Érase una vegada un xiquet italià que escrivia cartes des de la seua Ligúria natal als seus pares, emigrants a Xile. Victor Horazio Cavallo Muzzio tenia uns nou anys i era la tercera generació d’una saga familiar d’artistes quan visitava als seus ancestres. D’eixos viatges i eixes missives, molt emotives, repletes d’imatges, va sorgir la seua afició a narrar i més tard a la literatura. També al periodisme, que va ser el que ens va fer trobar-nos a les aules universitàries del port xilé de Valparaíso, on finalment ell i els seus familiars es van reconvertir en empresaris d’hostaleria.
El meu amic i company d’estudis degué emigrar novament a conseqüència d’eixe colp d’estat de 1973 que va apagar i va canviar tantes vides, entre elles les nostres. No obstant això, ell des de Florida, als Estats Units i jo, des d’Espanya, hem seguit en contacte. El narrador vocacional i periodista degué reinventar-se mutant-se en empresari del sector segurs de viatges internacionals, la qual cosa li va fer també beneficiar-se de noves experiències i aventures. Actualment, ancorat en el port de Fort Lauderdale, ha decidit fer el pas de convertir-se en el que sempre va voler ser. El fruit de la seua tirada com a lector per cims de la ciència-ficció com ara Asimov, Bradbury, Philip K. Dick, Lovecraft, Wells, entre altres, és un parell d’obres relacionades entre si que ha agrupat sota el títol de Morir/Viure amb Kubrick, Dues històries de pel·lícula, i que es pot trobar en aquest enllaç: https://www.amazon.com/dp/b0cp8wpgkj
NOVA ODISSEA
Tots dos relats s’assemblen a altres distopies famoses, però en aquest cas Cavallo Muzzio intenta anar més enllà de les conegudes histories dels seus admirats autors de ciència-ficció que han sigut portades tantes vegades al cinema, per a centrar-se en la que més li va impressionar sent molt jove, 2001: Una odissea de l’espai , de Stanley Kubrick.
És així com reprén el fil d’eixa pel·lícula en el moment en què el misteriós monòlit revela l’existència d’una civilització més antiga que les descobertes, formada per éssers d’una intel·ligència i poders superiors que mantenen una comunicació a través de l’espai interestel·lar amb altres galàxies on entitats totpoderoses vigilen el desenvolupament de la nostra rudimentària i violenta societat humana descendent dels simis.
L’atmosfera del planeta terraqüi a mitjan segle XXI està enrarida no sols per la contaminació sinó per la desigualtat social i el control ferri dels cossos i les ments per la tirania d’una elit plutocràtic-tecnològica que s’assembla a sistemes totalitaris ja experimentats per la humanitat en la seua lamentable història recent. Hi ha guetos habitats per hosts famolenques i agressives en els extraradis de les ciutats, cobertes per denses i fosques boirines, carrers buits i silenciosos on apareixen sobtadament vehicles pesants que vigilen per encàrrec de la seguretat governamental. En aquest ambient opressiu sobreviu el protagonista, Mark Solar, un investigador, músic, ex agent d’eixa seguretat, retirat després de ser ferit greument en l’exercici de les seues funcions. No obstant això, igual que l’altre anti heroi de Dick, Rick Deckard, és cridat pels seus antics caps a una nova missió, a la qual no pot ni deu negar-se. L’ex agent té un deute amb el seu passat i és descobrir les estranyes circumstàncies de la defunció de la seua mare, una científica, que intueix que pot aconseguir través d’aquesta altra cerca a la qual ha de sotmetre’s per la pressió d’un poderós i malvat científic, de mentalitat i faiçons nazis.
La primera part d’aquests dos relats va entregant les claus del segon i viceversa, en un joc apassionant en el qual també trobem reflexions i abundant documentació de base científica que l’autor ha acumulat per a teixir totes dues trames amb solvència.
Els textos estan intercalats per QSR musicals (Debussy, Stravinski i altres clàssics) i il·lustrats per imatges de gran qualitat estètica creades per IA. Benvinguts al món fantàstic de Cavallo Muzzio, que , modestament, fa homenatge no sols al gran cineasta americà sinó al seu compatriota Dante , en aquesta versió moderna de la Divina Comèdia, amb grans viatges imaginaris a l’infernal fons de la terra i a la paradisíaca llibertat de l’espai.
Comentarios