Del 20 d’abril al 28 de setembre se celebrarà el 10é FESTVM ALONIS, el festival de recreació històrica dedicat a la ciutat romana de Allon, sota l’actual Vila Joiosa, i la seua territorium, representat per l’Alfàs del Pi. Festival organitzat per tots dos ajuntaments, a través de Vilamuseu i el Museu a l’aire lliure Vila Romana de l’Albir, així com per l’Associació Cultural Hispània Romana.
Les novetats més importants, la incorporació de la Seu i l’Aula Universitàries de la Vila Joiosa i l’Alfàs del Pi, que complementaran la programació amb conferències i actuacions de teatre clàssic. Una edició que fa un salt important, i es prolongarà durant cinc mesos amb una bateria d’activitats pensades per a abastar a tots els sectors poblacionals.
El 10é FESTVM ALONIS s’ha presentat en Vilamuseu, en un acte al qual han acudit l’alcalde de la Vila, Andrés Verdú, el regidor d’Educació de la Vila, Xente Sebastià, el regidor de Cultura i Patrimoni de l’Alfàs, Manuel Casado, la tècnica de Cultura de l’Alfàs, Carolina Fredes, i el director de Vilamuseu, Antonio Espinosa.
El Festival FESTVM ALONIS (en llatí, ‘la festa de Allon’), va començar en 2012. L’última edició, la novena, es va realitzar en línia en 2020 en un format innovador, per Instagram live, a causa de la pandèmia de la COVID-19. En 2023 el festival recupera el format presencial. Si en anys anteriors els temes principals van ser l’exèrcit, els gladiadors, les noces, els ritus de naixement o el món funerari, en aquesta ocasió és la gastronomia.
Obrirà el festival i el cicle de conferències Manuel León, arqueòleg i CEO de Arqueogastronomía, sobre les salses de peix en l’antiga Roma, a la Vila Joiosa; mentre el catedràtic de la Universitat d’Alacant Jaime Molina parlarà el 18 de maig sobre el vi al Mediterrani Antic a l’Alfàs del Pi. Igualment, les conferències del Servei Municipal d’Arqueologia de La Vila Joiosa el 14 de setembre sobre la ciutat romana de Allon, i de Carolina Fredes, tècnica de cultura de l’Ajuntament de l’Alfàs del Pi, sobre narratives digitals en la Vila romana de l’Albir, serviran per a fer un estat de la qüestió sobre dos enclavaments principals de l’arqueologia romana de la comarca.
El 28 d’abril l’Aula de teatre de la Universitat Permanent de la Universitat d’Alacant (UPUA) representarà Les Troianes a l’Alfàs del Pí, mentre la companyia Aula de Teatre de la Universitat d’Alacant posarà en escena Les Amazones a la Vila Joiosa el 16 de setembre.
L’esdeveniment de recreació històrica, de la mà de l’Associació Cultural Hispània Romana, tindrà lloc el 10 i 11 de juny en el paratge de La Malladeta de la Vila Joiosa, al costat del santuari romà, i en la vila romana de l’Albir de L’Alfàs del Pi respectivament. recreadors i recreadores de tota Espanya es desplaçaran a totes dues ciutats per a donar vida, amb gran fidelitat, a la família romana, l’exèrcit, els gladiadors, una caupona (restaurant romà, amb degustació de garum i de vi), els ritus religiosos als déus de la família (Lares) o les Lemurias, amb les quals s’exorcitzaven els espectres dels difunts per a impedir que embruixaren les cases. El programa es completa amb tallers infantils i visites guiades especials en diferents dates. Tota la informació i el programa detallat en: https://vilamuseu.es/festumalonis
Comentarios