Les efemèrides es refereixen a l’any 2019. L’ordre de presentació de les mateixes segueix el criteri cronològic de la data en què es produeix l’efemèride (naixement o defunció de l’escriptor de què es tracte).
Es donarà una conferència il·lustrada amb PowerPoint, acompanyada de lectures comentades dels autors i col·loqui flexible en funció de les intervencions dels assistents.
L’objectiu és divulgatiu i cultural. Es tracta de gaudir d’obres literàries imperibles però poc conegudes.
Els autors han sigut triats amb el criteri de comptar amb dos narradors (Antonio de Trueba i Ricardo Palma) i dos poetes (Vicente Gaos i Estimat Nervo), dels quals dos són espanyols (el valencià Vicente Gaos i el basc Antonio de Trueba) i dos hispanoamericans (el mexicà Estimat Nervo i el peruà Ricardo Palma).
Calendari
Dijous 16 de gener de 2020
VICENTE GAOS, POETA VALENCIÀ.
El 27 de març de 1919 naix VICENTE GAOS. Valencià, professor de literatura en universitats nord-americanes i europees, va obtindre en la seua joventut el premi Adonais pel seu poemari Arcàngel de la meua nit. Va morir en 1980. En 2017 la seua filla dóna a la Biblioteca Valenciana la seua biblioteca personal amb més de 5.000 volums.
Dijous 23 de gener de 2020
ESTIMAT NERVO, POETA MEXICÀ.
El 24 de maig de 1919 mor ESTIMAT NERVO, escriptor mexicà. Encara que és conegut sobretot com a poeta, Estimat Nervo va ser també professor, conferenciant, periodista i diplomàtic, i consegüentment va estar destinat en l’Ambaixada de Mèxic a Madrid on va viure uns anys molt intensos, en el personal i en el literari.
Dijous 30 de gener de 2020
RICARDO PALMA, ESCRIPTOR PERUÀ.
El 6 d’octubre de 1919 mor RICARDO PALMA, escriptor peruà. Va cultivar tots els gèneres: poesia, novel·la, drama, sàtira, cròniques i assajos. Però ha passat a la història per les seues Tradicions peruanes, recopilació de llegendes històriques del seu país. Els seus dos fills, Clement i Angélica, també van ser escriptors.
Dijous 6 de febrer de 2020
ANTONIO DE TRUEBA, NARRADOR BASC.
El 24 de desembre de 1819 naix ANTONIO DE TRUEBA, en una família humil de llauradors biscaïns. Va treballar en la terra i en la mina i als quinze anys es va anar a Madrid, on va aconseguir col·locar-se a l’Ajuntament i, estudiant de manera autodidacta, va aconseguir fer-se un buit com a escriptor de contes: Contes populars, Contes de la llar, Contes de color de rosa, Contes llauradors.
Horari
Les sessions tindran lloc a les 19.30 h.
Lloc
Seu Universitària Ciutat d’Alacant, C/ Ramón y Cajal, 4.
Coordinadora i docent
Consuelo Jiménez de Cisneros
Comentarios