Del 1808 al 1814, la guerra del Francès va enfrontar les potències aliades d’Espanya, Regne Unit i Portugal, contra el Primer Imperi francès, dins de les guerres napoleòniques, amb la pretensió d’instal·lar en el tron espanyol el germà de Napoleó, Josep Bonaparte, després de les abdicacions de Baiona.
Aquest dimecres, 21 d’abril, a les 20.00 hores, la Seu Universitària Ciutat d’Alacant rep Javier Wagener Cuenca, comandant del Comandament d’Operacions Especials, i Miguel Alfonso García Monllor, capità reservista. Els dos militars parlaran sobre «La defensa de Alicante durante la Guerra de la Independencia». La seua participació és la tercera de les que formen el cicle «Paisatges de guerra i cultura de defensa».
Els camps de batalla com a patrimoni cultural és el punt de vista des del qual l’investigador Juan Antonio Mira Rico, professor de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), donarà la conferència sobre el projecte «Los paisajes y lugares de la guerra de la Independencia española (PAdGUE). Amb «Paisajes y patrimonio de la guerra de 1808-1814», Mira Rico tancarà el cicle. Serà dijous, 29 d’abril, a les 20.00 hores.
El cicle està coordinat per Rafael Zurita, catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat d’Alacant i investigador principal dels projectes «Web semàntica y patrimonio cultural. Los paisajes y lugares de la guerra de la Independencia española (PAdGUE)», actualment a punt de finalitzar, i l’anterior, «Guerra i història pública: Una plataforma digital per a comprendre la guerra, educar en la pau i dinamitzar el turisme» (GeHP). En tots dos, els investigadors implicats pretenen donar una nova visió dels camps de batalla i entendre’ls com a patrimoni cultural.
Comentarios