La visita al Castell de Dénia es pot convertir en una experiència singular si s’escullen aqueixes hores de transició entre el dia i la nit que proporcionen una llum única per a gaudir del monument i del paisatge que ho embolica. En el marc del programa “Visit the castle by night”, que del 6 de juliol al 15 de setembre ofereix l’oportunitat de visitar el castell fins a les 00.30 hores, la delegació de Cultura recomana aprofitar el moment del crepuscle, entre les 21 i les 22.30 hores actualment, per a recórrer el monument i admirar les vistes des del seu punt més elevat. A més, enguany la visita al castell amplia el seu itinerari i continguts després de la restauració de l’escala imperial renaixentista del Duc de Lerma i els treballs de conservació i restauració de les restes arquitectòniques del Palau Vell (segle XIV) i el Palau del Governador (segle XVII), obres finançades amb les ajudes de l’1,5% Cultural del Ministeri de Foment.
El recorregut que se’ns proposa arranca en la plaça del Ajuntament, admirant l’edifici consistorial i les seues arcades (segle XVII), des d’on iniciem la pujada al castell, per la Costa de la Mare Empare i la calle Hospital, fins a arribar al Portal de la Vila (segle XI) que dóna accés al monument. L’accés a peu fins a la part més alta es recomana pel camí asfaltat, mentre gaudim de les vistes del Montgó, el port i la Torre del Gerro.
Va caent la nit i culminem l’ascens en l’esplanada del Governador, presidida per l’escala imperial d’època renaixentista en forma de “T”. A aquestes hores, la il·luminació interior del castell, ja encesa, “destaca notablement l’arquitectura” que ens envolta, segons apunta l’arqueòleg municipal Josep Antoni Gisbert. Des d’ací, podem visitar l’aljub que es troba darrere de l’escala, on una exposició de fotografies de principis del segle XX mostra com era el monument fa més d’un segle.
Ascendim per l’escala i ens trobem, mirant a l’oest, les restes del Palau Vell, construït sobre estructures d’origen islàmic i, cap a l’est, amb les restes del Palau del Governador que va manar construir el Duc de Lerma en el segle XVII i que va anar posteriorment arrasat en la Guerra de Successió i rematat en la Guerra d’Independència.
Un passeig per la història del monument “amb l’al·licient de la posta del sol i l’encès de la il·luminació”, afig Gisbert, qui considera important “posar en valor la franja horària de visites entre les 20 i les 23 hores” durant l’estiu i recomana al visitant aprofitar aquesta oportunitat que li brinda la campanya “Visit the castle by night”. Una campanya engegada pel Ajuntament de Dénia en 1989 i que en els últims anys ha experimentat un augment progressiu del nombre de visitants que, en 2017, va anar d’11.808 persones.
El regidor de Cultura, Rafa Carrió, subscriu la recomanació i ha subratllat que, per a la regidoria, el castell de la ciutat “és prioritari”. En aquest sentit, ha recordat les actuacions de millora dutes a terme en el monument i els seus accessos. Amb finançament del Pla d’Inversió Productiva de la Generalitat Valenciana s’està treballant en l’adequació del carrer Sant Francesc que dóna accés al castell “que, malgrat estar en obres, no ha impedit que el nombre de visitants al castell haja augmentat” respecte a anys anteriors i en la millora de la senyalització interior del monument, que contempla la instal·lació de 52 nous suports amb informació sobre els elements arquitectònics de les diferents èpoques.
L’ajuntament també ha començat els treballs per a recuperar el paisatge tradicional del castell, talant els pins que poblaven les terrasses abancaladas de la parteix sud i plantant en el seu lloc vinyes de raïm moscatell.
Així mateix, es va a emprendre la restauració del Verger Alt i el baluard oriental del castell amb ajuda de la subvenció concedida per la Generalitat Valenciana a través del Programa Operatiu FEDER de la Comunitat Valenciana 2014-2020 i s’ha sol·licitat una nova subvenció al Ministeri de Foment, dins de l’1,5% Cultural, per a rehabilitar el Verger Baix, “zona en la qual es podria obrir una nova porta d’accés al castell des del carrer Pont”, ha afegit l’arqueòleg municipal.
Comentarios