Des de la regidoria de Cultura, a través del Departament de Patrimoni Integral, s’està iniciant la dinamització cultural de la Torre Sarrió i la seua casa adjacent, recentment rehabilitades. En aquest sentit, es venen impulsant actuacions relacionades amb el coneixement de l’horta històrica d’Alacant, pensant en l’ús principal futur d’aquest immoble històric: el Centre d’Interpretació de les Torres de l’Horta d’Alacant. La primera d’elles, es va iniciar aquest dissabte amb un recorregut guiat per la sendera urbana que passa per les fortificacions a càrrec del projecte Terra.
El regidor de Cultura, Antonio Manresa ha recordat que “estem iniciant la dinamització cultural d’aquesta torre amb la idea que, en un futur, es convertisca en el centre d’interpretació. Tenim més de vint construccions defensives i tres d’elles són propietat municipal”.
L’edil afig que “aquest centre cultural serà el focus d’atenció quant al coneixement d’aquest gran patrimoni de caràcter singular, que ha de ser sens dubte el seu principal objecte museable: un conjunt de més d’una vintena de torres defensives, en la seua majoria, construïdes en la segona meitat del segle XVI, l’objecte primordial del qual era la defensa de la important horta alacantina contra les incursions barbaresques produïdes al llarg de l’Edat Moderna”, ha assenyalat Manresa.
En definitiva, la Torre Sarrió, de propietat municipal, ha de convertir-se en l’inici de moltes de les activitats i recorreguts culturals per l’horta alacantina, com així ja s’està produint. És el cas d’activitats impulsades des del Departament de Patrimoni Integral i la Unitat d’Animació Sociocultural de la regidoria de Cultura, també des del Projecte TERRA, al qual dona suport a l’Ajuntament d’Alacant a través de les regidories de Cultura i Medi Ambient, o amb activitats com a reunions, visites a la torre, o conferències i tast de vins, al voltant d’un producte que va ser fonamental en el desenvolupament històric i patrimoni cultural de la ciutat d’Alacant: el famós Fondillón. Aquesta activitat, reservada a professionals del sector, tindrà lloc dimarts que ve.
L’Ajuntament d’Alacant, a través de la regidoria d’Urbanisme que dirigeix Adrián Santos Pérez, va recepcionar el mes de març passat la històrica Torre Sarrió, que ha passat a convertir-se en centre d’interpretació de les Torres de l’Horta després de sis mesos d’obres després del seu inici i amb una inversió de 604.686 euros. Es tracta d’una actuació històrica i molt esperada que permet posar en valor aquestes construccions defensives de l’horta alacantina, catalogades com Bé d’Interés Cultural, que han passat per diferents vicissituds fins a aconseguir completar els processos per a la seua protecció i conservació.
El conjunt en el qual s’ha actuat està format per una torre de defensa del segle XVI i una casa annexa, les quals han quedat dins de la glorieta denominada Esportista Carolina Pascual, en la Partida de la Condomina, amb una superfície de 5.025 metres quadrats.
La Torre Sarrió ja va ser sotmesa a una primera fase de rehabilitació en 2010, que va consistir en la demolició d’alguns elements impropis a la casa annexa i en la posterior rehabilitació de façanes i cobertes, així com la construcció d’un forjat de planta primera o naya. A la torre la rehabilitació, amb excepció de l’aljub, va tindre un caràcter més integral, faltant només la instal·lació d’enllumenat.
En la segona fase s’ha completat les obres amb una actuació en l’estructura, construint l’escala de pujada a la planta primera i afegint un forjat intermedi en la part nord de la nau de l’antic celler. Així mateix, s’ha dotat a l’edifici de totes les instal·lacions necessàries per a la seua obertura al públic en condicions que permeten la seua total accessibilitat.
L’objectiu del condicionament de l’edificació ha sigut que es convertisca en seu del centre d’interpretació de l’Horta tradicional d’Alacant i actue com a espai polivalent. Després de la rehabilitació, s’espera que es puga procedir a la visita de la Torre en grups reduïts i tutelada per monitors, donades les condicions poc adequades d’accessibilitat, ja que en l’actualitat existeixen poques torres de titularitat pública que es puguen visitar.
Comentarios