“Dones, Història i Arqueologia” és el tema central amb el qual prossegueix durant al vesprada del dilluns 18 de novembre el XVI Curs d’Arqueologia il·licitana, Els Dilluns amb L’Alcúdia “Dones, Història i Arqueologia que se celebra en el Centre de Congressos Ciutat d’Elx. Organitzat per l’Institut Universitari d’Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH) de la Universitat d’Alacant, la Fundació Universitària d’Investigació Arqueolóica L’Alcúdia, el Departament de Prehistòria, Arqueologia, Hª. Antiga, Fª. Grega i Fª. Llatina, la Generalitat Valenciana i el CEFIRE d’Elx. En aquesta ocasió participaran Mª Paz López Martínez, professora titular de la UA, amb “La dona a l’Egipte d’època Hel·lenística i Imperial: el seu reflex en els papirs grecs”; i Rosalía Rodríguez López, catedràtica de Dret Romà de la Universitat d’Almeria (UAL) amb la ponència “La violència cap a les dones en l’antiga Roma”.
El passat 4 de novembre s’inaugurava aquest curs d’arqueologia que des de fa ja més de tres lustres se celebra a Elx. Sota la direcció científica de Virginia Barciela, professora ajudant doctora de l’Àrea de Prehistòria de la Universitat d’Alacant, i la direcció tècnica de Mercedes Tendero, responsable de l’Àrea d’Arqueologia de la Fundació L’Alcúdia, el XVI Curs d’Arqueologia il·licitana, Els Dilluns amb L’Alcúdia “Dones, Història i Arqueologia” centra la visió en el paper de les dones al llarg de la història.
A través del registre arqueològic, de les imatges o dels textos escrits, les dones fan un esforç per aparéixer en molts dels discursos històrics generalistes, fins a tal punt que en moltes ocasions sol s’aborda la seua presència des de les investigacions de gènere.
Amb un total de nou conferències s’abordaran els diferents períodes històrics, des de la Prehistòria fins a l’actualitat, tots els dilluns del mes de novembre. A través de metodologies i fonts d’informació variades, el curs tractarà la imatge de la dona i els seus rols socials segons han quedat reflectits en diversos recursos divulgatius o museogràfics, en l’art prehistòric, en el registre arqueològic ibèric i la seua iconografia o en els papirs grecs de l’Egipte d’època Hel·lenística i Imperial. Tractarem de trencar falsos mites i analitzar aspectes com la violència cap a les dones en l’antiga Roma. Finalment, una mirada cap a contextos més recents permetrà endinsar-se en la presència i visibilitat de les dones en les èpoques moderna i contemporània. El cicle es tancarà amb una sessió pràctica a L’Alcúdia l’últim dissabte del mes.
En les sessions anteriors, celebrades els dilluns 4 i 11 de novembre passats, han participat la catedràtica d’Arqueologia de la UA i directora Científica Fundació L’Alcúdia, Sonia Gutiérrez Lloret; María Pastor Quiles, investigadora predoctoral de la UA; María Lillo Bernabéu, col·laboradora honorífica de la UA; Ignasi Grau Mira, catedràtic d’Arqueologia de la UA; i Patricia Rosell Garrido, investigadora predoctoral de la UA.
Comentarios