La Universitat d’Alacant inaugura la seua programació cultural del paranimf 2022 el dimecres que ve, 2 de febrer, a les 19 hores, amb l’obra teatral El avaro de Molière. La companyia sevillana Atalaya Teatro posarà sobre les taules del paranimf aquesta proposta quan es compleixen 400 anys del naixement del dramaturg, actor i poeta francès. Les entrades tenen un preu de 10 euros i ja estan disponibles en veu.ua.es/entrades.

Atalaya Teatro s’endinsa per primera vegada en l’univers Molière amb aquesta obra teatral, en clau musical. El avaro se situa a París en el segle XVII, en la llar d’una família acomodada en la qual els fills pateixen privacions econòmiques i afectives a causa de la mesquinesa de son pare. Els vuit actors que participen en aquest festí musical, dirigits per Ricardo Iniesta, estan capitanejats per Carmen Gallardo en la pell del vell Harpagon que, ric i miserable, viu aterrit perquè li poden robar la seua fortuna. Un punt de partida a través del qual Iniesta, de la mà de Molière, vol recordar-nos el costat més mesquí i egoista de l’ésser humà, els estralls que causen els diners i el poder, el sexisme o la desigualtat de classes que impera en l’actualitat.

El director Ricardo Iniesta explica que “el muntatge serà en clau de musical, la qual cosa, unit al fet que el protagonista l’encarna una actriu, seran dues aportacions clau en l’adaptació per part d’Atalaya, així com la fugida de l’ambientació clàssica i la presència dels actors durant tota la representació de manera coral”.

El avaro de Molière s’emmarca en els grans projectes d’Atalaya  i, més en concret, entre els que es presenten en clau de musical, després dels èxits dels seus dos anteriors muntatges musicals: La ópera de 3 centavos, de Brecht, i de Marat/Sade, de Peter Weiss. Precisament, des de l’estrena d’aquest últim en el Teatre Lliure el 2015,  Atalaya no havia tornat a submergir-se en el llenguatge grotesc que tan bons resultats li ha  donat. A més d’aquests dos musicals, cal ressenyar les tragicomèdies Celestina i Divinas palabras, que s’han presentat en ciutats com Moscou (premi del festival a millor  espectacle), Pequín, Nova York, Miami, París, Quebec (el Canadà, premi millor espectacle del festival. Dossier d’El avaro.

L’aportació de Molière al teatre francès va ser decisiva per a la seua evolució com a text  i com a espectacle. Va crear un estil literari propi en el qual es funden la tradició medieval, la llatina i la comèdia de l’art, la influència italiana i l’espanyola, i va influir notablement en l’estructura de les companyies teatrals a través de les peripècies i les experiències de fracàs  i, sobretot, èxits de la companyia que ell va dirigir durant anys. El seu teatre exerceix una profunda crítica contra la hipocresia burgesa i contra la pitjor part de l’alta societat a través de la comèdia i la tragicomèdia. Això va fer que es guanyara  l’enemistat del clergat i de bona part dels estaments més poderosos.