricultura, Francisco Rodríguez Mulero, la Directora General de Comercialització, Maite Cháfer, la Delegada Territorial, Carmen Catalá, el Rector de la Universitat Miguel Hernández, el President de l’Associació Provincial d’Empresaris, Juanjo Sellés, President de Abreca, Javier del Castell, Director del CdT Alacant, Antonio Crespo i altres associacions de sommeliers, restaurants, mitjans de comunicació, etc.