CENID, el Centre d’Intel·ligència Digital de la Província d’Alacant, impulsat per la Diputació d’Alacant, la Universitat d’Alacant i la Universitat Miguel Hernández d’Elx, ha celebrat al Parc científic de la UA la primera jornada de transformació i comunicació digital de patrimoni cultural, que ha comptat amb la participació de Javier Sainz dels Terrers, responsable de comunicació digital del Museu Nacional del Prado.
Durant la jornada, dirigida al personal tècnic de les institucions i entitats públiques alacantines, s’ha informat sobre el canvi de paradigma cap a una nova cultura de comunicació de les institucions. A més, s’ha presentat el Portal Cultural Digital impulsat per Cenid que quedarà al servei de municipis de la província d’Alacant i associacions culturals. Aquest instrument és un punt de trobada d’accés senzill i dinàmic per a incentivar la programació cultural sense barreres físiques ni espacials.
El tret d’eixida a la jornada l’ha donat Javier Sainz, responsable de continguts digitals del Prado, el qual, ha donat a conéixer el seu dia a dia com a responsable de continguts en línia del museu, així com la importància del canvi d’actitud d’institucions públiques i privades cap a un major desenvolupament del món cultural digital.
Després de la intervenció de Javier Sainz s’ha presentat el Portal CENID Cultura Digital, projecte de Cenid el responsable del qual és Carles Cortés. La ponència ha sigut a càrrec de Gonzalo Cao, de la Universitat d’Alacant, que ha liderat l’equip de desenvolupament web i ha puntualitzat en la manera en què cada entitat participant pot registrar-se i fer arribar les seues activitats al públic mitjançant aquesta eina.
Després de la presentació del Portal CENID Cultura, ha intervingut Pep Rubio, de la Universitat d’Alacant, parlant sobre les claus per al copywriting digital i la manera d’adaptar la difusió clàssica a la nova difusió a través del Portal CENID Cultura, al mateix temps, ha explicat quines són les millors franges de publicació en xarxes i ha oferit assessorament posterior a cada municipi en matèria de difusió.
L’última intervenció de la jornada ha sigut a càrrec de Gorka Mora, de la Universitat d’Alacant, que ha explicat als assistents la manera d’optimitzar la transferència de continguts al món digital, donant a conéixer els recursos tècnics necessaris a nivell de producció.
El projecte contempla la digitalització de diferents continguts per a la creació d’un Catàleg General Digital. Un inventari en el qual es podran consultar les referències bibliogràfiques de tots els documents conservats a la biblioteca: llibres, manuscrits, premsa, material gràfic, partitures, audiovisuals i registres sonors.
Aquest projecte de Cenid ha comptat en aquesta primera fase amb la participació dels municipis de: Concentaina, Muro, Xixona, L’Alfàs del Pi, Petrer, Villena, Sant Joan, Alcoi, Elda, Torrevieja i Catral; així com les associacions i centres culturals Fundació Cultural Miguel Hernández, Fundació Universitària La Alcudia d’investigació arqueològica, Fundació MARQ, Companyia Ferroviària d’Arts Escèniques, Companyia de Dansa Contemporània Over&Out, La Xafigà de Muro, Museu de la Mar i la Sal de Torrevella.
Comentarios