“Me gusta entender la escritura como una tecnología que interviene sobre el cuerpo de uno mismo y lo transforma, como un lugar posible de reformulación de la subjetividad y el deseo. Escribir es una labor física. Escribimos con todo el cuerpo, incluso ahora”.
Beatriz Miralles d’Imperial (Madrid, 1985) és poeta i editora. Dirigeix el projecte editorial Ad minimum. Ha publicat la plaquette de poesia Y todo es silencio (2013) i els poemaris en volums col·lectius 500 micrometros: El lugar del cuerpo en vano (2008) y La soledad del hombre isla (2010). Els seus poemes han aparegut en antologies com a Anónimos 2.1 (Cosmopoética, 2013), Desdoblando (Editum, 2014) i Ni pena ni miedo: Poesía 3.0 (Universitat d’Alacant, 2015); també en revistes com El coloquio de los perros, Josefina la Cantante, Ovituario o Seconal. Els seus llibres de poemes publicats són Oscura deja la piel su sombra (Balduque, 2016) y El viento sopla donde quiere (Llibres Canto i Conte, Col·lecció de poesia 22; 2020).
Beatriz Miralles és una poeta del silenci, de tot allò que no es diu i que se suggereix a través del llenguatge. La seua poesia essencial és fruit d’un procés lent de depuració, de quasi dónes-escriptura, que arriba al paper com un enllumenament laboriós; una construcció tranquil·la i assossegada que ens col·loca davant un diàleg interior que busca la paraula justa.
“ME OBLIGO A ANOTAR estas palabras que esta noche escribo para nadie, para llegar a la orilla de este día con su silencio. ¿Qué me guarda este hallazgo? Algo de mí se oculta, aprende a callar”.
El viento sopla donde quiere és un llibre poc convencional que naix d’impressions, idees, reflexions i lectures durant una etapa concreta, posterior al seu anterior llibre Oscura deja la piel su sombra, que l’autora va començar a escriure a mà, en forma de fals diari. Després, algunes d’aquestes entrades van ser publicades en el seu blog Quadern Portàtil sota l’epígraf Un quadern de notes.
Malgrat la brevetat aparent dels seus poemes o de les seues proses poètiques, el textos tanquen un llarg recorregut d’indagació, de contemplació celebrativa que es percep en llegir, més que per l’extensió, per la duració. I és que la seua paraula és el balboteig després de la sublimació, la concreció d’alguna cosa que traspassa el matèric i ens eleva fent propi el moment; el present flota i es reafirma en cada lectura.
“MIRA DE QUÉ manera va cayendo la tarde. Qué breve signo de un solo día. ¿Cómo podré callarme esta hora, esta entrega de estar solos bajo el sol de invierno? Es gratitud la tarde que acaba y va marchándose. Una a una, a cada instante, su luz se dice en cada cosa”.
Encara que l’autora no busca el sentit últim de la mística, la seua escriptura conté un fort calat espiritual a través de la reflexió i en un espai silenciós des d’on mirar la vida. El buit, el no-res, tenen tanta significació que només hi ha lloc per a trobar-se amb un mateix, per a retrobar-se i ser conscient; per a mirar la llum de les coses i identificar-se en ella.
“EN LA TARDE ES domingo, sedimenta la luz sobre los campos, a cielo abierto, entre las cosas y es abril esta calma quieta un momento antes del vuelo de los vencejos, antes del canto que pasa y queda y, como las huellas del pájaro en la orilla, habrá de desaparecer”.
Sentir o pressentir abans de nomenar, obrir-se a les possibilitats del llenguatge, són pilars que es descobreixen en cada pàgina d’aquest llibre contingut, d’aquest exercici de síntesi natural tan característic de Beatriz Miralles. La seua veu ressona en el quotidià; en el miracle de les coses, en el temps detingut, en la singularitat del que ens envolta, en els llibres. El sentit de la vida, totes les preguntes i tots els perquès s’obrin pas entre les lletres.
“RICARDO PIGLIA DICE que uno escribe porque está desajustado con la vida. Últimamente casi no apunto nada. Igual hasta se trate de una buena racha. En una entrevista Mircea Cârtârescu cuenta a propósito de la escritura diarística que cuando está desesperado o infeliz se da con la frente contra el diario, como si fuera el muro de las lamentaciones. Por el contrario en los días mejores no toma ninguna nota. Me pregunto si se puede expresar por escrito la felicidad o si es en la elipsis de la escritura, en sus huecos en blanco, cuando sucede”.
Beatriz Miralles ens mostra en El viento sopla donde quiere aqueixa serenitat necessària per a obrir la ment i ser part de tot el que ens envolta. Les proses creen un univers personal transferible a qualsevol ser que mira la bellesa al marge de la voràgine externa, que participa de la immensa riquesa de les coses xicotetes i de la transcendència de l’aparentment intranscendent. És així com el llenguatge es converteix en reflex i ombra de tot el que no es veu; del que s’il·lumina amb la mirada atenta. Diu l’autora:
“ESCRIBO A MANO. Pienso en la materialidad y la condición física de la escritura: la inscripción de un cuerpo sobre una superficie. Quizá sea esta la dimensión de la escritura. Quizá quede ahí nuestro auténtico retrato, su registro sucesivo. Algo así me enseñan estos apuntes. ¿Cuántos días escribiendo habitualmente estas notas? ¿Le importarán a alguien? ¿Me importarán a mí cuando las lea pasado un tiempo? Me pregunto cómo habrían sido las páginas que estuve a punto de escribir y no hice. Los libros llevan dentro de sí una historia de posibles”.
Siguem part d’aqueixa història. Llegim.
Comentarios