L’Aula de Cultura d’Alacant rep a Cristina Hoyos, la mítica balladora que hui dissabte 16 de novembre reflexionarà sobre el flamenc i la seua pròpia trajectòria artística.

La Fundació Caja Mediterráneo organitza l’III Festival Flamenc del Mediterrani a l’Aula de Cultura d’Alacant, que del 21 d’octubre al 16 de desembre reunirà algunes de les figures més destacades del flamenc actual.

El Festival Flamenc Mediterrani s’articula en quatre apartats principals. D’una banda, els quatre espectacles, i paral·lelament, una conferència, huit projeccions i un concurs de fotografia relacionat amb el festival.

Conferència de Cristina Hoyos

El nom propi d’aquesta edició de l’III Festival Flamenc del Mediterrani és Cristina Hoyos. La mítica balladora repassa la seua trajectòria i l’evolució del flamenc en un diàleg amb la historiadora Carmen Pulpón, especialista en flamenc des de la perspectiva de gènere. Aquesta trobada tindrà lloc el dissabte 16 de novembre a les 11 hores a l’Aula de Cultura d’Alacant, i l’entrada serà lliure fins a completar l’aforament del local.

Nascuda a Sevilla, Cristina Hoyos va començar a ballar amb 12 anys en l’espectacle infantil «Gales Juvenils”. Entre els seus mestres destaquen Adelita Domingo i Enric El Coix.
En 1969, Antonio Gades la incorpora en la seua companyia com a parella de ball, amb qui roman durant 2 dècades durant les quals, a més de recórrer el món, participa en la trilogia cinematogràfica “Noces de Sang”, “Carmen” i “L’Amor Bruixot” que dirigeix Carlos Saura.

En 1983 es presenta “Carmen” a París amb Cristina Hoyos com a protagonista, paper pel qual va ser qualificada com la millor Carmen ballada fins al moment.
En 1989 debuta amb la seua companyia en el Festival de París amb el seu primer espectacle “Somnis Flamencs”.

Entre els seus nombrosos premis i guardons destaquen el Premi Nacional de Dansa, la Medalla d’Or Andalusia la Medalla d’Or de les Belles arts i el Premi Andalusia de Cultura.
Actualment dirigeix i promou artísticament el “Museu del Ball Flamenc” de Sevilla

El divendres 22 de novembre el Festival rep a Dorantes, que presentarà “Interacció”, un giño als orígens del flamenc, on els artells i les palmes eren la base de tot el desenvolupament musical i expressiu. Dorantes estarà acompanyat en l’escenari de l’Aula de Cultura d’Alacant pel gran cantaor flamenc Rafael de Utrera i Leonor Leal, una de les balladores més destacades de la seua generació.

Gitano, Llicenciat en piano, harmonia i composició pel Conservatori superior de música de Sevilla, Dorantes és memòria flamenca que mira al futur. És harmonia i és ruptura, tècnica i virtuosisme que es conjuga amb passió i sentiment. Després d’estudiar piano clàssic en el Conservatori de Sevilla, aquest compositor recorre el món gràcies als seus concerts, a través dels que ha revolucionat la manera d’entendre el flamenc i amb els quals va obrir l’era moderna del piano flamenc.

El divendres 29 de novembre el Festival rep a Alfredo Tejada (Màlaga, 1979), una de les veus de referència del flamenc actual i guanyador en 2017 del Llum Miner en el Festival Internacional del Cante de les Mines. El seu últim espectacle, “Sentits de l’ànima”, es constitueix com un guió de cante flamenc en el qual no sols hi ha cabuda per al ball i el toc, màximes expressions del flamenc, sinó que també hi ha lloc per al piano i el violí com a instruments flamencs del segle XXI.

Encara que malagueny de naixement, Alfredo Tejada és granadí d’adopció. Fill de mare gitana i pare paio, Tejada és un tot terreny d’aquest ofici. Ha participat en diversos concursos de cante flamenc, obtenint a Granada el Primer Premi de Joves flamencs en 2002, Premi a la millor farruca en 2004 (Ubrique), Segon Premi en el Concurs Nacional de Jumella (Múrcia -2007), Primer Premi Nacional de Joves Valors en el Racó de la Victòria (2009). I així fins a arribar a 2017 i alçar-se amb el Llum Miner, en el Festival Internacional del Cante de les Mines.

El Festival Flamenc Mediterrani, organitzat per la Fundació Caja Mediterráneo, ha comptat amb la col·laboració del diari Informació, de l’acadèmia de dansa Emilio Morales, de la Fundació Manuel Peláez, Fundació Baleària, Carmencita, de la Universitat d’Alacant, la Generalitat Valenciana a través de l’Agència Valenciana de Turisme, de l’hotel Eurostars Lucentum, de la cafeteria Soho, Nova Taverna, Vermut Lustau, la Casa d’Andalusia d’Alacant i ELUA.

Projeccions

El Festival Flamenc del Mediterrani també ha programat a l’Aula de Cultura d’Alacant la projecció de huit pel·lícules relacionades amb flamenc, tots els dilluns a les 20 hores des del 21 d’octubre i fins al 9 de desembre. Les pròximes projeccions seran:

  • 18 de novembre: MÉS ENLLÀ DEL FLAMENC, de Javier Vila (2014). Documental. 105 minuts.
  • 25 de novembre: TOCAORAS, d’Alicia Cifredo (2014). Documental. 104 minuts.
  • 2 de desembre: SACROMONTE, ELS SAVIS DE LA TRIBU, de Chus Gutiérrez (2014). Documental. 94 minuts.
  • 9 de desembre: DÓNA’M VERÍ, de Pedro Barbadillo. Documental. 58 minuts.

La Fundació Caja Mediterráneo organitza l’III Festival Flamenc Mediterrani del 21 d’octubre al 9 de desembre de 2019. Les entrades per als espectacles del Festival es poden adquirir en Entrades al teu Abast (www.entradasatualcance.com i 902070087), en totes les oficines de Correus i en la taquilla de l’Aula de Cultura d’Alacant.