“És difícil assimilar que, amb un coneixement científic bàsic sobre tsunamis, desenes de milers de persones podrien haver salvat la vida fàcilment en el tsunami de 2004. La cultura científica dels ciutadans salva vides, protegeix propietats i contribueix a prendre decisions col·lectives més encertades. La transmissió d’aquests coneixements científics és una tasca de tots, especialment de les administracions educatives, dels científics especialitzats i dels mitjans de comunicación”. Aquesta certesa és part de la introducció a la conferència que impartirà el catedràtic de Geologia de la Universitat d’Alacant Pedro Alfaro sobre terratrèmols, tsunamis i altres fenòmens naturals en el curs Divulgar Ciència en el Segle XXI.
Amb l’objectiu de divulgar la ciència torna a la UA, en la seua sisena edició, el curs Divulgar Ciència en el Segle XXI. Des del dimecres 5 i fins al 7 de setembre de 2018 està prevista la participació de comunicadors i divulgadors científics de procedència variada i àmplia experiència, els quals explicaran qüestions com si és possible albergar vida a Mart i les llunes gelades de Júpiter o si hi ha una relació directa entre l’alimentació i la identitat.
El programa del curs està compost per Carlos Briones, científic titular en el Centre d’Astrobiologia (CSIC-INTA) de Madrid; Jesús Contreras Hernández, catedràtic en Antropologia Social de la Universitat de Barcelona; María José Moreno, periodista de Múrcia; Adolfo de Azcarraga, catedràtic de Física Teòrica de la Universitat de València i president de la Reial Societat Espanyola de Física; Fernando de Castro, científic titular de l’Institut Cajal (CSIC) de Madrid; Pedro Alfaro, catedràtic de Geologia de la UA, i Martí Domínguez, doctor en Biologia i director de la revista Mètode, dedicada a la divulgació de la ciència i el seu estudi.
Des que va començar el curs l’any 2013, els organitzadors s’han centrat a promoure i fomentar l’interès per la ciència entre la ciutadania dirigint els esforços a fer divulgació de la ciència, promocionar la cultura científica i el mètode científic, ensenyar a destriar les fonts d’informació científica fiables per a desemmascarar les pseudociències, alfabetitzar científicament la població i fomentar la curiositat científica, a més incrementar les competències en aquest terreny.
Habituals dels mitjans
Molts dels conferenciants d’aquesta edició són habituals dels mitjans de comunicació i blogs. Carlos Briones és científic titular del CSIC al Centre d’Astrobiologia (CSIC-INTA, associat al NASA Astrobiology Institute); des de l’any 2000 dirigeix el grup d’Evolució Molecular del Centre d’Astrobiologia, i de manera paral·lela ha acumulat una àmplia experiència en divulgació científica com a conferenciant, coordinador de cursos, autor d’articles per a premsa escrita i col·laborador de ràdio i televisió. Els seus articles de divulgació científica han aparegut en nombroses revistes (com ara Revista de Occidente i Mundo Científico), periòdics i blogs (Naukas, Ciencia para llevar y Cuaderno de Cultura Científica). Des de 2015 és col·laborador del programa de ràdio A hombro de gegantes a Ràdio Nacional d’Espanya, i ha participat en altres programes de ràdio i televisió (com Redes i Tres14 de TVE). És coautor dels llibres Nanociencia y Nanotecnología (Ed. FECYT, Madrid, 2008), Astrobiología: Sobre el origen y evolución de la vida en el Universo (CSIC-Catarata, Madrid, 2011), El nanomundo en tus manos (Col·lecció Drakontos, Ed. Crítica, Barcelona, 2014) i (juntament amb Alberto Fernández Soto i José María Bermúdez de Castro) Orígenes. El universo, la vida, los humanos (Col·lecció Drakontos, Ed. Crítica, Barcelona, 2015). Aquesta última obra va ser guardonada el 2016 amb el premi Prismas al millor llibre de divulgació científica publicat a Espanya durant el 2015.
Fernando de Castro és científic titular de l’Institut Cajal (CSIC) de Madrid, Cap del Grup de Neurobiologia del Desenvolupament-GNDe al Departament de Neurobiologia Molecular, Cel·lular i del Desenvolupament de l’Institut Cajal-CSIC, així com divulgador científic en diferents mitjans de comunicació com és el diari El País.
Jesús Contreras Hernández catedràtic d’Universitat en Antropologia Social de la Universitat de Barcelona. Contreras és especialista en Antropologia Econòmica i Antropologia de l’Alimentació, havent investigat sobre l’àmbit dels comportaments del consum i els comportaments alimentaris.
La periodista María José Moreno especialitzada en periodisme científic desenvolupa el seu treball actual en la Televisió Autonòmica de la Regió de Múrcia, 7 RM; és col·laboradora en el blog Naukas; és sòcia fundadora de l’Assessoria de Comunicació científica Orión; és responsable de Secció de Ciència del Setmanari Ababol del periòdic La Verdad de Múrcia; és sòcia fundadora i actual vicepresidenta de l’Associació de Divulgació Científica de la Regió de Múrcia; a més, ha sigut redactora de la secció «Frontera» (de manera quinzenal) en la Càtedra de Cultura Científica de la Universitat del País Basc; a Onda Regional de Múrcia ha sigut directora i locutora de programes dedicats a la divulgació científica, com és la posada en marxa de programes com Kitaro (premi Prismas al millor programa de ràdio de divulgació científica d’Espanya en 2014 i finalista dels Premis Bitàcoles al Millor Podcast en 2015).
Martí Domínguez doctor en Biologia, professor titular de Periodisme de la Universitat de València i director de la revista Mètode. Martí és escriptor i articulista, i escriu en diferents mitjans de comunicació, com El Temps, La Vanguardia, Ara, Levante-EMV i El País.
El curs se celebrarà a la sala d’actes de l’edifici Germà Bernàcer de la UA; consta de 20 hores lectives i és possible realitzar-lo en la modalitat presencial o en línia. El període de matrícula encara està obert.
El comitè científic està compost pels catedràtics Isabel Abril, de Física Aplicada de la UA; Nicolás Cuenca, de Biologia Cel·lular de la UA; Rafael García Molina, de Física Aplicada de la Universitat de Múrcia, i Mercedes Pastor, de Química Inorgànica de la UA.
Hi col·laboren els vicerectorats d’Investigació i Transferència de Coneixement i de Cultura, Esport i llengües de la UA, i la Delegació d’Alacant de l’Institut d’Estudis Catalans.
Comentarios