Aquesta nova secció pretén acostar al públic lector les novetats literàries escrites per dones que es presentaran elles mateixes per a donar-nos a conéixer el seu perfil més personal i les motivacions que les porten a l’escriptura.

Iniciem aquest primer lliurament amb TERESA ÁLVAREZ OLÍAS, madrilenya, economista de professió i novel·lista de vocació, col·laboradora de El Cantarano on ha publicat, en edició digital accessible des de la web www.elcantarano.com un esplèndid llibre de relats: Aqueixes fosques vides admirables. Altres títols seus són: el conjunt de relats Volando de una ciudad a otra, la novel·la social sobre l’emigració Campo de amapolas i les novel·les històriques Noche de máscaras i El retablo. Totes elles poden aconseguir-se a través del seu blog https://teresaalvarezolias.com/

Benvolguda amiga: responent a la teua sol·licitud que t’escriga sobre el que escric, t’envie aquestes línies i abans de presentar el meu últim llibre, em presentaré jo mateixa.

Soc madrilenya, resident en un barri perifèric, i em sent implicada en les necessitats de les persones més vulnerables de la nostra societat, tant per descriure’ls en els meus llibres com per ser voluntària en diferents centres d’assistència social. Els migrants, els aturats, els dependents: ancians, malalts, discapacitats i xiquets són els habitants més vulnerables dels nostres barris, als quals les diferents crisis econòmiques i sanitàries despullen totalment o parcialment d’ingressos recurrents amb els quals fer front a les despeses bàsiques en una ciutat: menjar, transport, lloguer, roba, comunitat de veïns, telèfon, gas i electricitat.

Poc és el que una escriptora pot remeiar assistencialment amb els seus llibres, potser només és capaç d’esmentar les necessitats d’aqueixes persones que busquen treball, que emigren a un altre país o que depenen d’altres per a sobreviure, en les seues novel·les i relats. Tal vegada també pot confrontar retalls de les vides dels seus personatges en exclusió social amb les vides dels rics, per a donar idea al lector de les dispars condicions de vida d’uns i d’uns altres, encara que les passions humanes: amor, passió, dominació, lleialtat, odi i poder siguen comuns a rics i pobres.

Solc presentar els meus llibres en associacions culturals i de veïns, on trobe inspiració per als meus personatges, alhora que lectors, experiències totes dues imprescindibles, perquè una autora no és més que una relatora de la realitat que l’envolta. També ocasionalment en àmbits acadèmics i institucions culturals.

Madrid és la capital del regne, així com la seu de multinacionals i residència de persones d’alt poder adquisitiu, a més del lloc on es congreguen les manifestacions, exposicions i esdeveniments amb origen en tot el país, la qual cosa marca als madrilenys, acostumats a secundar amb la nostra presència espectacles, reivindicacions i mostres culturals. Quan situe als meus personatges a la nostra ciutat, també vull simbolitzar l’existència en ella d’altres compatriotes que pateixen i gaudeixen, que són vulnerables o poderosos, perquè molts arriben a Madrid per a treballar, per a triomfar, en resum, per a complir els seus somnis.

Vull evidenciar les necessitats i vida quotidiana dels habitants dels barris perifèrics i també dels cèntrics, perquè si bé és cert que hi ha prou desigualtat entre el nord i el sud de la ciutat, no ho és menys que dins de cada districte les diferències són palpables i que en un sol carrer conviuen famílies de rendes molt dispars.

De tot això parle en El sol de desembre, el meu últim llibre acabat d’aparéixer. Una novel·la social ambientada a la ciutat de Madrid, que reflexiona sobre la reacció dels ciutadans fente a dos tràgics successos i de pas ens parla de la joventut, la família, l’educació i la vida en general dels barris perifèrics, des d’un punt de vista íntim i alhora col·lectiu.

Et continuaré enviant reportes sobre quant vegen els meus ulls, fascinats per la mescla vital de passions i situacions, perquè encara que es considera herois a governants, membres de casa reial, esportistes d’elit, artistes, actors, empresaris o catedràtics, en realitat el nostre cor sap que el vertader heroisme no es troba en una vida regalada, sinó en un lliurament continu per a tirar avant a la família, fins i tot en les pitjors condicions econòmiques possibles.

Teresa Álvarez Olías

Madrid, 3 de enero de 2022

El sol de diciembre, de Teresa Álvarez Olías. Editorial Libros con Atenea. Madrid, 2022