La II edició del Cicle Gastronomia, Vi i Cinema comença aquest dijous, 18 de febrer, amb la conferència titulada “Escenas gastronómicas para degustar bocado a bocado”. Israel Gil, coordinador de l’Aula de Cinema de la Universitat d’Alacant, farà un viatge per la història del cinema i la gastronomia. La sessió comptarà amb la presència del catedràtic Jorge Olcina, director de la Seu Universitària Ciutat d’Alacant i dels organitzadors del cicle, els professors Joaquín Juan Penalva i Antonio Romero.
El 25 de febrer la cita és amb dos productes molt recurrents en la gran pantalla: el cava i el raïm. El cava estarà representat per l’enòleg dels cellers Hispano+Suizas, Pablo Ossorio, elaborador del Tantum Ergo Rosé, premiat com a millor Cava d’Espanya per a l’Associació Espanyola de Periodistes i Escriptors del Vi. El Consell Regulador de la Denominació d’Origen Raïm Embossat del Vinalopó estarà representat pel seu president, José Bernabeu Cerdà i la seua directora, Beatriz Rocamora. Moderarà la taula l’escriptora gastronòmica Ángeles Ruiz.
El 4 de març tindrà lloc una conferència a propòsit de la pel·lícula Vatel, (Roland Joffé, 2000) protagonitzada per Gérard Depardieu i basada en la figura del cuiner francès del segle XVII François Vatel, que complimentava la cort versallesca al castell de Chantilly. La conferència té com a títol “A propósito de la película Vatel, los banquetes del Rey Sol y la ciencia en la cocina”. Serà a càrrec de Josep Bernabeu Mestre, director del Centre de Gastronomia del Mediterrani GASTERRA UA-Dénia i de María Tormo professora del Departament d’Infermeria Comunitària, Medicina Preventiva, Salut Pública i Història de la Ciència de la UA.
Un element pertorbador de la pau social en la història ha sigut el pa. Aquest aliment bàsic ha causat revoltes, inestabilitat i fins i tot revolucions, i ha donat lloc a les anomenades «revoltes del pa», denominades així per la pujada de preus després d’una sèrie de males collites. Aquesta situació ha quedat bé reflectida al cinema a través de pel·lícules com Esquilache (Josefina Molina, 1989). Tanca el cicle l’11 de març la conferència “Sobre Esquilache, crisis agrarias y motines de subsistencia en la España del s. XVIII: el alcance de las protestas” impartida pel catedràtic d’Història Moderna Armando Alberola.
El cicle ha sigut organitzat per la Seu Universitària Ciutat d’Alacant en col·laboració amb el Centre de Gastronomia del Mediterrani UA-Dénia GASTERRA i la Càtedra Carmencita d’Estudis del Sabor Gastronòmic.
Les sessions, d’accés lliure, podran seguir-se virtualment cada dijous a les 19.00 hores en l’adreça següent.
Comentarios