L’artista alacantina Juana Francés compta des d’aquest divendres amb una placa que commemora el centenari del seu naixement en la Plaça de l’Ajuntament. La secretària autonòmica de Cultura, Pilar Tébar, i la regidora de Cultura, Nayma Beldjilali, juntament amb familiars de l’artista i la conservadora del MACA, Rosa Castells, han sigut les encarregades de descobrir la placa homenatge en el lloc on va nàixer, en la part de la plaça on hui es troba l’Audiència Provincial.
Beldjilali ha assenyalat que “la col·locació d’aquest recordatori suposa un merescut homenatge a Juana Francés, una de les artistes alacantines més importants del segle XX, i volem que servisca també per a donar a conéixer el seu nom i la seua obra, que els alacantins i visitants que passen per aquest lloc s’interessen per saber més sobre ella”.
Per part seua, Tébar ha destacat que “hui és un dia important pel reconeixement a una de les artistes de major transcendència de les avantguardes espanyoles que a més és alacantina”. “Hem de recuperar el nom i la memòria de Juana Francés i a més aquest homenatge coincideix amb l’exposició en l’IVAM a València amb part de la seua obra que arriba des del Centre Niemeyer”, ha afegit la secretària autonòmica.
Juana Francés va ser protagonista al costat d’altres artistes de la renovació de la plàstica contemporània espanyola que a la fi dels anys 50 passa per la creació del grup El Pas, del qual va formar part sent a més l’única dona.
Commemoració
Amb motiu del centenari del naixement de l’artista el Museu d’Art Contemporani d’Alacant MACA duu a terme al llarg de tot l’any una sèrie d’activitats en el seu record.
Les exposicions per a les quals s’han cedit obres des del MACA com “Juana Francés” organitzada per l’IVAM en l’Institut Valencià d’Art Modern en l’IVAM CADA d’Alcoi (del 16 de juny de 2023 fins al 25 de febrer de 2024) i “Juana Francés” que es va poder veure en el Centre Niemeyer d’Avilés del 21 de març al 2 de juny de 2024 són un exemple d’això. I en aquests moments cinc obres de la col·lecció Juana Francés del MACA s’han incorporat a una exposició a Alemanya que es mostrarà en diverses seus i que aprofundeix en l’informalisme abstracte de les artistes dones de la segona meitat del segle XX.
A més, a partir del pròxim dilluns es desenvolupa en el MACA “Juana Francés Art Mail”. Es tracta de postals que reprodueixen peces de Juana Francés per a enviar a tothom des del taulell del museu, on s’instal·larà una bústia de recollida. L’objectiu és estendre el coneixement de les obres de l’artista i que les seues obres puguen viatjar i difondre’s.
Així mateix, s’han dut a terme seminaris, campus didàctics i fins i tot s’està preparant un documental per part de la historiadora de l’art Natalia Molinos especialitzada gràcies a la seua tesi doctoral i les seues investigacions posteriors en la figura de Juana Francés.
Comentarios